Malin Stehn: Boldog új év

Nagy skandináv krimi rajongó vagyok, ezért ez a könyv egyből felkeltette a figyelmemet. A műfaji sajátosságok jelen vannak ebben a könyvben, van benne egy izgalmas történet, egy rejtélyes bűncselekmény, több gyanúsított és néhány váratlan és kiszámíthatatlan fordulat.

Ez a könyv gyorsan olvastatja magát, mert több szemszögből van elmesélve a történet, így a különböző szereplők szemén keresztül tudunk ugyanarra a történetre ránézni.

A történet Svédország egyik városában, Malmöban játszódik, ahol csupán néhány nap leforgása alatt egy olyan történetbe bonyolódunk bele, ami egy rejtélyes és titokzatos bűncselekményhez vezet el.

A könyv főszereplője Jennifer, aki szilveszter éjszakáján fiatal barátaival bulizik. Miközben szülei barátokkal ünnepelnek, a fiatal lány rejtélyes módokon eltűnik.

Az ő eltűnése olyan bonyodalmakhoz vezet, amit négy szereplő szemszögén keresztül lehet végigolvasni.

Az egyik elbeszélő szereplő Lollo, Jennifer édesanyja, aki lánya dolgai között kutatva sok új titkot felfed Jennifer életéről.

Nina, a másik elbeszélője a történetnek, aki a család barátjaként, nem is igazán foglalkozik a lány eltűnésével.

Lollo édesapja, Max, munkájába temetkezik, mintha nem is rendítené meg lánya eltűnése.

Fredrik, Nina férje az, aki utoljára életben látta a fiatal lányt, ezért első látásra ő tűnik a leggyanúsabbnak.

Bármelyik szereplőről is legyen szó, mindegyiknek olyan titka van, aminek felderítése csak még jobban összekuszálja a szálakat ebben a krimiben.

A könyv szereplői nyomozás közben újraértékelik a kapcsolataikat, barátaikat, szeretteiket és a sok jelentéktelennek tűnő hazugságból és tévedésből a végére egy elég nagy káosz alakul ki.

Ez a rövid időt felölelő könyv elég gyors tempóban meséli el a szilveszter utáni eseményeket és a bűncselekmény körülményeit.

Elbeszélés közben a cselekmény jelen és múlt között ugrándozik, így egyre többet és többet tudunk meg arról, hogy milyen titkok vannak ebben a családi- és baráti körben.

Lassan, lépésről-lépésre épül fel a történet cselekménye, ezért kicsit érthetetlen a nagyon hirtelen és kissé összecsapottan véget érő befejezés.

A lassú lefolyás, a feszültségkeltés, a váratlan fordulatok megvannak ebben a thriller-krimiben,viszont egyedül a vége az, ami némi hiányérzetet hagy az olvasóban, mert néhány elvarratlan szál nyitottan marad a könyvben.

Ennek ellenére ez egy izgalmasan kellemes olvasmán, ahol belelátva egy baráti közösségbe, olyan kapcsolati rendszerek bonyodalmai kerülnek napvilágra, amelyek feszültséggel és izgalommal teli történeteket szülnek.

Három különböző anyát ismerünk meg ebben a történetben, különböző családi dinamikákon keresztül eltérő nevelési módszerekről és értékekről lehet olvasni.

A tökéletesnek tűnő házasságok és idillikus családok mögött, olyan szülők és gyerekek vannak, akik mind olyan hibákat követnek el, amelyek egy dominóhatást indítanak el a történetben.

Ez az olvasmányos és fordulatokban gazdag thriller-krimi kevés igazán hátborzongató jelenetet, viszont sokkal több drámai fordulatot tartogat, amiben a könyv hétköznapi szereplői sok olyan apró hibát követnek el, amelyek félelmet, bizonytalanságot és végül még ennél is nagyobb károkat okoznak.

Ez nem egy nyomozós krimi, sokkal inkább egy lélektani családi dráma, amiben a szereplők kételyein, gondolatain, megbánásain és lelkiismeret-furdalásain keresztül az emberi kapcsolatok sokszínűsége jön át.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Hiába teszünk meg mindent a gyerekeinkért, akkor is félre tud siklani az életük.

Boldog új év Book Cover Boldog új év
Malin Stehn
Partvonal Könyvkiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
384