Mario Escobar: Saint-Malo könyvtárosa

Ez a történelmi romantikus regény a 2. világháború eseményeit eleveníti fel, közben pedig a könyvek előtt tiszteleg. Egy női főszereplő levelein keresztül a francia ellenállás hadműveleteibe kapunk betekintést, közben pedig egy sírig tartó igaz szerelemnek is szemtanúi lehetünk.

Könnyen és gyorsan lehet haladni ezzel a regénnyel, mert pörgősen és gyorsan haladnak benne az események, közben pedig 20. század nehézségei és kihívásai elég megrázó képeket adnak vissza.

A könyv főszereplője Jocelyn, aki Saint Malo könyvtárosa. Leveleit egy párizsi írónak küldi el, akinek beszámol a német megszállásról, valamint azokról a nehézségekről, amelyekkel a francia emberek nap mint nap szembenéznek a háború idején.

Ezek a rövid levelek személyes vallomásokat és olyan történeteket tartalmaznak, amelyek bátor emberekről szólnak, olyanokról, akik ellenállókként önfeláldozó munkát végeztek, valamint utolsó erőkig küzdöttek a kultúra és a könyvek megmentéséért.

De ezekben a levelekben egy igazi mesébe illő szerelemnek is tanúi lehetünk, ahol megismerjük Jocelyn és Antoine házasságát és kapcsolatát, akik a háború kegyetlenségei ellenére kitartanak egymás mellett. Jocelyn könyvekkel és olvasással próbálja magában és közösségében tartani a lelket, egy olyan időszakban, mikor nagyon sok könyvet betiltottak vagy egyenesen elégettek.

Ezen a női sorson keresztül ismerjük meg a francia város lakosságát, azokat az embereket, akik minden erejükkel a német megszállás ellen küzdenek, közben pedig próbálják könyvtárukat menteni.

Elképesztő az a fajta elszántság és bátorság amiről ezek az emberek példát mutatnak saját életükkel, néha még azt is megkockáztatva, csak azért, hogy megmentsék azokat az értékes és betiltott könyveket, amelyek felbecsülhetetlen emberi és kulturális értékkel bírnak.

Ez nem csak egy 2. világháborús könyv, ami a német megszállásról és az emberi kegyetlenségről szól, hanem egy olyan szerelmi történet, aminek bár nincs meg a boldog végkifejlete mégis sokat elmond arról, hogy mennyire erős kötelék van két ember között, akiket egymásnak szánt az élet.

A könyv szereplői által olyan emberi sorsokat ismerünk meg, akik önfeláldozóan és bátran nem csak saját életükért, hanem embertársaikért is a végsőkig küzdenek.

Talán a könyvek iránti hatalmas nagy szeretet és tisztelet a legfontosabb és legkiemelkedőbb ebben az egész történetben. Több híres szerző és könyve köszön vissza ebben a regényben, megmutatva azt, hogy milyen értékes egy-egy irodalmi mű és mennyi mindent lehet tanulni belőle.

Nagyon sok fájdalmas, szívszorító és megrázó történetről és eseményről lehet itt olvasni, de a kitartás, a bátorság és a szeretet mindenen felülkerekedik.

A kikötőváros története sok új információval szolgál a 2. világháborúról, valamint arról az időszakról, mikor mindennapi volt a rettegés és a félelem, ugyanis soha senki sem érezhette magát biztonságban.

A történelmi részek elég hangsúlyosak ebben a regényben, ezért inkább történelmi könyv ez, mint egy romantikus regény, bár több szerelmi szál is helyet kap benne.

Emberi kapcsolatok, hatalmi viszonyok, veszteségek és háborús érdekek mutatkoznak meg ebben a történelmi regényben, középpontba helyezve az emberi kultúrát és a könyveket, amelyeket még a nácik sem tudtak eltörölni.

A gyászon, a veszteségen, a kegyetlenségen és a halálon túl ez a regény egy óda a könyvekhez, azokhoz az írásokhoz és szerzőkhöz, akik oly sok értékes és halhatatlan művet alkottak meg.

Nem csak a 2. világháború eseményeiről szól ez a kötet, hanem arról a tudásról, hatalomról és ismeretről, amit egyedül a könyvekben lehet megtalálni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Küzdünk a hatalomért, a javakért, a győzelemért, miközben az igazi győzelem a szeretet erejében rejlik. Hogy adjunk anélkül, hogy bármit is elvárnánk cserébe. Hogy megbocsássunk, és jobbá tegyük a világot.

Saint-Malo könyvtárosa Book Cover Saint-Malo könyvtárosa
Mario Escobar
Kossuth Kiadó
2021
Füles, Kartonált
378