Allison Pataki: Sissi I. (Az ifjú császárné)

A történelmi regények a kedvenceim közé tartoznak, Erzsébet császárné története és a Habsburg-kor pedig különösen érdekel. Annak ellenére, hogy a két kötetes regény, történelmi regény romantikus szálakkal, nem száraz történelmi adatokat közvetít, hanem tényekre alapozva regényszerűre sikeredett. A regénysorozat első kötete „Sissi – Az ifjú császárné”. Az első kötet 1853 júliusában kezdődik és 1867 júniusában ér véget, mindössze 14 évet ismerhetünk meg az ifjú császárné életéből.

A magyar származású szerzőnek sikerült hűnek maradnia a történelmi eseményekhez, de ugyanakkor egy elképzelt változatát mutatja be Sissi korának, mindezt írói fantáziája segítségével.

Szerintem nem is igazán kell bemutatni az olvasónak ezt a korszakot, hiszen Sissi, a bajor hercegnő, az osztrák császárné és a magyar királynő története, mindannyiunk számára ismerős.

Allison Pataki regénye briliánsan mutatja be nekünk, a Habsburgok, Európa leghatalmasabb és legérdekesebb családjának életét.

1853-ban, Ferenc József császár, beleszeret a tizenöt éves Erzsébet Sissibe, a bajor hercegnőbe, annak ellenére, hogy Sissi nővére, a visszahúzódó és csendes Ilona volt a császár kiszemelt menyasszonya. A császárt elbűvöli Sissi nyitott természete, energikus szelleme és lenyűgöző szépsége. Anyjának adott szavát megszegve, feleségül veszi a szépséges Sissit.

Sissi, alig tizenhat évesen bekerül Európa egyik legalattomosabb udvarába, miközben harcokat, vitákat vív meg zsarnokoskodó anyósával és a bécsi arisztokratákkal, hogy megszerezze férje, népe és a világ szeretetét. Sissi alaposan felforgatja a Habsburg család életét, szembe megy az elvárásokkal, tiltakozik, és próbál hű maradni elveihez. Annak ellenére, hogy sok veszteség, megpróbáltatás, kísértés éri, elszántan és akaraterővel küzd férje és népe elfogadásáért. Elveszíti elsőszülött lányát, Zsófiát, folyamatos harcban áll anyósával, próbál megfelelni a bécsi udvar és a császári család kőkemény elvárásainak, állandó pletykáknak és rosszakaróknak van kitéve, Sissi mégis talál annyi lelki erőt magában, hogy méltó legyen titulusához és rangjához. Az első kötetben a történet ott ér véget, mikor Sissi találkozik Andrássy gróffal és ezzel sorsuk örökre megpecsételődik, valamint Ferenc József és Sissi, Magyarország királyává és királynéjává való megkoronázásával.

A szerző hűen mutatja be Ausztria és a Habsburg család történelmét, mindezt megfűszerezi mozgalmas és magával ragadó udvarházi történetekkel, amitől ez a regény egy lebilincselő olvasmánnyá válik. Érdemes elolvasni és folytatni Alisson Pataki második kötetével: „Sissi – A birodalom űrnője”.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha valakit önmagáért szeretnek, az ritka kivétel. A szerelmesek többsége belelát a kedvesébe valamit; önmagát vagy önmaga jobbik énjét.

Sissi I. (Az ifjú császárné) Book Cover Sissi I. (Az ifjú császárné)
Allison Pataki
HeliKon Kiadó
2015
Keménytábla, Védőborító
492