Fábián Janka: Búzavirág

Ez már nem titok, hogy mennyire szeretem olvasni Fábián Janka könyveit. A “Búzavirág” megint csak egy kellemes olvasmány volt számomra. Most is imádtam a történelmi részeket a könyvben, a valós eseményeket és a szereplők karaktereit.

A történet az 1800-as évek vége felé kezdődik. Pálóczy Emíliát álmodozó kislányként ismerjük meg, aki már gyerekként is érdeklődik a színpad és a színészkedés iránt. Udvarlójával, Vincével, még egy amatőr filmet is forgatnak, amelyben Emília a főszereplő. Álmokat szövögetnek a közös jövőjükről, a Nagy Háború azonban mindent megváltoztat. Vincét katonának viszik, Emília pedig a frontra kerül ápolónőként. Nem adja fel keresését a szerelem után, az élet azonban közbe szól. A háborúban mindent elveszít: vőlegényét, egészségét, és úgy tűnik színészi karrierje is romokban hever. Mégsem adja fel álmait, és Vince emlékére, elindul Hollywoodba, ahol már Mimi Hamiltonként sikeres színésznő lesz. A csillogás és a fényűzés azonban mégsem elegendőek, ha Mimi nem találja meg boldogságát.

Mimi életét több évtizeden át végigkísérhetjük, közben több esendő és életszerű karaktert ismerünk meg. Az egykori önfeledt kisgyerekből érett nő lesz, miközben megéli a háború nehézségeit és küzd színésznői álmaiért. Megismerjük Magyarország történelmi eseményeit, rögös út után pedig Bécsen és Berlinen keresztül, eljutunk Amerikába, az álmok valóráválásának országába. Mimi célja nem csak a színészi karrierben való beteljesülés, hanem egyben a boldogság megtalálása is.

Igazi családtörténetről szól ez a könyv is, érdekes karakterekkel és olvasmányos életutakkal. A könyv nyelvezete is, számomra most is megnyerő volt, a környezet ábrázolása pedig korhű és élvezetes. És nem utolsó sorban, egyszerűen elbűvölő és titokzatos a regény borítója.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha valakit az életednél is jobban szeretsz, akkor kiszolgáltatod magadat a legnagyobb fájdalomnak. Senkit sem szabad ennyire szeretni – ezt egy életre megtanulta. Ugyanis bárkit egy csapásra el lehet veszíteni, nem számít, mennyire szereted, mennyire fontos neked.

Búzavirág Book Cover Búzavirág
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2016
Keménytábla
445