Lontai Léna: Könnyező liliomok

Nem gondoltam volna, hogy ez a könyv ilyen nagy hatással lesz rám, mélyen megérintett megterhelő és drámai témája.

Bár nagyon megterhelő a könyv témája, mégis nagyon könnyen lehet haladni vele, mivel témája nagyon hamar beszippant és csak úgy olvastatja magát.

Nagyon tetszett az, ahogyan a szerző megközelítette ezt a nagyon fájdalmas témát, egyszerre érzelemdús és nagyon érzékeny az, ahogyan a könyv szerzője a családon belüli szexuális zaklatás témájához nyúl.

Mikor kezembe vettem ezt a könyvet, még csak sejtettem, hogy miről is fog szólni, de ahogyan elmerültem ebben a családregényben, egyre inkább úgy éreztem, hogy ez a könyv magával fog ragadni.

Nagyon tetszett és értékeltem azt, hogy bér ez a szerző első könyve, mégis egyből ennyire szemléletesen és érzelemdúsan ír, ami által, én mint olvasó, könnyedén bele tudtam élni magam az eseményekbe, azonosulni tudtam a szereplők érzelmeivel és velük együtt fejlődtem én is.

A könyv főszereplője Lili, akinek gyermekkorát sötét árnyék fedi, ugyanis nővére férje szexuálisan bántalmazta. Hiába próbál nővérénél vagy édesanyjánál segítséget keresni, egyből falakba ütközik.

Lili felnőttként jut el odáig, hogy megtudja családjának titkait, főleg női felmenőinek drámai sorsát.

Lili kőkemény határozottsággal és bátorsággal veti bele magát családja történetébe, elmesélve édesanyja és nagyanyja történetét.

A könyvben bemutatott három női sors, szorosan egymásba fonódik, több generáción keresztül olyan traumatikus élmények öröklődnek, amelyek rengeteg tragikus és drámai eseményt okoznak a család összes tagjának.

A szexuális bántalmazás, az abúzus témája annyira rányomja bélyegét a múlt eseményeire, hogy szinte lehetetlennek tűnik úgy megélni a jelent, hogy azt ne árnyékolja be a múlt sötét árnyéka.

Emberi ésszel szinte felfoghatatlannak tűnik az, hogy ezeket az igaz történeteket maga az élet ihlette, és a szexuális abúzus három generáción keresztül is továbböröklődik.

Ebben a könyvben három generáción keresztül olvashatunk, anyák és lányok drámai sorsáról, mégis a könyv végén felrejlik a fény a sötét alagút végén.

Ez a könyv nem csak hogy elgondolkodtatott, de segített olyan kérdéseket is feltenni magamnak, amelyekre nagyon nehéz válaszolni, de érdemes több szemszögből is megvilágítani ezt a fájdalmas témát.

Ki a tettes? Ki a bűnös? Ki a hibás? Ki fizet meg érte? Ki hozza helyre? Helyre lehet-e hozni?

Ezek mind olyan kérdések, amiket az olvasó csak egyénileg tud megválaszolni, és azok akik érintettek ebben a témában, talán maguk sem tudják igazán megfogalmazni azokat a borzalmakat, amiket átéltek.

Lontai Léna írói stílusának köszönhetően, sikerült úgy elolvasni ezt a könyvet, hogy az egy percig se legyen unalmas vagy egyhangú, sőt a kellő helyeken jutott elég idő arra, hogy olvasóként kevés szünetet tartsak a könyv nehéz témájától.

Amellett, hogy a könyv szerzője végigvezet minket az örökölt családi mintákon, helyet és teret ad a történelmi eseményeknek is, hogy ezáltal még inkább meg tudjuk érteni a szereplők hátterét.

Végigkísérhetjük a könyv szereplőit az első világháborútól el egészen a kommunizmusig és napjainkig.

Háborús borzalmakról, nők elleni erőszakról és káros transzgenerációs mintákról olvashatunk ebben a könyvben.

Fantasztikus élmény ez a könyv, nagyon jól ki vannak dolgozva benne a karakterek, csodálatosan van szemléltetve a falusi élet, és nagyon élvezetes a szerző írásmódja.

Ennél a könyvnél minden adott: a csodálatos könyvborító, a nagyon találó könyvcím, az érzelemdús téma, és egy olyan történet, ami kendőzetlen őszinteséggel és nyitottsággal mutatja meg a valóságot.

Letehetetlen, szívszorító és ízig-vérig élvezetes olvasmányt jelent ez a könyv.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha nem tudunk a körülményeinken alakítani, akkor a túlélés miatt kénytelenek vagyunk a gondolkodásunkon változtatni. A gondokat nem elszenvedni kell, hanem megoldani, és minden egyes napot reménnyel túlélni, hogy az élet egyszer még lesz jobb.

Könnyező liliomok Book Cover Könnyező liliomok
Lontai Léna
Álomgyár Kiadó
2021
Keménytábla
350