Michel Bussi: Ne engedd el!

Nem olvastam a szerző korábbi könyvét, ez azonban alaposan feladta nekem a leckét, mert izgalmas, feszültséggel teli és kiszámíthatatlan volt. Ebben a regényben állandó a változás, soha semmi sem az, aminek látszik és szó szerint érezhető a félelem és az izgalom a regény sorai között.

Talán az a legnagyobb erőssége ennek a thrillernek vagy kriminek, hogy egyből a lényegre tér, szinte a regény legelső oldalain megtörténik a bűncselekmény, és onnantól kezdve kezdetét veszi egy izgalmas és sokoldalú nyomozás.

A regény cselekménye egy házaspár köré épül, akik hatéves kislányukkal épp idillikus nyaralásukat töltik el. De egyik percről a másikra eltűnik a feleség, és egyből mindenki a férjet gyanúsítja meg, ugyanis a szállodaszobában lévő bizonyítékok és a szálloda alkalmazottjainak vallomása, mind arra utalnak, hogy ő a tettes. De néhány nap múlva nem csak a feleség tűnik el, hanem a férj is a kislányával, akiknek üldözése, valamint az eltűnt feleség megkeresése egy bonyodalmakkal és intrikákkal teli nyomozást indít el.

Olvasóként szinte teljesen meg van az ember győződve arról, hogy a férj a tettes, ugyanis folyamatos bűntudata és önmarcangolása erre utalnak.

De mi van, ha a bűntudat mellett egy másik bűncselekmény is meglapul? Erre a kérdésre csak a regény végén kapjuk meg a választ.

A feszült tempó, a dinamikus cselekményfelépítés és a váratlan csavarok valóban erősen jellemzik ezt a regényt. De nem csak ezek emelkednek ki a regényből, hanem a férfi főszereplő karaktere is, aki mintha egyszerre több személyiséget is magában hordozna. Néha bosszúálló, néha bűnös, néha bűnhődő, néha pedig kétségbeesett.

A regény nagy részét egy elmesélő szemszögéből lehet elolvasni, de néha a kisgyerek hangja is megszólal, aki bizonytalanul és értetlenül áll a cselekmények előtt.

De nem csak a férj karaktere emelkedik ki ebből a regényből, hanem a két nyomozó karaktere is, valamint személyes életük, amibe olvasóként is beleláthatunk egy kicsit.

Sok apró és részletes mozzanata van a regénynek, ami miatt szerethető és olvasmányos, de szerintem a vége okozza a legnagyobb meglepetést. Nagyon ötletes, ugyanakkor szép lekerekítése ennek az ízig-vérig izgalmas regénynek.

Ebben a regényben egyszerre váltakozik a múlt a jelennel, valamint a felnőtt és a gyermeki szemszög. A múlt sebei és traumái hatással vannak a jelenre, valamint bosszút és elégtételt követelnek.

Már csak az a kérdés marad az olvasóban, hogy ki a tettes és kinek kell megfizetni a múlt bűneiért?

Én még csak most ismerkedem ezzel az íróval, de már ez a könyve is arról tanúskodik, hogy nagyon részletesen, pontosan és aprólékosan írja le az eseményeket könyvében. Jól mozgatja a szálakat a regényben, folyamatosan homály és titokzatosság veszi körül a bűncselekmény tettesét, és egy percig sem unalmas a regény története.

Ez az izgalmas krimi vagy thriller egy szuper kikapcsolódást tud nyújtani, valamint garantálja a sok váratlan csavart és fordulatot, valamint a meglepetés faktort a könyv végén.

A múlt fájdalmas titkai, az emberi rossz döntések, valamint a bosszúvágy hatalma elsöprő és megdöbbentő ebben a regényben. Súlyos titkok és nyomasztó terhek rajzolódnak ki ebben a drámai történetben, ami hol nyomasztó, hol pedig felemelő. Érdemes elmerülni benne!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Hiába, hogy csak egyetlenegyszer nézel a hátad mögé, de lehet, hogy éppen a legrosszabbkor…

Ne engedd el! Book Cover Ne engedd el!
Michel Bussi
21. Század Kiadó
2020
Puhatáblás, Ragasztókötött
383