L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve

Mindazok számára akiket érdekel az önismeret és az önfejlesztés, valamint szeretnének tudatosan foglalkozni az örökölt családi mintákkal, azoknak ez egy remek könyv lehet.

Nem csak szakmai háttere, alapos pszichológiai magyarázatai és gyakorlatias tanácsai miatt, hanem rendkívül olvasmányos és könnyen befogadható jellege miatt szerethető ez a könyv.

A könyv szerzője egy figyelemfelkeltő és érdekes bevezető után vázolja azokat a szülő típusokat, mintákat, amelyeket mindannyian valamilyen szinten megtapasztalunk.

A tudattalanul beépült, akár több generáción át örökölt minták, néha nem csak a múltban maradnak, hanem kihatnak a jelenre is.

A szülői viselkedés öröklődik, de ez a könyv pont abban nyújt segítséget, hogy megmutatja a kiutat és azokat a módszereket, amelyek segítenek megszakítani ezt a káros láncot.

Annak ellenére, hogy néha ugyanazokat a hibákat követjük el mint szüleink, vagy emiatt boldogtalanok vagyunk párkapcsolatainkban és sikertelenek munkánkban, van konkrét megoldás és segítség, mindezek orvoslására.

Ez a könyv számos példán, pszichológiai magyarázaton és terápiás eseten keresztül mutatja meg a változás és változtatás lehetőségét.

A könyv nagy részében először megismerjük a különböző szülőtípusokat: a borostyán, a szülősítő, az idomár, a jó fej, a mártír, az üveghegy, a szuperszülő, az agresszor vagy a bátorító szülői viselkedést.

Ezek a viselkedési minták vagy szülőtípusok gyakran keverednek egymással és generációról generációra tovább öröklődnek.

Miközben végigolvassuk ezeknek a szülőtípusoknak az ismertetőjegyeit, valamint azok hatását felnőttkorunkra, munkahelyünkre, párkapcsolatunkra és saját gyermekeinkre, elsőre talán elborzadunk és megijedünk ennek felelősségétől.

De ennek a könyvnek olyan tanító és segítő jellege van, ami valódi és konkrét módszereket ad az olvasó kezébe, amivel bárki saját kezébe veheti sorsa alakulását és tudatosan dolgozhat a transzgenerációs minták változtatásán.

Számos terápiás példa, teszt és gyakorlat áll segítségül ebben a könyvben, amiket egyénileg vagy párunkkal, esetleg szüleinkkel együtt végezhetünk el.

Ez az önismereti könyv segít jobban megérteni szüleink hátterét és az indokokat cselekedeteik mögött, ugyanakkor nem tereli át a felelősséget rájuk és nem is hibáztatja őket, hanem egy lehetőséget nyújt a fejlődésre és változásra.

A változás és változtatás lehetősége mindenkinek adott, csupán élni kell vele. Önismeretünk fejlesztésével, tudásunk gyarapításával és együttérzésünk növelésével juthatunk el egy boldogabb és beteljesültebb élethez.

A tudatos életmód, amiről ez a könyv is szól, csak úgy valósítható meg, ha felelősséget vállalunk tetteinkért és bátran merünk változni és változtatni.

Megismerve a múltunkat, az örökölt családi mintákat és saját felelősségünket benne, lehet esélyünk a fejlődésre.

Ez a könyv rengeteg ponton elgondolkodtat, sokszor konkrét tippeket és tanácsokat ad az olvasó kezébe, néha pedig megállásra sarkall.

Rettentően motiváló és kézzelfogható mindaz, ami itt le van írva benne, ezért szülőknek és felnőtt gyerekeiknek egyaránt ajánlott ez a könyv.

Hasznos és praktikus lehet egy másik szemszögből is megvizsgálni önmagunkat, valamint szokásainkat, gondolkodásunkat és cselekedeteinket ennek a könyvnek a tükrében.

Ez az a könyv, amit újra és újra el kell és lehet olvasni, mert üzenete kortalan és minden újraolvasás csak újabb és újabb hasznos információkat tartogat olvasói számára.

Rengeteg új ismerettel gyarapszik az ember a könyv elolvasása után, valamint sokkal jobban megérti majd a szülő-gyermek közötti nagyon bonyolult és összetett kapcsolatot.

Ezt a sokrétű személyiségfejlesztő könyvet nem lehet objektíven olvasni, mert üzenete és mondanivalója mélyen megérint és megszólít, ugyanis olvasás közben akarva-akaratlanul magára ismer az ember.

A könyv vége nagyon szépen lekerekíti ezt a bőséges és tömény információáradatot, valamint egyfajta feloldozást és megoldás lehetőséget ad az olvasó kezébe.

A megbocsátás és az elfogadás témája harmonikusan kerekíti le ezt az ismeretterjesztő könyvet, aminek olvasása garantáltan maradandó élményt hagy az emberben.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Minél nagyobb az önbecsülésünk, annál könnyebben látjuk be hibáinkat, tévedéseinket, és annál inkább képesek vagyunk változni, változtatni. Mert lelki sebeink nemcsak fájdalmasak, de egyben a fejlődés lehetőségét is hordozzák: segítenek, hogy sértettségünket félretéve kilépjünk komfortzónánkból, mélyen önmagunkba tekintsünk, és bátran szembenézzünk mindazzal, amit ott látunk.

Szeretettel sebezve Book Cover Szeretettel sebezve
L. Stipkovits Erika
HVG Kiadó
2015
Keménytábla, Védőborító
392