Lucy Foley: Vendéglista

Ez egy izgalmas, fordulatos, csavaros és nagyon érdekes könyv, ami egy nagyon pörgős cselekménnyel és egy egészen kiszámíthatatlan befejezéssel tudja olvasóját megajándékozni.

Az az igazán érdekes és egyben élvezetes is ebben a thriller-krimiben, hogy a története lassan lépésről lépésre épül fel, miközben több szemszögből lehet rálátni az események alakulására.

A kerettörténetet egy esküvő adja meg, ahova a házaspár barátai és családtagjai érkeznek. Ezek a vendégek lesznek a könyv főszereplői, akiknek személyes története valamilyen szinten a krimi fő szálához kapcsolódik. Minden szereplő saját tragádiáját, szenvedéseit és sérüléseit meséli el ebben a könyvben, mígnem a végén kiderül, hogy melyik gyanúsított a valódi tettes ebben a krimiben.

Azért izgalmas ez a könyv, mert mindvégig csak sejteni lehet, hogy melyik szereplő lehet az igazi tettes, de minden egyes újabb fejezet újabb bizonyítékokat derít fel az olvasó előtt, így a nyomozás csak a könyv végén teljesedik be.

Bár mindegyik szereplőnek megvannak az indítékai a gyilkosságra, mégsem egyértelmű, hogy kihez milyen személyes szálak fűződnek, mindez csak a könyv végén derül ki.

A könyv szerzője nagyon intelligensen rakja össze a krimi különböző darabjait, ugyanis sok ideig nem csak a tettes, de még maga az áldozat személye is ismeretlen és kiszámíthatatlan ebben a könyvben.

Váltott szemszögön keresztül, múltbeli és jelenbeli események keverednek ebben a könyvben, közben pedig a szereplők lelki világába is betekintést nyerünk.

A nagyon különböző és szélsőséges szereplőkön keresztül egy olyan társaság elevendik meg, akinek tagjai mind hibásak és vétkesek valamiben.

A cselekmény helyszíne is ugyanolyan izgalmas, ami sokat hozzátesz a regény baljós hangulatához.

A titkok, a szereplők lelki világa, a krimi helyszíne és maga a bűncselekmény olyan élvezetes módokon találkozik ebben a könyvben, hogy szinte lehetetlen letenni ezt az olvasmányt.

A sok gyanúsítottról kiderül, hogy valójában mindegyik egy áldozat, akik rengeteg titkot és sérelmet hordoz magában.

Emiatt olyan élvezetes ennek a thriller-kriminek az olvasása, mert a története roppant jól ki van találva, és a karakterei is nagyon jó illeszkednek ebbe a sejtelmes és rejtélyes cselekménybe.

A rövid fejezeteknek, a frappáns megfogalmazásoknak és a nagyon jól kidolgozott karaktereknek köszönhetően, nagyon dimanikusan és gyorsna folynak benne az események.

Ez a szórakoztató olvasmány betekintést nyújt olvasóinak nem csak egy izgalmas krimibe, hanem az emberi kapcsolatok összetettségébe és bonyolultságába is. Ezekben az emberi kapcsolatokban nagyon súlyos leli traumák kerülnek felszínre, amelyek indokkal szolgálnak arra nézve, hogy kinek milyen motivációja lehetett volna a gyilkosság elkövetése során.

De pont ezen a részen vállnak külön a szereplők, ugyanis bár mindannyiuknak lehetne indítéka a gyilkosságra, valami mégis vissztartja őket. És ez az, ami annyira érdekes és egyben rémisztő is ebben a könyvben, megmutatva azt, hogy gyakran csak egy hajszál választja el az embert attól, hogy egy végzetes hibát kövessen el.

Ezáltal egy nagyon élethű képet kapunk a könyv szereplőiről, akik esendő, gyarló és sebezhető mivoltjukat mutatják meg ebben a krimiben.

Szerintem ez a könyv remek kikapcsolódást és szórakozást tud nyújtani, ugyanis misztikus és sejtelmes hangulata kellően le tudja kötni az olvasó figyelmét.

Hihetetlenül izgalmas és fordulatos ez a lélektani krimi, amiben nem csak a gyilkos, de sok ideig az áldozat után is nyomozni kell, ezért ez egy nagy különlegessége ennek a könyvnek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A házasság arról szól, hogy megtaláld az embert, akit a legjobban ismersz a világon. Nem arról beszélek, hogyan szereti a kávét, mi a kedvenc filmje, vagy mi volt az első macskájának a neve. Mélyebben. Egymás lelkét kell megismerni.

Vendéglista Book Cover Vendéglista
Lucy Foley
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
320