Allison Pataki: Sissi II. (A birodalom űrnője)

Allison Pataki Sissi regénysorozatának második kötete „Sissi – A birodalom űrnője”. Az első kötetről már írtam ebben a bejegyzésben: “Sissi – Az ifjú császárné“.

Amennyire érzelemdús és romantikus volt ez első kötet, legalább annyira megnyerő és magával ragadó a második kötet is.

Ebben a kötetben már nem az ifjú, naiv, félénk császárnét ismerjük meg, hanem a határozott, magabiztos és kitartó felnőtt császárnét.

Bécs fénykorát éli, ott a sok csillogás és dísz, szól a keringő, vigadoznak az udvarház lakói, de a díszletek mögött ott leselkedik az irigység, gonoszság, versengés és gyilkos indulat. Sissi kihűlt házassága, valamint szabadságra való vágya, arra készteti, hogy visszavonuljon Gödöllőre, ahol nyugalomban nevelheti szeretett lányát, Valériát. Távol az udvari etikettől és pletykáktól, immár szabadon élheti életét, és fogadhatja Andrássy gróf látogatásait, akibe már rég szerelmes. A szerelmi idill azonban hamar véget ér kettejük között, mikor Sissi, Rudolf kisfia romlandó testi-leli állapota miatt, visszatér a bécsi udvarba. Próbálja kapcsolatát két idősebb gyermekével, Gizellával és Rudolffal, újra felvenni és helyrehozni a mulasztásokat, de úgy tűnik számukra Zsófia hercegnő az egyetlen, aki anyai szerepet tölt be életükbe. Sissit a bécsi udvarban már csak bánat, irigység, pletykálkodás és intrika fogadja. Épp ezért szabad lelke újra és újra elvágyott és menekült a bécsi udvar neheztelő légkörétől.

A lovaglás, a szépítkezés és az olvasás mellett, az utazás volt élete másik kedvenc időtöltése. Szinte már mániákusan kereste a menekülést és a nyugalmat drága és különleges utazgatásaiban. Szépsége megőrzése érdekében néha extrém dolgokhoz folyamodott, kínosan ügyelt teste szépségére, rettegett az öregedéstől. Ellentmondásos életet élt: intelligens, művelt, szép és elbűvölő nő volt, de ugyanakkor szeszélyes, akaratos, öntörvényű és vakmerő is volt.

Végül elnyeri férje, népe és világa szeretetét, de saját magát mégsem tudja megmenteni.

Szomorúság és boldogság, szerelem és csalódás, odaadás és ellenszegülés váltakoznak folyamatosan a regény sorait olvasva.

Nagyon részletes a regény, de ugyanakkor szórakoztató, olvasmányos és valóságos. A karakterek ábrázolása kitűnő, az események ecsetelése izgalmas, maga a történet pedig melankolikusan szórakoztató.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Érdekes, mennyi mindent tud mondani két nő egymásnak egyetlen szó nélkül.

Sissi II. (A birodalom űrnője) Book Cover Sissi II. (A birodalom űrnője)
Allison Pataki
Helikon Kiadó Kft.
2017
Keménytábla, Védőborító
447