Guillaume Musso: A szajnai ismeretlen

Hatalmas Musso rajongóként, számomra elég nagy meglepetés volt ez a könyv, ugyanis nehezen tudtam felismerni benne a tipikusan jellegzetes Musso elemeket, amiket mindeddig felismerni véltem korábbi könyveiben.

Érdekes és jó olvasmány volt, de mégsem érzem azt a könyv elolvasása után, hogy olyan erős érzelmeket váltott volna ki belőle, mint Musso korábbi könyvei.

Ezúttal is vitt magával a történet, volt benne egy megszokott misztikus szál is, de a már Mussotól ismert és valamilyen szinte elvárt csavaros fordulatok és meglepetések ezúttal elmaradtak.

Érdekessége a könyvnek az, hogy pont a karácsonyi időszakban játszódik története, néhány nappal karácsony előtt. De ebben a könyvben a karácsonyi díszlet, a télies helyszín, csak háttere az egész történetnek, ugyanis egy krimiről lehet leginkább ebben a könyvben olvasni.

Egy hideg és viharos decemberi éjszakán indul el a regény cselekménye, amikor egy ismeretlen nőt húznak ki a Szajnából, aki bár túléli a fagyos vizet és a megrázkódtatásokat, pár nappal később mégis nyomtalanul eltűnik. Érdekessége ennek a nyomozásnak az, hogy az ismeretlen lány DNS-e és a beszámolók szerint ő egy híres zongoraművész, Milena Bergman, aki azonban egy évvel ezelőtt egy repülő-szerencsétlenségben elhunyt.

A nyomozás során egyre több mindenre fény derül a titokzatos eltűnt lány életéből, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a híres zongoraművész életének darabjai is a helyére kerülnek.

Nagyon sok szál keveredik egymásba ebben a könyvben, a nyomozás elemei keverednek egy másik történettel, ami már inkább hasonlít egy thrillerre.

Roxane lesz az egyik kulcsszereplője ennek a kriminek, aki nyomozóként próbálja nem csak Milena, de az eltűnt lány történetét is felderíteni, valamint megfejteni a két lány közötti kapcsolatot.

A női főszereplő mellett, megjelenik egy férfi főszereplő is, Raphael, aki egy különc író, aki az elhunyt zongorista egykori vőlegénye.

Ezt a sok cselekményszálat pedig átötvözi egy misztikus szál, ami a Dionüszosz kultusz köré épül fel.

Nekem személy szerint kicsit túl soknak tűnt ez a sok cselekményszál, ezáltal egy ponton túl már nem volt élvezetes, sőt néha nehezen volt követhető a regény cselekménye.

A romantikus szál szinte teljesen hiányzik most ebből a történetből. Van néhány elvarratlan szála a történetnek, valamint a regény vége is eléggé nyitottan ér véget.

Nekem most ez a könyv túl komor és kissé kesze-kusza lett, érthetetlen volt a mitológiai szál, sőt talán teljesen felesleges is.

Sajnos nem ez lett a kedvenc Musso könyvem, az ígéretes könyvkezdet, valamint a krimi szál izgalmas mozzanatai ellenére sem.

Sok eleme van ennek a könyvnek, ami talán sokak számára érdekes lehet, ókori görög mitológia, Dionüszosz kultusz, egy gyilkosság, egy nyomozás, váltott szemszög, valamint olyan emberi sorsok, amiken keresztül fontosabb kérdések is felmerülhetnek.

A szereplők sajnos szerintem nem igazán szimpatikusak ebben a könyvben, mintha felszínesek lennének és hiányzik belőlük az a jól ismert lélektani elemzés, ami megint csak Mussora jellemző.

Ennél sokkal érzelemdúsabb és izgalmasabb regényeket is olvastam már a szerzőtől, ennek ellenére Musso rajongóként szerintem mindenképp kötelező elolvasni ezt a regényt is.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Már nagyon korán megtanultam, hogy érjen bármi, jó vagy rossz, az életem legfontosabb feladata, hogy úrrá legyek mindazon, ami a képzeletemben történik.

A szajnai ismeretlen Book Cover A szajnai ismeretlen
Guillaume Musso
Park Könyvkiadó Kft.
2022
Puhatáblás, Ragasztókötött
306