Bauer Barbara: Elsuttogom százszor

Minden egyes elolvasott Bauer Barbara könyv után, úgy érzem, hogy újabb kedvencemet találtam meg, ezúttal sem volt ez másképp.

Engem teljesen elvarázsolt ez a könyv, ami annyira magával ragadó és csodálatos, hogy olvasás közben csak úgy fogynak a lapok, miközben egy olyan kívül-belül szép történet bontakozik ki a könyvben, ami nagyon megható.

Már a könyv legelején nagyon kellemes hangulatban indul el az egész történet, ami a történet cselekményvezetése során folytatódik a mély érzelmekkel, az elgondolkodtató sorokkal és olyan egyéni sorsok bemutatásával, ami egy egyedi és különleges világot varázsol az olvasó elé.

Zsófi és András szerelme egy mesébe illő szerelmet mutat be, amiben rengeteg érzelem és néhány váratlan fordulat van.

Mindezt tetőzik azok a részek a könyvben, amelyek a boszorkánykodás, az időutazás és a misztikum részekkel foglalkoznak.

A történet szépségét és egyediségét az adja, hogy párhuzamosan két idősíkban történik a cselekmény, nagymama és unokája története ez, akiknek élete nem is különbözhetne jobban, mint ebben a regényben, ennek ellenére úgy alakul az ő sorsuk, hogy néhány ponton összeér a múltjuk és még a jövőjük is valamilyen szinten.

Illatokon, tárgyakon, képeken, leveleken és naplóbejegyzéseken keresztül ismerjük meg a nagymama történetét ebben a könyvben, aki halála után egyetlen lányunokájára hagyja örökségül a vidéki családi házat.

Zsófi hátrahagyva a nagyvárosi életet, hirtelen egy olyan közegbe csöppen, ahol a lelassulás és csönd teljesen új értelmeket nyernek.

A harmincas, okos és sikeres Zsófi számos megmagyarázhatatlan esemény és jel után, egyre többet és többet megtud nagymamája titokzatos és rejtélyes múltjáról. Ezzel együtt saját családja gyökereit is felfedezi, valamint választ talál elakadásainak és bizonytalanságainak kiindulópontjára is.

Ez a több generációt felölelő történet, örökölt családi mintákon keresztül, olyan lelki és szellemi örökségekről mesél, amelyek gyakran kiszámíthatatlan következményekkel járnak.

A nagymama naplója egy mindent elsöprő és minden akadályt legyőző szerelemről mesél, ami nem ismer időt és teret. Ez a szerelem és családi történet inspirálja és motiválja Zsófit is, hogy megértse saját múltját és letegye azokat a terheket, amelyek megakadályozzák őt élete kibontakozásában.

Fantasztikus az az egyensúly és a harmónia, ami a múlt és a jelen eseményei során helyet kap ebben a regényben, ugyanis úgy ötvözik egymást ezek a szálak, hogy a külső behatások, az örökölt minták és az egyéni döntések egy nagyon komplex képet alkotnak ebben a történelmi romantikus regényben.

Megható, egyedi és varázslatos ez a könyv, ami zseniális módokon kapcsolja össze a régmúltat a jelennel és a misztikummal.

Érdemes elmerülni ebben az érzelemdús és gyönyörű családtörténetben, ami helyenként kissé megsirattat, de összességében inkább kikapcsol és szórakoztat.

Legfontosabb témája a család és a családi kötelék, valamint azok a hagyományok, szokások, minták, amiket magunban hordunk és amelyek meghatározzák életünket.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Meg kell állni és ki kell rakni a csomagból, ami elmúlt. Minek cipelni? Ha kiraksz valamit, helyette bekerülhet valami új. Az áramláshoz helyre van szükség!

Elsuttogom százszor Book Cover Elsuttogom százszor
Bauer Barbara
Jaffa Kiadó
2016
Puhatáblás, Ragasztókötött
310