Laura Mucha: Kit, ​miért, hogyan szeretünk?

A könyv méretét és tartalmát figyelembe véve nem egy rövid vagy egyszerű olvasmányról van szó, azonban stílusát és szerkezetét tekintve annál inkább élvezetes. Ez egy nagyon jól felépített tudományos megközelítése az emberi kapcsolatoknak, mégsem a száraz tényeken alapszik, hanem olyan riportalanyok szólalnak meg benne, akik saját tapasztalatikat átadva nyíltan beszélnek a szerelemről és a romantikus kapcsolatokról.

Ez a könyv tíz év kutatómunkájának az összegzése, és érezni is lehet rajta a nagyon alapos, pontos és széles látókörű munkát. Mivel nem egy regényesített szövegről van szó, hanem egy tudományos szövegről, ezért nincs egy kifejezett központi témája a könyvnek, hanem több szerteágazó témája, amelyek azért mind a szerelem témájához kapcsolódnak valamilyen szinten.

Az én figyelmemet és érdeklődésemet egyből felkeltette ez a könyv, nem csak csodás borítója és frappáns címe miatt, hanem a téma megközelítésének szemszöge volt számomra annyira vonzó. Ez alatt arra gondolok, hogy a könyv több száz különböző nemű, nemzetiségű, vallású és szexuális beállítottságú ember véleményét és személyes tapasztalatát adja vissza, amiket a szerző szerkesztett formában ad vissza könyvében, álláspontot nem igazán foglalva, sokkal inkább alátámasztva vagy megcáfolva híres kutatók, orvosok, pszichológusok kutatásaival és mondásaival.

Ez a több száz interjú, amiket a könyv szerzője több nyelven több kontinensen és több évig készített riportalanyaival, mind véletlenszerűen kiválasztott emberek voltak, akikkel utazásai során különböző helyeken találkozott. Ezeknek a beszélgetéseknek az átírása és feldolgozása végül odavezette a könyv szerzőjét, hogy még jobban beleássa magát a szerelem témájába, ezért ahogyan a könyvben is olvashatjuk, a riportokat kiegészítik a szakirodalom nevezetességeinek kutatásai és annak eredményei.

Bármelyik részét is nézzük a könyvnek, a személyes beszámolókat vagy a szakirodalmi tényeket, mindkettőnél fontos kiemelni azt, hogy nincs egy általános univerzálisan elfogadott és bizonyított tény, ezek az adatok azonban sokat segíthetnek abban, hogy jobban megértsük a párkapcsolatok működését.

A könyv főleg pszichológiai, filozófiai és szociológiai szempontokból vizsgálja meg a szerelem témáját. Rengeteg kutatói munka és szakirodalmi anyag áll mögötte, ezért is nagyon sok benne a lábjegyzet, ami segít kicsit jobban eligazodni a sok információáradat között. A tudományos elméletek és kutatások erősen jellemzik ezt a könyvet, de ezt mindig alátámasztja egy-egy interjúalany személyes beszámolója is. De azért a könyv olvasása közben, elég hamar rájöttem arra, hogy a szerelmet nem lehet csupán racionális tényekre alapozni, ennél a témánál elengedhetetlen a személyes tapasztalat, valamint az individuum. Ahogyan minden szerelmi történet más és más, ugyanúgy minden ember egyedi, és még ha vannak is általános ismertető jegyei a szerelemnek, azért a viselkedési és gondolkodási minták egyéntől függenek.

Engem főleg ez az aspektusa fogott meg ennek a könyvnek, a különböző nézőpontok, kutatások és eredmények, valamint a személyes történetek, intim érzések és általános észrevételek.

A könyv szerzője szerintem nagy szakértelemmel és tudással összegezte sok évnyi kutatási munkájának az eredményét, megteremtve könyvében egy nagyon meghitt, intim, őszinte, ugyanakkor nyitott és elfogadó légkört és hangulatot. Számomra ez nem az a könyv, ami egyértelmű válaszokat ad a kérdéseimre, hanem ami lehetőségeket nyújt arra, hogy én mint olvasó jobban belelássak a szerelem témájába, és ez arra ösztönözzön, hogy újragondoljam kapcsolataimat és remélhetőleg tanuljak is belőlük valamit.

A könyv tematikus sorrendben járja végig egy szerelmi kapcsolat különböző aspektusait, mint pl. a megismerkedés, randi, házasság, hűtlenség, válás, halál, stb. A különböző interjúkat végigolvasva olyan kérdésekre találhatunk választ, mint pl.: Létezik- e szerelem első látásra? Miért hűtlenek az emberek? Mikor ér véget egy kapcsolat? Rengeteg ilyen jellegű kérdés merül fel a könyv oldalain, és mindegyikben az a közös, hogy a tudományos hátteret kiegészíti és alátámasztja a személyes tapasztalat.

Nehéz olvasmány ez a könyv, mivel tele van szakirodalmi adatokkal és magyarázatokkal, de valahogy mégis élvezetes és szórakoztató az olvasása, mivel olyan ez a könyv mint egy időutazás, ahol végigkísérhetjük egy szerelem különböző állomásait, megkezdve a szenvedélyes kezdetektől el egészen a hűtlenségig, válásig, esetleg a halálig is.

Szerintem ez egy igazán jó könyv, érdemes elolvasni, ugyanis sokat lehet tanulni belőle!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha a romantikus kapcsolatokat a könyvekhez hasonlítjuk, a túlnyomó többségüknek zseniális a nyitánya. Mámorítóak, lebilincselőek, és tele vannak „tudom, hogy aludnom kéne, de nem bírom letenni” típusú fejezetekkel.

Kit, ​miért, hogyan szeretünk? Book Cover Kit, ​miért, hogyan szeretünk?
Laura Mucha
Alexandra Könyvesház Kft.
2020
Keménytábla, Védőborító
416