Jennifer Chiaverini: Mrs. Lincoln varrónője

„Mrs. Lincoln varrónője” egy igazán csajos könyv, melynek már maga a borítója is oly megnyerő. Jennifer Chiaverini regénye könnyed, olvasmányos és lebilincselő. Részben ez egy hiteles történelmi beszámoló az amerikai polgárháborúról, a rabszolga-felszabadításról és a politikai történésekről, valamint egy bátor és mindenre elszánt nő története, aki a rabszolgaságból kiemelkedve, másoknak is segít kiemelkedni az elnyomottak soraiból.

A regény főhőse Elizabeth Keckley, aki kemény munkája és szorgalma következtében, kivásárolja magát a rabszolgaság alól. Varrónői tehetsége révén bekerül a washingtoni elit körbe, ahol előkelő hölgyek varrónőjévé válik. Útja innen egyesen a First Lady-hez, Mrs. Lincolnhoz vezet, kinek nem csak ruha készítője, hanem egyben legbizalmasabb barátnője is lesz. Egészen meghitt és bizalmas kapcsolat alakul ki a rabszolgaságból felszabadult varrónő és az amerikai elnök felesége között, mely legyőz minden társadalmi és faji különbséget. A hűséges varrónő még akkor is kitart a First Lady mellett, mikor, férje halála után, oly sok támadás éri.

Ebben a regényben hűen van ábrázolva a történelemnek az a korszaka, melyben a rabszolgák felszabadításáért folytatott harcban oly sok kiemelkedő esemény és nemes emberi tett látott napvilágot.

Számomra nagyon megnyerő volt a regény stílusa és az a sok új információ, amit eddig nem is tudtam Amerika 16. elnökéről. Közelebbről ismerhetjük meg a First Lady-t is, magán életének olyan eseményeit és érzelmeit ismerjük meg, melyek néha szerethetővé, néha taszítóvá teszik karakterét.

A legkiemelkedőbb karakter pedig maga a varrónő, aki hűségesen, elszántan és odaadóan szolgálja az elnök feleségét.

Lapról lapra olvashatjuk a nagy betűs Történelem megrázó és felkavaró eseményeit, miközben nemes emberi érzésekkel szembesülünk, mint a hűség, barátság, tehetség, lojalitás és becsület.

Magával ragadott a varrónő története, valamint az amerikai polgárháború kora, tele szerethető és kevésbé szerethető karaktereivel.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azoknak, akik már átkeltek a folyón a szabadság földjére, kötelességük megfordulni, és kinyújtaniuk a kezüket társaik felé, akik első, bizonytalan lépéseiket teszik a parton.

Mrs. Lincoln varrónője Book Cover Mrs. Lincoln varrónője
Jennifer Chiaverini
General Press Kiadó
2014
Cérnafűzött, Keménytáblás
456