Angela Murinai: Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem

A szerző első könyvének elolvasása után, kíváncsian vettem kezembe ezt a könyvet is, ami az első kötet folytatása. Az az önismereti és útkeresési folyamat, amiről a könyv szerzője első könyvében írt, az ebben a kötetben is folytatódik.

Az első kötet egy gyászfolyamat feldolgozásáról szólt, ezúttal ez a könyv egy emigrációs, egyfajta újrakezdés történetet.

Az első könyv nagy hatást gyakorolt rám olvasásakor, mivel mindvégig könnyekkel küszködve olvastam el egy édesanya történetét, aki tragikus módokon veszíti el három fia közül a legidősebbet.

Ez a nyomasztó, fájdalmas és gyakran megterhelő hangulat ugyanúgy végigkíséri ezt a kötetetet is, de mégis valahogy szépen lekerekíti az egész történetet és ha csak pár pillanatra is, de megcsillogtatja a remény szikráját.

Angela, a könyv szerzője egy memoáron keresztül saját történetét írja meg, amiben két fiával hátrahagyja a jól ismert otthont és hazát, hogy Németországban új életet kezdjen családjával, férje és fia halála után.

Az új otthon számos kihívás, feladat és akadály elé állítja a család összes tagját, mégis inspiráló és motiváló az, ahogyan ők külön-külön és együtt is megküzdenek ezekkel a nehézségekkel.

Az új nyelv megtanulásának nehézségeiről, az új hely, kultúra és emberek megismeréséről, az útkeresésről és az új gyökerek növesztéséről szól ez a kivándorlás történet.

Megannyi hétköznapi történeten és személyes vallomáson keresztül arról lehet olvasni ebben a könyvben, hogy igenis van kiút a mélységből, van megoldás a legnagyobb problémára is, és bárhol éljen is az ember, emberségét és méltóságát, bárhol meg tudja és meg is kell őrizze.

A könyvben több évnyi tapasztalatoról lehet olvasni, 2018-tól napjainkig olyan hétköznapi történetek és néha abszurdnak tűnő esmények kerülnek elő, amelyek az olvasóból akarva-akaratlanul hol izgalmat, hol szomorúságot, hol pedig mosolyt csalnak elő.

Ezek az események gördülékeny, letisztult és olvasmányos módón vannak leírva, így az olvasás nem megterhelő, hanem egy kellemes kikapcsolódás.

A reménység, a küzdés és a kitartás könyve ez, ami újból és újból megmutatja azt, hogy mennyi mindenre képes egy édesanya, aki nem csak magáért, hanem első sorban gyermekeiért küzd.

Az anyai szeretet, türelem, kitartás és áldozatkészség jelenik meg ebben a könyvben, ami nem ismer határokat.

Őszinte, kitárulkozó, bensőséges és meghitt a hangulata a könyvnek, ami által az olvasó úgy érzi, mintha részese lenne a történetnek, még akkor is, ha nem vele történnek meg a könyvben leírtak.

Különlegessége ennek a történetnek, hogy helyenként megszólal a szerző, az édesanya fia is, aki saját szemszögéből meséli el az intergráció és az újrakezdés nehézségeit. Ezek a részek nagyon érdekesek, mert egy fiatal felnőtt fiú perspektívájából lehet ránézni mindarra, ami a családot érinti és ami nap mint nap velük történik.

A fiatal felnőtt fiú elbeszélése olyan, mintha egy naplóbejegyzést olvasna az ember, aminek szavai és hangulata, fontosabb és mélyebb gondolatokat fogalmaz meg.

Megható, megrázó és egyben inspiráló ez a kötet, ami magáról az életről, annak kevésbé szép és örömteli pillanatairól mesél.

Nehézségek, gondok, problémák és döntések súlya nyomasztja ezt a könyvet, de mégis van benne valami pozitív életigenlés, ami erőt adhat mindazoknak, akik valamilyen nehéz helyzetben vannak, vagy épp kivándorolni készülnek egy idegen országba.

Egy édesanya és egy éppen felnőttkorba lépett fiatal fiú mély, őszinte és bensőséges vallomásáról lehet olvasni ebben a könyvben.

Gyakran szívbe markoló, az ahogyan ők az élet nehézségeiről beszélnek, de olvasóként ebből mindenképp lehet erőt meríteni.

Érdemes elolvasni ezt a személyes beszámolót anyaságról, gyászról, veszteségről, traumáról, családról és újrakezdésről.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az életem soha nem volt védett. Mindig, minden szinten kritizálható és megszólható voltam, csak azért, mert nőnek születtem, gyereket neveltem. Ezerszer mardosott önvád azért, mert magam is azt gondoltam, kevés vagyok, nem vagyok elég jó. Gondatlan vagyok. Teli vagyok fájdalommal, sebekkel, amiket mások ejtettek rajtam.

Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem Book Cover Ich bin aus Ungarn – Magyarországról jöttem
Angela Murinai
Libri Könykiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
257