Bauer Barbara: Bíborbetűk

Bauer Barbara könyvei minden egyes alkalommal meglepnek. Annyira tehetségesnek tartom őt mint szerzőt, nem csak azért a könyv mennyiségért, amit megír évente, hanem azokért a tartalmakért is, amiket könyveiben megoszt olvasóival.

Minden egyes Bauer Barbara könyv számomra a minőség legmagasabb fokozatait üti meg, ugyanis nem csak élvezetes ezeknek a könyveknek az olvasása, hanem nagyon informatív, ugyanis rengeteg hasznos történelmi információval és adattal gazdagszik az olvasó.

Ez a könyv szerintem főleg történelmi szempontból izgalmas, ugyanis a könyvnyomtatás, a Biblia megszületésének a korába vezet vissza.

A regény története a 15. századba vezet vissza, ahol Gutenberg életét, valamint a könyvnyomtatás kezdeteit lehet megismerni.

Két főszereplő életén keresztül láthatjuk azt, hogy egyházi és földi hatalmak folyamatos harcot vívnak egymással. Ebben a korban ismerjük meg az alig tizenkét éves árva, egyedül maradt Agnest, aki édesanyja utolsó kívánságait teljesítve, megkeresi a Mestert.

Így kerül Agnes inasként a Mesterhez, ahol apja szellemét felidézve ugyanúgy megszereti a tudást, az írott szöveget és a gondolatot.

Ismerkedése Hans-sal a fiatal novíciussal, aki ugyancsak szkripttorként dolgozik, mint néhai apja, új lehetőségeket nyit meg Agnes előtt.

Ennek a két fiatalnak a történetén keresztül egy olyan izgalmas korszakba csöppenünk bele, ami szerintem minden lelkes olvasó tetszését el tudja nyerni, ugyanis a könyvnyomtatás, a betűk és az írott szó rejtelmeiben merülhetünk el.

A könyvsokszorítás kezdeteibe kapunk betekintést ebben a könyvben, belépve egy olyan világba, ami nem csak a múltról szól, hanem a jelenről és a jövőről, az írott szó hatalmáról, a könyvek értékéről és a gondolat teremtő erejéről.

A sok izgalmas és helyenként nagyon tömény történelmi adat mellett fontosabb társadalmi kérdések is helyet kapnak ebben a könyvben. A tudatlanság, a tájékozatlanság, az ismeretek hiánya sajnos sok esetben embereket és társadalmakat tud negatívan befolyásolni.

Az írás, a betűk hatalma, a tudás és a könyvek kezdeteire vezet vissza ez a könyv, egy olyan világba, ahol még erős hiedelmek és babonák határozták meg az emberek életét.

Ez a könyv egy remek példája annak, hogy mennyi munka van egy könyv megírásában és nyomtatásában. És ez évszázadokkal ezelőtt csak még nehezebb volt, ugyanis akkor a pénz, a papír, a nyomtatók hiánya még nagy gondokat jelentett.

Bauer Barbara hihetetlen módokon vezeti végig olvasóit egy olyan korban, ami által nem csak rengeteg új ismeretet és tudást ad át olvasóinak, hanem történetvezetésével könnyeddé és varázslatossá teszi az olvasást.

Miközben megszületik egy könyv a könyvben, megszületik egy szerelem is, felnő két gyerek és olvasóként szemtanúi lehetünk az ő fejlődésüknek és lelki világuk kibontakozásának.

Az írott szó egészen új értelmet és értéket kap ebben a könyvben. Megalkotni egy ilyen értékes könyvet, az írott szó hatását kivinni a világba és szárnyaira bocsátani, az egyik legnagyobb dolog a világon.

Csodálatos az, ahogyan az írás, a betűk, a szavak és a könyvek új életeket és új történeteket teremtenek.

Ez a könyv a történelmi hátterével, az alapos kutatómunkával és izgalmas történetével együtt lesz egy szerethető kötet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az emberek sok mindentől félnek, de a félelmet nem akarják érezni.

Bíborbetűk Book Cover Bíborbetűk
Bauer Barbara
Jaffa Kiadó
2022
Keménytábla
342