Miért neveljünk olvasó gyereket?

Olvasó anyaként nagyon fontos számomra az, hogy egy olvasó gyereket neveljek és már a kezdetektől megszerettessem vele a könyvek világát.

Digitalizált világunkban, ahol minden a kütyükről szól, elég nehéz feladatnak tűnhet ez a munka és hivatás, ami egyben egy kihívás is lehet, aminek célja, hogy gyerekeink szívesen olvassanak.

Sajnos, mivel felnőttek is egyre kevesebbet és egyre ritkábban olvasnak, ezért már itt sok szülő elakad, mert ha a gyerek nem látja szüleit olvasni, nehezebb megmutatni azt, hogy az olvasás szórakozás, örömforrás és egyben tanulási lehetőség is, nem pedig egy kötelező feladat.

De még így sincs minden veszve, mert talán az esti közös meseolvasások mindkét féllel megszerettetik az olvasást.

Az már eleve nagyon sokat segít, ha a gyerek azt látja, hogy az olvasás az a családi élet mindennapjainak a fontos része. A gyerek az utánzás által tanul a legtöbbet, ezért ha azt látja, hogy szülei, testvérei és a körülötte lévő felnőttek is olvasnak, akkor már sokkal könnyebb felkelteni az érdeklődését a könyvek iránt.

Az olvasás az alapja bármilyen fejlődésnek vagy tanulásnak, de nem elegendő csak az, hogy gyerekeink megtanulják az ábécé betűit, hanem szülők és pedagógusok segítségével, ami feladatunk megmutatni gyerekeinknek azt, hogy az olvasás a szövegértésen túl, arról is szól, hogy a képzelő erő által, bárkik lehetünk, bárhova elutazhatunk és olyan képességekre tehetünk szert, amiket a mindennapokban a gyakorlatban is használhatunk.

Az első lépés azzal kezdődik, hogy már kezdetektől fogva mondókákat, ölbeli ringatókat és rövid kitalált történeteket mesélünk gyerekeinknek. Ezáltal már kisgyerekkorban elkezdődhet a fantázia fejlesztése.

Addig míg gyerekünk figyelme csak alig pár percig köthető le, érdemes felolvasni neki rövid meséket, amikben kevés a szereplő és egyszerű a történet cselekménye. Ezáltal gyerekünk szájról olvasva, megtanulja a szavakat, és elkezdi képzeletben saját kis történetét felépíteni, ahol minden forma, szín, illat vagy táj, a saját kis fantáziája szüleménye.

A mese, mondóka vagy vers felolvasása által kialakul egy bensőséges és meghitt kapcsolat, szülő és gyermeke között, ami segít az érzelmi biztonság megélésében és megtapasztalásában. Ugyanakkor egyfajta testi közelséget is igényel a közös olvasás, ami csak még jobban láthatóvá és érezhető teszi a gyermek számára, hogy a mesében élő szerepelőkkel együtt izguljon, örüljön vagy épp féljen.

A közös meseolvasás által sikerülhet félelmeket, szorongásokat, bizonytalanságokat feloldozni és megtapasztalni azt, hogy a világ tele van jó és rossz dolgokkal, de mindig van megoldás és kiút.

Úgy gondolom, elsősorban a szülő kötelessége és feladata, hogy megmutassa gyerekének az olvasás sokszínűségét, és azt hogy az irodalom remek szórakozási és tanulási lehetőség.

A könyvekkel való korai ismerkedés számos előnnyel jár: fejleszti a nyelvi és kommunikációs készségeket, érzelmi biztonságot nyújt és értékes időtöltést ad.

Fontos azért arra is odafigyelni, hogy milyen jellegű könyveket olvasunk gyerekeinknek, valamint később ők milyen könyveket választanak ki saját maguknak. Minden korosztálynak megvan a saját irodalma, ami korához és személyiségéhez a legközelebb áll.

Vekerdy Tamás szavaival élve:

Mesével indul az olvasóvá nevelés. Nem lesz jó olvasó az, aki nem hallgatott elég mesét.

Pont ezért a lentiekben két olyan könyvet szeretnék szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak ajánlani, amik olyan rövid történeteket vagy mondókákat tartalmaznak, amelyek kedvesek, szívmelengetőek és egyben szórakoztatóak is.

Bármelyik könyvet is vesszük kezünkbe, egy olyan világba csöppenünk, ahol a szavak varázsa által egy olyan birodalomba léphetünk be közösen gyerekeinkkel, amely csak még jobban erősítheti a szülő és gyermek közti különleges kötődést.

  1. Czeiner-Szücs Anita: Anyajegy

Ez a kívül-belül meseszép, csodálatos és varázslatos mondókás könyv nem csak a kisgyerekeket, de szerintem a felnőtteket is egyaránt el tudja kápráztatni.

Ezek a rövidke kis versikék, rímelős mondókák már első látásra beindítják az olvasó fantáziáját, aminek köszönhetően saját gyerekkori emlékek elevenednek meg. Az anyajegy, ahogyan a könyv szerzője is megjegyzi, nem édesanyánktól örökölt, mégis emlékeztet minket az anyai ölelés, simogatás és dajkálás melegére és biztonságára.

Úgy gondolom ennél találóbb címe nem is lehetne ennek a kis bűbájos könyvecskének, ami segít lelassulni a mai felgyorsult és zajos világunkban.

Nagyon bensőségesek, intimek és meghatóak ezek a versek, mondókák, amelyek valahogy visszaadják és megerősítik az olvasónak a hitét, látva azt, hogy a szavak által még mindig képesek vagyunk másoknak biztatást, támogatást és menedéket nyújtani.

És erre az érzésre legelsősorban gyerekeinknek van nagy szüksége, ugyanis törékeny kis lelkük még nyitottan és befogadóan várja azt, hogy olyan értékekkel töltsük meg, amelyek felnőttkorában segítségére lehetnek.

Ezek a versek erőt, boldogságot és reménységet adnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, felölelve több olyan mindennapi élethelyzetet, amelyekbe mi magunk is kerülünk életünk során. Legyen szó altatásról, bölcsődébe való indulásról, születésnapról, szomorúságról vagy épp vidám percekről.

Ezek a játékos, könnyed és dallamos versek érzékenyítenek, figyelemfelkeltőek és remek kiindulópontok további családi beszélgetésekhez.

Miközben ezeket a mondókákat olvassuk és elmerülünk a csodaszép illusztrációkban, arra is rájöhetünk, hogy mekkora kincs magyar anyanyelvünk, ami olyan szép szavakat ad nekünk, mint pl. az ÉDESANYA. Semmilyen más nyelvben nincs az anyáknak ilyen szép nevük, mint a magyar nyelvben, ezért is jó együtt tanulni, olvasni, beszélgetni a kis apró csöppségekkel, hogy ezáltal ők is megtanulják ezeket a csodaszép szófordulatokat, rímeket és dallamos szövegeket.

Minden egyes mondóka ami ebben a könyvben jelen van, mélyíti a szülő gyerek közötti kapcsolatot, valamint lehetőséget ad a fizikai közelség megélésére egy ölelés, simogatás vagy ringatás által.

Emellett ez egy remek közös program, ami nem csak szórakoztató, de egyben tanulási lehetőség is.

A mondókák és versikék közös élménye örök életre szóló emlékekkel ajándékoz meg minket, egy olyan örökség ez, amit nem csak gyerekeinknek, de azok gyerekeinek is tovább tudunk majd adni, generációról generációra.

Ezt a könyvet én főleg kisgyerekes szülőknek ajánlom, akik a közös olvasásra, a játék felszabadító élményére és meghitt családi pillanatokra vágynak.

Érzelemdús, megható és egyben mókás kikapcsolódás az egész családnak, ezt tudja adni ez a különleges gyerekkönyv.

Végigolvasva ezt a kis könyvecskét, átlapozva többször is, meg-megállva egy-egy szívet melengető versnél, arra jövök rá, hogy ezek a mondókák nem csak arra jók, hogy együtt olvassuk őket, hanem testi-lelki értelemben is közelebb hoznak minket egymáshoz.

Meseolvasás közben a folyamatos szem- és testkontaktusnak köszönhetően fejlődik a gyermek figyelme, az emlékezete, a beszéde és az érzelmi intelligenciája.

Szívemhez nagyon közel áll ez a könyvecske, ami csodás módokon fejezi ki azt a különleges kapcsolódást ami elsősorban főleg anya és gyermeke között van.

Az anyajegy gyógyír a fáradt és megterhelt édesanyáknak és örömforrás a kíváncsi és felfedező kis apróságoknak.

Anya és gyermeke tökéletes szimbiózisát adja vissza ez a meseszép gyerekkönyv.

Minden szülőnek, nagyszülőnek, felnőttnek és pedagógusnak csak ajánlani tudom!

  1. Dr. László Tímea: Olívia, Nonó és Beni kutya

Betekinteni egy család mindennapjaiba úgy gondolom, olvasóként érdekes és izgalmas, ugyanakkor van ennek egyfajta meghitt és bensőséges hatása is.

Ez a mesekönyv attól olyan különleges, hogy minden ami benne van, hétköznapi és mindennapi, vagyis sokunk számára ismerős és megszokott. Bizalmas és kedves, mert olyan ez a mesekönyv, mintha pont ami a családunkról szólna, mintha a mi életünk részletei kerülnének be a könyv oldalaira.

Az, hogy ezt a könyvet a szerző családjának valós történetei ihlették csak még közelebb hozza hozzánk a történetek főszereplőit, akik ebben az esetben két kis bűbájos kislány és egy szeretni való kutya.

A mesék cselekménye egyszerű és minden korosztályú gyermek számára érthető, a könyv nyelvezete közvetlen és kedves, ami által könnyű ráhangolódni egy-egy történetre.

Az a jó ezekben a történetekben, hogy betekintést nyújtanak egy család hétköznapi életébe, olyan eseményeket kiemelve, amelyek fontos mérföldkövek vagy emlékezetes pillanatok gyerekeink életében.

Minden egyes mesét csodaszép illusztrációk kísérik, amelyek nem csak színekben kellemesek a szemnek, hanem részleteiben sok apró mozzanatra hívják fel az olvasó figyelmét. Ezek az illusztrációk már szinte egy külön történetet mesélnek el, mert annyira részletgazdagok és élethűek, hogy egyből beindítják kicsik és nagyon fantáziáját egyaránt.

Másik fontos érdekessége ezeknek a történeteknek a különböző helyszínek váltakozása, hol a családi kertes ház, hol az óvoda, hol pedig egy tengerparti nyaralás jelenik meg.

Szinte mindegyik történetnek van egy fontosabb üzenete vagy tanulsága, ami általában a mese végén el is hangzik. Ezenkívül minden történetet kiegészít egy plusz információ, legyen az egy tudományos, történelmi vagy egyéb érdekesség, ami hasznos útravaló.

Ez a mesekönyv izgalmas, kalandos, vidám, érzelemdús, akárcsak a könyv szereplői. Anya a főszereplője a történeteknek, aki akárcsak egy mesebeli szuperhős, kézben tart mindent és sokszor erő felett dolgozik és tevékenykedik nap mint nap, azért hogy a család minden egyes tagja boldog és elégedett legyen.

A könyv pozitív, életigenlő és vidám hangulata hamar átragad olvasójára, megteremtve ezáltal egy ideális környezetet és hangulatot a közös olvasáshoz.

A könyv nagyon igényes külső megjelenése, ugyanolyan magas színvonalú tartalmat ad vissza. Terjedelmileg is pont annyira hosszúak ezek a történetek, hogy lekössék egy kisgyerek figyelmét, de mégse untassanak azáltal, hogy esetleg túl hosszúak és túl bonyolult a megértésük.

Remek szórakozási lehetőségnek tartom ezt a mesekönyvet, mert összehozza a család összes tagját és akár arra is lehetőséget ad, hogy a közös olvasás és a képek megnézése után, az olvasásból egy közös játék alakuljon ki.

Ezek a történetek remek kiindulópontok arra, hogy közösen saját szavainkkal meséljük el az elolvasott mesét vagy akár el is lehet őket játszani különböző babákkal vagy legófigurákkal. Ezáltal fejlődik a gyermek koncentrációja, a memóriája, a fantáziája és a beszédkészsége.

Érdemes elmerülni ezekben a mesékben, közösen összebújva olvasni és lapozgatni ezt a könyvet, utána pedig közös beszélgetéssel folytatni azt, ami a könyvben elkezdődött.

Jó olvasást kicsiknek és nagyoknak egyaránt!