Lucinda Riley – Harry Whittaker: Atlas

Évek óta lelkesen, kíváncsian és izgalommal olvasom a hét nővér történetét és ezzel a könyvvel a sorozat végéhez értem. A könyvsorozat minden eddigi kötete egy csodálatos utazás és élmény volt számomra, de ez a nyolcadik kötet megkoronázta mindazt, amit én eddig Pa Salt (Atlas) és lányai életéről olvastam.

Egy csodálatos, méltó és bravúros befejezést kapott ez a sorozat ezzel a kötettel, ahol fény derül az elveszett hetedik nővér történetére, valamint nagyon részletesen megismerjük a lányok apjának történetét, ami egy érzelmi hullámvasúttal és egy kalandos utazással ér fel.

Minden elismerés a könyv szerzői előtt, anya-fia szerzőpárosa előtt, akik ezt az utolsó kötetet közösen írták meg.

Ez a rendkívül szerteágazó, pörgős, dinamikus, több generációt és földrészt átívelő családtörténet egy olyan apát, férfit, üzletembert, barátot mutat be, aki az élet nehézségei és megpróbáltatásai ellenére is minden nehéz körülmény ellenére ember maradt, aki hitét és reménységét sosem vesztette el.

A hét nővér sorozatnak minden egyes kötete izgalmas és érdekes, nem csak azért mert mindegyik könyv egy-egy nővér történetét meséli el, hanem azért is, mert mindegyik regény a világ egy-egy országát mutatja be, ezért olvasás közben is olyan érzése van az embernek, mintha utazna és ott lenne a cselekmények helyszínén.

A hét nővér sorsa szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanis mindannyiuk életét összeköti közös gyermekkoruk a Genfi-tó partján. Nevelőapjuk, Pa Salt, egy milliárdos, aki a nővéreket még gyerekkorukban örökbe fogadta és felnevelte.

Ez a gazdag és titokzatos nevelőapa halála után végrendeletében egy különleges ajándékkal lepi meg nevelőlányait. Egy-egy titokzatos levelet kapnak ajándékba, mely szorosan kapcsolódik múltjukhoz, valamint apjuk másik hagyatéka egy földgömb, melyről leolvashatják származásuk helyének koordinátáit.

Miután hét köteten keresztül végigkísérjük a nővérek életútját, származásuk történetét és sorsuk alakulását, ebben a befejező részben, végre fény derül a titokzatos nevelőapa életére is, ami rendkívül izgalmas, feszültséggel teli és minden várakozást felülmúló.

Két idősíkon keresztül, jelenben és múltban ismerjük meg Pa Salt (Atlas) viszontagságokkal és megpróbáltatásokkal teli életét, aminek alapját naplóbejegyzések képezik. Ezek a személyes és meghitt naplóbejegyzések a múlt emlékeit és eseményeit úgy idézik fel, hogy abban nem csak eseménydús pillanatok, de rengeteg érzelem is jelen van.

Pa Salt élete hetedik lányának megtalálásával lesz kerek és pont ettől lesz annyira különleges élmény ez a grandiózus és monumentális regénysorozat, ami elképesztő mennyiségű információt, szereplőket, helyszíneket, és kutatói, valamint szerkesztői munkát igényelt, de a végeredmény magáért beszél.

Ez a titkokkal, rejtélyekkel és feszültségekkel teli könyvsorozat veszteségekről, reményről, újrakezdésről és a szeretet erejéről szól.

Egy hihetetlenül szövevényes családregénnyel gazdagszik az olvasó ezzel a nyolc kötettel, ahol csodálatos módon épül egyik történet a másik történetre, miközben életutak keresztezik egymást és emberi sorsok mesélnek az élet nehéz és örömteli pillanatairól.

Érdemes elmerülni ebben a rendkívül komplex, tartalmas és mozgalmas kötetben és az egész sorozatban, ahol nem a gyűlölet győzedelmeskedik, hanem az emberi jóság és szeretet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Van egy fonál, ami összeköt minket azokkal, akiket szeretünk, akkor is, ha távol vannak. Bár a fonalat nem láthatjuk, gondoskodik róla, hogy össze legyünk kötve velük, bárhol vagyunk is.

Atlas Book Cover Atlas
Lucinda Riley – Harry Whittaker
General Press Kiadó
2023
Füles, Kartonált
659