Sue Monk Kidd: Vágyak könyve

Csodálatos, érzelemdús, mély értelmű és egészen különleges olvasmány a szeretet, a bátorság, az elfogadás és a kitartás erejéről. Egy olyan élettörténet, amiben nagyon sok a szenvedés, a megpróbáltatás és az akadály, de ami ennek ellenére az élet apró és egyedi csodáiról mesél.

Egészen különleges élmény és érdekes tapasztalat volt belecsöppenni egy olyan világba és történetbe, ami kétezer évvel ezelőtt játszódik.

Ez a történelmi regény úgy repít vissza az első századba, hogy közben Jézus történetét meséli el, azt a pár évet, amit a Földön töltött. A csavar ebben a történetben az, hogy bár a Biblia nem tesz említést arról, hogy Jézusnak lett volna felesége, az írónő mégis úgy állítja be a Messiást, a Megváltót, mint egy házas férfi.

Ana lesz Jézus felesége ebben a történetben, aki egy lázadó, ambiciózus és akaraterős nő, aki szembe megy minden hagyománnyal és törvénnyel, ami korában annyira fontos volt.

Egy olyan korban, amikor a lányok hangja és véleménye mit sem számít, ez a fiatal lány megtalálja a benne rejlő erőt és motivációt ahhoz, hogy kövesse álmait és megvalósítsa vágyait.

Első olvasásra azt gondolná az ember, hogy a történet Jézusról szól, az ő életútjáról, sőt talán egyeseket még az is felháborítja, hogy Jézust, mint házas embert állítja be a könyv szerzője, de itt egyáltalán nem Jézuson van a hangsúly. Bármelyik másik férfi betölthetné ezt a szerepet a könyvben, a lényeg Ana sorsán van, aki minden idők női hangján szólal meg, megmutatva azt, hogy egy nőben sokkal több van, mint az elsőre látszik.

A társadalmi normák, a férfiuralom, a hagyományok és szokások sem tudják a női hangot és vágyat elnyomni, ami évezredeken át hallatja magát.

A nőben benne van a gyengédség, a gondoskodás, az anyai ösztön, a tisztelet, az önzetlen szeretet, de benne van a határozottság, az erő, a kitartás, a bátorság és az akaraterő is.

Ana szemein keresztül Jézust is nem csak isteni lényében látjuk, hanem emberi mivolta is előtérbe kerül, ezzel is megmutatva, hogy ő is ugyanúgy szenvedett, harcolt, küzdött, örült és szeretett, mint bárki közülünk.

Sok bibliai történet és szereplő elevenedik meg ebben a történelmi regényben, ezért olyan összetett és dinamikus a könyv története.

Ez a történet nem csak sok új információval szolgál a zsidó szokásokról és hagyományokról, a Palesztin életről, hanem megérint és elgondolkodtat.

Költői és szinte már lírikus nyelvezete túl egy szerelmi történeten, a női sors beteljesülést helyezi középpontba. Egymásba fonódó életutak, amelyek hatással vannak egymásra, kiemelve a nőiesség minden aspektusát.

Ez a kötet méltó helyére helyezi a NŐ-t, aki túl gyakran került a történelem perifériájára, azt a nőt, aki mai napig is túl gyakran figyelmen kívül marad. De a független, erős és akaraterős nő, aki ebben a történetben főszerepet kap, támogatja és csodálja a szeretett férfit, ugyanakkor mindvégig hű marad önmagához.

Ana hangja minden nő hangja, aki kiáltó hang akar lenni egy férfiak által uralt társadalomban és világban. Bár egy kétezer éves történetről van itt szó, mégis időtlen üzenete.

Álmok és vágyak beteljesülésének a története ez, ami nem csak a története miatt egy bátor írás, hanem kortalan mondanivalója miatt is. Annyira erős, motiváló és gyönyörű a kivitelezése ennek a történetnek, hogy az nagyon sok mély érzést tud kiváltani az emberből.

Gördülékeny olvasása nem csak igényes írása miatt élvezhető, hanem a lendületes és erős történetvezetés miatt is. Egy izgalmas utazást ígér ez a könyv, egy olyan hangot, ami nem merülhet feledésbe, ami ha értő és érző fülekre talál, akkor nők és férfiak együtt és külön-külön nemes álmokat és vágyakat kelthetnek életre.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Amikor azt mondom neked, hogy minden rendben lesz, azt nem úgy értem, hogy az élet már nem tartogat számodra több tragédiát. Az élet mindig élet lesz. Csak azt mondom, hogy ennek ellenére Te rendben leszel. Minden rendben lesz, bármi történjék is.

Vágyak könyve Book Cover Vágyak könyve
Sue Monk Kidd
21. Század Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
432