Anna Ekberg: Bomlás

Engem már az első perctől kezdve megfogott ez a könyv, már az első oldalakon felkeltette a figyelmemet a regény cselekménye. Egyből egy rejtélyes és titokzatos bűncselekménnyel indul be a regény, amire csak a későbbiekben derül fény. Nagyon izgalmas thriller, rengeteg olyan váratlan fordulat van benne, amitől olvasása élvezetes. Nekem nagyon tetszett, szó szerint megállás nélkül olvastam, lekötötte a figyelmemet a regény cselekménye és rendkívül érdekelt milyen csattanója is lesz a végén.

A regény középpontjában egy házaspár áll, Christian és Leonora, akiknek látszatra boldog és beteljesült életük van. Boldognak tűnő házasságukat azonban beárnyékolja fiuk rákos megbetegedése, és pont mikor úgy tűnik, hogy fellélegezhetnek és fiuk meggyógyult, akkor derül ki, hogy a férfi már nem hűséges feleségéhez. Leonora, aki eddig is mindent feláldozott férjéért és gyerekéért, mindent megtesz azért, hogy véget vessen ennek a viszonynak.

Az az érdekes ebben a regényben, hogy több olyan témát is feszeget, ami rendkívül érdekes, ugyanakkor fájdalmas is. Egyfelől ott van Christian és Leonora házassága, ami csak látszat és ámítás, ugyanis az egykori boldogságból és szerelemből már semmi sem maradt. Roppant érdekes beletekinteni az ő életükbe és elgondolkodni azon, hogy vajon mennyit és mit bír el egy házasság. Hogyan lehetséges az, hogy az egykori szerelmesekből ellenségek lesznek? Nekem nagyon tetszett a regénynek ez a motívuma, ami sok szemszögből körbejárja a házasság, a szerelem és az elköteleződés kérdését. Érdekes szempont a férfi és a női szemszög, ugyanis ők teljesen különbözően közelítik meg ezt a kérdést, mindketten másképp érvelnek és éreznek házasságukkal kapcsolatban.

A másik fontos motívuma ennek a regénynek a hűtlenség és a megcsalás, ami bizony nagy hatással van egy házasságra. Leonora, a megcsalt és megsebzett nő még ezen is hajlandó túllépni családja érdekében, főleg fia érdekében, a férje azonban pont egy másik nő miatt hajlandó lenne mindent feladni. Mindketten sorsfordító döntéseket hoznak meg ennek következményeképpen, ami teljesen megváltoztatja eddigi életüket.

A harmadik fontos motívuma a könyvnek, közös gyerekük betegsége, az áldozatok amiket meghoznak gyerekükért, valamint a rengeteg veszteség, ami a házasságuk megromlásához és a hűtlenséghez vezet.

Bármelyik motívumra is figyeltem a könyvben, mindegyik szoros kapcsolatban állt egymással. Mint egy dominó játék úgy indult be a cselekmény ebben a regényben, egyik esemény hozta a másikat, és minden alkalommal egy újabb fordulattal gazdagodott az amúgy is izgalmas történet.

Az egész történetet csak az teszi még élvezetesebbé, hogy egy idős nyugdíjas rendőr meséli el mindezt lányának, és az ő visszaemlékezésein és nyomozásai alapján derül fény a bűncselekmény(ek)re és a tettes(ek)re.

A hűtlenség, a zsarolhatóság, a küzdelem, a manipuláció, a gyilkos gondolatok és tettek jellemzik ezt a regényt. Mivel mindvégig izgalmas, fordulatos és csavaros volt a történet, ezért már meg sem lepett a könyv végén található csattanó, ami szerintem egy igazán méltó befejezése volt ennek a regénynek.

Annak ellenére, hogy már az elején megvan a bűncselekmény, a tettes és az áldozat, azért rengeteg meglepetést tartogat, amire csak a későbbiekben derül fény. A történetmesélés hangulata és stílusa nekem nagyon tetszett, élvezhető volt a váltott szemszög, hol a férj, hol a feleség, hol pedig a nyugdíjas rendőr szemszögén keresztül ismerjük meg a tényeket. Ez az időugrás számomra élvezetes volt, mert így nem csak Christian és Leonora családját ismerjük meg, hanem a nyomozó története is érdekessé válik.

Szerintem ez egy nagyon élvezetes krimi, nagyon jó benne az alaptörténet. Annyi mindenről szól ez a könyv, hogy nekem pont ettől vált olyan érdekessé, ugyanis ott van a vékony határ élet és halál között, a múlt és a jelen találkozása, valamint az áldozat és a tettes folytonos csatája.

Nagyon élveztem minden egyes sorát ennek a könyvnek, ami álmokról, küzdelmekről, áldozatokról és lemondásokról szól.

Ez a rendkívül összetett regény nagyon sok izgalmat és fordulatot tartogat, ahol minden egyes tettnek tragikus következménye van. Erkölcsi és jogi szempontból rengeteg kérdést von maga után ez a regény, és szinte lehetetlenné teszi az egyértelmű ítéletet áldozat és tettes felett. Már csak a végkifejlet miatt is érdemes elolvasni ezt a könyvet, roppant érdekes és szerintem a könyv utolsó mondatai is rengeteg teret adnak az elmélkedésnek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az ember nem szeret szembenézni a kegyetlen valósággal, ha szerelemről van szó, pedig fontos megérteni, hogy a szerelem nem feltétel nélküli. Rengeteg dologtól függ. És minél idősebbek leszünk annál több feltételt támasztunk.

Bomlás Book Cover Bomlás
Anna Ekberg
Animus Kiadó
2019
Füles, Kartonált
368