Julien Sandrel: A csodák könyve

Ezt a könyvet borítója, címe és fülszövege alapján választottam ki, ugyanis ezekből már elsőre kiderült, hogy egy bájos és kedves történetről szól ez a regény. És valóban a csodás borító és cím mögött egy olyan történet bújik meg, ami bár szomorúan kezdődik, a végére azonban ebből a szívet tépő történetből egy szívet melengető történet lesz.

Talán a csodák utáni vágy, az élet egyszerű és mégis nagyszerű dolgai, valamint az anyai szeretet azok a tényezők, amelyek a legjobban jellemzik ezt a könyvet.

Ez a rövidke kis könyv, egyszerű de mégis különleges történetével, egy párizsi csodatörténetbe kalauzolja el olvasóit. A történet középpontjában egy édesanya áll, aki annyira belemerül karrierjébe és a siker utáni hajszába, hogy ritkán marad ideje önmagára vagy gyerekére. Egy tragédia azonban örökre megváltoztatja életét, ugyanis kamasz fiát egy olyan baleset éri, ami miatt súlyos állapotba kerül. Ezzel a tragédiával megkezdődik a visszaszámlálás, ugyanis az édesanyának csupán négy hete van arra, hogy valahogy visszahozza fiát ez életbe. Ekkor talál rá fia csodakönyvére, ami az összes olyan tervet és álmot tartalmazza, amit fia át szeretne élni. Mivel gyereke épp egy kórházi ágyon fekszik, ezért helyette az édesanya fogja ezeket az álmokat megvalósítani. És talán ez a legélvezetesebb része a könyvnek, ugyanis felnőttként szinte már gyermekies örömmel és hittel vág bele ez az édesanya minden egyes újabb kalandba. Ezek a kalandok a világ különböző földrajzi pontjaira repítik el az olvasót, miközben fontos és értékes életbölcsességek fogalmazódnak meg a sorok között.

A regény cselekménye váltott szemszögből kerül elmesélésre, hol a megfontolt és racionális édesanya szólal meg egyes szám első személyben, hol a laza és álmodozó kiskamasz. Ez az éles kontraszt, felnőtt és gyerek világa között, egyfajta lazasággal és humorral fűszerezi meg ezt a könyvet, ami miatt könnyedén lehet haladni történetével.

Nem valami bonyolult a könyv cselekménye, ezért tökéletesen megfelel egy kikapcsoló és szórakoztató olvasmánynak. Ezért is a hangsúly ebben a könyvben inkább a hangulatokon, a képeken és az érzelmeken van, amiből bőven van ebben a könyvben. Valóban nagyon érzelemdús ez a kis könyv, helyenként kicsit talán túlbuzgónak is tűnik, de azért összességében egy kellemes olvasmányt eredményez. Ami számomra zavaró volt, az a könyv nyelvezete, ami bár közvetlen és egyszerű, önmagában ez még nem lenne zavaró, viszont a trágár szavak és kifejezések használata, helyenként megtöri a könyv amúgy bájos és kedves hangulatát.

Ezt a könyvet azoknak ajánlom akik egy könnyed, kedves és szórakoztató olvasmányra vágynak. Mivel története nem megterhelő, valamint terjedelmileg is egy rövidke kis könyv, ezért könnyen és gyorsan lehet haladni vele. Pozitív hangulata, valamint élet igenlő stílusa egészen megnyerő, története pedig egyszerre megható, humoros és érzelmes. Ez az a könyv, amit egy lelkes olvasó akkor szeret kezébe venni, mikor már semmi sem köti le a figyelmét, valamint amikor a megterhelő olvasmányok túl nehéznek tűnnek, olyankor tökéletesen megfelel egy ilyen könnyed olvasmány. Ez a könyv akár egy olvasási válság közepette is jól jöhet, ugyanis egyetlen célja az olvasó szórakoztatása és ez ennél a könyvnél adott.

Párizs, szerelem, anyaság és maga a nagybetűs élet, mindez egy helyen találkozik ebben a regényben. Akár egy délutáni vagy nyár esti kikapcsolódásnak is megfelel, mivel könnyedsége és lazasága egyszerre elgondolkodásra és álmodozásra hívja olvasóját.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az életösztön mélyen belém ivódott. Még a legsötétebb pillanatokban is van erőm talpra állni.

A csodák könyve Book Cover A csodák könyve
Julien Sandrel
General Press Kiadó
2020
Kartonált
271