Leitner Lili: Az azúr bicikli

„Az azúr bicikli” egy felfrissítő, üdítő hatású, könnyed olvasmány. Kitűnő nyári olvasmány, nem túl bonyolult cselekménnyel, de annál bájosabb szereplőkkel.

Nagyon lányos a könyv borítója, és még ha néhol kicsit már túl romantikus is az egész történet, mégis magával ragadó. Imádom az azúr színt, a tengerre és a nyaralásra emlékeztet, ezért is élveztem annyira ezt a könyvet.

Hat különböző ember egy napját mutatja be Leitner Lili. A cselekmény reggel indul és estére már mindegyikük élete teljesen megváltozik. A hat különböző ember élete egymást keresztezi, hatással vannak egymásra és befolyásolják egymás életének alakulását.

Annyira szerethetőek és bájosak a regény szereplői, hogy az olvasó akarva akaratlanul is átéli sorsukat és el kezd szimpatizálni velük.

Az egynapos cselekmény Oxford csodás központjában játszódik le, ahol ez a hat ember sorsa kereszteződik. Gabriel, épp étterme megnyitására készül, mikor is úgy tűnik, hogy váratlan események sorozatának köszönhetően régi álma kudarca van ítélve. Hania, egy fiatal tizennyolc éves szerelem csalódott lengyel lány, aki épp aznap érkezik az egyetemi városba, hogy itt új életet kezdjen. Maya, fiatal egyedülálló kismama, aki szintén aznap arra kényszerül, hogy világra hozza gyermekét. Az ő élete kereszteződik, a rideg és gazdag Williamével, akinek addigi világ- és élet nézete szintén a feje tetejére áll. Faith, William nőre, épp haldokló édesanyja mellett küszködik a depresszióval és gyásszal. Nina, Faith barátnője, fiatal pályakezdő színésznőként próbál utat törni magának a színészet világában. Mindannyiuk életében közös az azúr bicikli, ami különleges jelentőséggel bír. Hat ember életében különböző szimbolikával és jelentőséggel jelenik meg az azúr bicikli. Az azúr bicikli szimbolizálja számukra a szeretetet, a barátságot, az életigenlést és a reménységet. Az a bizonyos azúr bicikli mindannyiuk életét elvezeti valahova. Van úgy, hogy a bicikli gyorsabban halad, máskor lelassulva meg-megáll, sokszor mások irányítják, néha pedig csak halad előre egy kiszámíthatatlan cél felé. De mindig mozgásban van, haladásban egy újabb életcél és életszakasz felé.

Kevésnek tűnhet az egy nap, ahhoz, hogy teljesen megismerjük hat ember életét, de így is sikerül kialakítani róluk egy átfogó képet.

Néhány szereplőről, én szívesen olvastam volna még, kíváncsi lettem volna, hogyan alakul az életük. A legjobban az oxfordi környezet leírása tetszett, teljesen beleéltem magam, és megszerettem az azúr biciklit.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Gyűlölöm a tehetetlenséget, azt pedig még jobban, ha valaki csak azért nem küzd, hogy elkerülje a kudarcot.

Az azúr bicikli Book Cover Az azúr bicikli
Leitner Lili
Magánkiadás
2018
Kartonált
300