James Norbury: A macska, aki zent tanított

James Norbury legújabb kötete egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, tele olyan életbölcsességekkel, amelyek mélyen elgondolkodtatnak. A szerző harmadik kötetének főszereplője ezúttal egy bölcs macska, de a kötetben ugyanúgy megjelennek a sorozat előbbi főszereplői, Nagy Panda és Kicsi Sárkány. Nagy Panda és Kicsi Sárkány most csak mellékszereplői ennek a kötetnek, a középpontban egy olyan macska áll, akit kíváncsisága egy olyan útra tereli őt, aminek célja megválaszolatlan kérdéseinek a megoldása.

Ezért indul el egy olyan zarándokútra, aminek célja egy erdő mélyén lapuló fenyő megtalálása, ami békességgel és tudással jutalmazza meg azokat, akik ágai alatt megpihennek.

Ezen az önismereti úton sok olyan szereplővel találkozik, akik mind fontos tanulságot adnak át neki, ami által ő egyre inkább elmélyül békességében és belső csendjében.

Minden megosztott történet magáról az életről szól, az emberi kapcsolatokról, valamint arról, hogy egy őrült és rohanó tempóban zajló világban, hogyan lehet megtalálni saját belső békénket.

A sok színes és hangulatos illusztráció nagyon szépen kiegészíti ezt a kötetet, ugyanis a velős életmorzsák mellett jól esik elmerülni egy-egy ilyen kép hangulatában, ahol nem a szavak, hanem a tájak és a szereplők mesélnek.

Egyszerű, mégis sokatmondó képek ez, amelyet rövid mondatok egészítenek ki. Ezek a rövid szövegek a keleti bölcsesség tanításaiba vezetnek be, persze mindezt egyszerűsített formában, de ettől még ezek az életbölcsességek ugyanolyan meghatóak.

Egy rövid, néhány oldalas kötet, amit a család bármelyik tagja elolvashat, kicsiktől nagyokig bárki elmerülhet ebben a szívmelengető kötetben, ami segít ellazulni és kicsit lelassulni egy háborgó vagy nehéz időszakban.

Az állatok, amellett, hogy nagyon aranyosak és szerethető karakterek, nagyon jól szimbolizálják az emberek működési mechanizmusait. Az emberi kapcsolatok sokszínűsége és összetettsége természetes és egyszerű módokon jön át ebben a könyvben, ami megtanít minket arra, hogy az életben minden nézőpont kérdése.

Minden képnek, szövegnek és hangulatnak van egy mögöttes tartalma, ami jót tesz az emberi léleknek, felüdülést és megnyugvást kínálva.

Nagyon erős érzelmeket és gondolatokat tud ez a könyv kiváltani, mert ez nem egy egyszerolvasós kötet, hanem egy olyan könyv, amit az ember bármikor levehet polcáról, ha épp egy útbaigazításra vagy csendesedésre van szüksége.

Egy elgondolkodtató és mélyen megható történet, aminek varázslatossága nem a bonyolultságban, hanem a kedves és bájos üzenetekben rejlik.

Ez a felnőtt tanmese a zen tanítások alapelveit adja vissza, miközben magáról a nagybetűs életről mesél, ami sokkal egyszerűbb, mint mi gondoljuk. Egy bölcs, pozitív, erőt adó és reményteli tanmese, amiben nagyon jó érzés elmerülni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Megtanultam, hogy amire vágyunk, arra ritkán van szükségünk. Amire viszont szükségünk van, arra szinte soha nem vágyunk.

A macska, aki zent tanított Book Cover A macska, aki zent tanított
James Norbury
21. Század Kiadó
2023
Keménytábla
173
Laik Eszter