Hasulyóné Kozár Bernadett: Segítség, anya leszek!

Alapból nem szoktam e-könyveket olvasni, azonban szeretem tágítani a korlátaimat, ezért bevállaltam ennek a digitális könyvnek az olvasását, mert felkeltette a figyelmemet a témája, az anyaság, ami egyik legfontosabb meghatározója az én életemnek (is).

Hasulyóné Kozár Bernadett e-könyve egyszerűen, közérthetően és nagyon gyakorlatiasan közelíti meg az anyaság nehézségeinek és megpróbáltatásainak néhány fontosabb mérföldkövét.

Szerintem hozzám hasonlóan, sok sorstársam járt már azon az úton, ahol a várandósság, a szülés és a babázás körüli teendők, bizony elég ijesztőnek és elbizonytalanítónak tűntek. Ilyenkor minden kismama rohan a könyvesboltba és szinte már falja az anyaságról és a babákról szóló könyveket, keresve az olyan információkat, amelyek egy fajta támpontot és hasznos segítséget tudnak nyújtani.

Bernadett, az e-könyv szerzője is megjárta ezt az utat, két gyerekes anyaként úgy érezte, hogy számára nem elegendőek a tudományos és szakmai könyvek, hanem szükségét érezte egy olyan írásnak, ami életszagú és ugyanakkor gyakorlatias. Ebből az indíttatásból egy olyan útikönyvet írt meg, amelyik saját tapasztalataira épül, gyakorlatias tippeket és tanácsokat tartalmaz, valamint őszintén beszél az anyaságról, a várandósságról és a szülésről.

A hangsúly nem a szakszavakon vagy a tudományos megnevezéseken van ebben a kis könyvecskében, hanem az egyéni tapasztalaton. Rám ösztönzően hatott könyve, ugyanis minden elismerésemet megérdemli az a tény, hogy két gyerek mellett is érezte az indíttatást arra, hogy írjon, meséljen, tanítson, és ha kell segítséget nyújtson.

Nagyon részletesen ír könyvében az anyaságról, a fogantatástól egészen a baba születése utáni időszakig. Az a jó ebben a leírásban, hogy mivel egyes szám első személyben történik az elmesélés, ezért autentikus és őszinte. Ahogy maga Bernadett is megfogalmazta, ez az e-könyv egy „térkép az útvesztőben”. Nem a tuti, egyértelmű és egyetemes válaszokon és megoldásokon van a hangsúly ebben a könyvben, hanem a tanácsadáson, a hasznos tippeken és a gyakorlatias ötleteken.

Azért volt számomra élvezetes és érdekes végigolvasni ezt a beszámolót, mert a sok személyes tapasztalat, élmény és tanács mellett, éreztem rajta a terápiás írásnak a hatását. Ezt mindenképp szeretném kiemelni és nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos és milyen sokat számít az ember életében. Egy édesanya életében, meg pláne! Ahogy a beszámoló oldalait olvastam, úgy éreztem azt a fajta megkönnyebbülést és felszabadító érzést, ami egy olyan édesanyától származik, aki tudatosan, meghitten és bensőségesen élte és éli meg az anyaság összes velejáróját. Pont ezért tetszett a hangneme a könyvecskének, mert nem egy álomvilágot mutat be, hanem a valóságról beszél, amit sok könyv valahogy eltitkol és az édesanyák csak a baba megszületése után ébrednek rá arra, hogy bizony a könyvek nem fedik a valóságot.

Rengeteg hasznos és kézzel fogható információt tartalmaz ez a könyvecske, szinte minden benne van, amit fontos tudni az anyaság és a babavárás kezdeti fázisában. Szisztematikusan és koncentráltan kerülnek átadásra ezek az információk. Várandósság, baba kelengye, szülés, szoptatás, étrend, mozgás és még sok hasznos információ található meg benne.

Az a jó ebben a kis könyvecskében, hogy minden egy helyen megtalálható. Nem kell bújni a könyveket, nem kell az interneten keresgélni, ahhoz szerintem bőven elegendő ez az útikönyv.

A legcsodálatosabb ebben a könyvben a két teljesen különböző szülésélmény, amit Bernadett megoszt olvasóival. Meghitten és érzelmesen mesél róla, ugyanakkor itt is kitér a szülés gyakorlatias oldalaira, amit azért nem árt tudni.

Meleg szívvel ajánlom az ő e-könyvét, ami a hasznos információk mellett, csodás képeket is tartalmaz. Mindazoknak akik még az út elején vannak és olyan segítséget keresnek, amelyik egy sokat tapasztalt anyuka szájából hangzik el, ez a könyv egy kapaszkodó lehet. Ez a segítség nagyon sokat jelenthet egy édesanyának, főleg ebben a korban, amiben mi édesanyák most élünk.

Személy szerint úgy érzem, hogy soha nem volt még ennyire erős az anyák harca mint napjainkban, „anyábbnál anyábbak” élnek köztünk és nagyon elszomorító az a tény, hogy ez ma már nem egy támogató közösséget jelent.

Bernadett útikönyve valahogy pont ez ellen lép fel, sallangmentesen, őszintén és nyíltan beszél az anyaságról. Nem kerüli a nehéz és kényes témákat, direkten és szókimondóan belevág a közepébe, ugyanakkor bátorít és segítséget nyújt.

Várandós és kezdő édesanyáknak mindenképp ajánlom ezt a könyvet, nagyon hasznos és praktikus!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Miután megszületett a kisfiam, szép lassan rá kellett jönnöm, hogy az eddigi életem már csak egy emlék, és most valami teljesen új fog következni.

Itt rendelheted meg: https://anyaleszek.com/

Segítség, anya leszek! Book Cover Segítség, anya leszek!
Hasulyóné Kozár Bernadett
e-könyv
2019
133