Fiala Borcsa: A ​legrövidebb út a nők szívéhez

Egy rendkívül szórakoztató és gyakorlatias novelláskötet ez, ami túl a sok humoros és helyenként mélyen elgondolkodtató novellák mellett, ínycsiklandó és könnyen kivitelezhető recepteket is tartalmaz.

A könyv szerkezete és tartalma teljes összhangban van. Minden egyes novellát egy olyan recept követ, ami valamilyen szinten már megjelent a novellában.

Maguk a novellák rövidek és lényegre törőek, csupán egy-két oldalasak, pont elegendőek ahhoz, hogy röviden megismerjük a novella szereplőit és azt az eseményt, ami egy-egy fontosabb életszakaszukat mutatja be. A novelláknak minden esetben van legalább egy, de gyakran több velősebb mondanivalója is, ami nem csak, hogy elgondolkodtatja az olvasót, hanem mély érzelmeket is vált ki belőle.

Az ételek iránti szeretet és tisztelet teljes mértékben átjön a novellákon keresztül. Ilyen szemléleten keresztül a zöldségek, a gyümölcsök, a fűszerek nem csak hozzávalók, hanem olyan ételek, amelyekhez mindig egy-egy emlék párosul.

Egészen új értelmeket nyernek az ételek, a receptek és a hozzávalók ebben a kötetben, megmutatva azt, hogy egy-egy étkezés nem csak arra szolgál, hogy tápláljuk a testünket, hanem lelki értelemben is lehet közösségépítő szerepe a közös étkezéseknek.

Az étkezés, a finom ételek, a fűszerek mind-mind egy-egy ünnepi, családi, baráti vagy csak egy hétköznapi eseményt idéznek fel.

Az ételek, az ízek, az illatok, az állagok és a színek révén elmúlt nyarak, szerelmek, családi ünnepek és közösen eltöltött idők elevenednek meg.

Minden ételnek megvan a saját története.

Egyperces novellák és receptek egyvelege találkozik ebben a könyvben, ahol nem csak az olvasás, hanem a főzés is örömmé válik.

Az olvasó ezzel a könyvvel csakis jól tud járni, ugyanis egyszerre kap meg egy novelláskötetet és egy receptkönyvet. A novellák olvasása csupa szórakozás és kikapcsolódás, a receptek kipróbálása pedig ugyanolyan örömöt jelent, mert közben egy új étel megfőzése után, az olvasó új élményeket és emlékeket fűzhet az immár megfőzött ételhez.

Jó érzés úgy elmerülni ebben a gasztro-novelláskötetben, hogy olvasás közben már szinte érezni lehet az ételek ízét és állagát, ugyanakkor a novellák olvasása is egyedi élményt tud nyújtani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azt tudnod kell, hogy a kívánságokkal úgy van, hogy bár mindenkiére odafigyel a Sors, de roppant lassan halad a kielégítésükben. Ha pedig a körmére ég a dolog, akkor sajnos nem mindig úgy teljesíti a vágyakat, ahogy azt, mondjuk, te logikusnak tartanád.

A ​legrövidebb út a nők szívéhez Book Cover A ​legrövidebb út a nők szívéhez
Fiala Borcsa
Jaffa Kiadó
2023
Puhatáblás
285