Noah Hawley: Zuhanás előtt

Nagyon szeretem a repülős dokumentum filmeket, ezért ezt a könyvet is azért szemeltem ki magamnak, mert már a borítója alapján sejtettem, hogy valami repülős balesetről lesz benne szó. És egyáltalán nem álltam messze sejtésemtől, hiszen ez a könyv pont erről szól. Egy nyári éjszakán egy magánrepülőgép száll fel 11 utassal, egy Egyesült Államok béli szigetről New York felé tart az útjuk. Tízen közülük befolyásos üzletemberek, a tizenegyedik utas pedig egy egyszerű és jelentéktelen festő.

Az utazás csupán 16 percet tart, és utána a gép az óceánba zuhan. A balesetet, csak a titokzatos festő és egy 4 éves kisfiú, élik túl. Ennek a titokzatos festőnek sikerül egy szinte lehetetlennek tűnő feladat végrehajtása, hátán a kisfiúval partra úszik, és így mindkettőjük életét megmenti. Partra érve, immár megmenekülve, de még mindig a katasztrófa sokk hatása alatt állva, a két túlélő egy nyomozással és egy média zaklatással találja szembe magát.

Ekkor indul el a nyomozás, hogy kiderítsék baleseti katasztrófáról vagy egy előre megtervezett merényletről szól a magánrepülőgép óceánba való zuhanása.

Kérdések sorozata merül fel a könyvben: ki volt a többi utas a fedélzeten? Mi volt az oka a katasztrófának? Hogyan menekülhetett meg a festő a kisfiúval?

Izgalmas thriller, lebilincselő krimi, hiszen a zuhanás előtti pillanatokat is megismerjük, valamint az író sorban felvezeti a 11 utas életét, hogy ezáltal is közelebb kerüljünk a katasztrófa megfejtéséhez. A zuhanás áldozatainak életének bemutatásával, egyre közelebb kerülünk a rejtély megoldásához, és a könyv végén kiderül mi vagy ki okozta ezt a szörnyű balesetet.

Számomra eddig ismeretlen volt Noah Hawley neve, annak ellenére, hogy ő a Fargo filmsorozat díjnyertes írója. Mégis felkeltette figyelmet ez a fordulatos regény. A hangsúly nem is magán a katasztrófán van, hanem az emberi sorsokon, a nyomozás résztvevőin és hozzátartozóin. Ezáltal rengeteg kérdés és filozófiai elmélkedés merül fel a médiáról, a pénzről, a hatalomról, az élet és halál kérdéséről. Izgalmas volt elolvasni és a végén kideríteni, hogy hogyan alakul a festő és a 4 éves kisfiú sorsa.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mindenki származik valahonnét. Mindannyiunknak megvan a maga sztorija, életünk kanyargó vonalakon bontakozik ki, amelyek a legváratlanabb módon keresztezik egymást.

Zuhanás előtt Book Cover Zuhanás előtt
Noah Hawley
21. Század Kiadó
2016
Keménytábla, Védőborító
399