Camilla Läckberg: Ezüstszárnyak

Camilla Läckberg könyveinek köszönhetően szerettem meg a skandináv krimiket. Emiatt kezdtem el olvasni anno a Faye-sorozat első könyvét is, az Aranykalitkát.

Az Aranykalitka nagyon sok mindenben eltér Camilla Läckberg előző könyveitől. Nekem a Faye-sorozat első része nagyon tetszett, bár egészen más mint a Fjällbacka-sorozat, ugyanis itt hiányoznak a sötét, véres és erőszakos részek. Thrillerként szerintem nagyon is megállja a helyét, és meglepő módon kivételesen nem hiányoznak belőle a nyomozós részek.

A feminizmus és női erő egyik legkülönlegesebb változatát találtam meg abban a könyvben, hátborzongató történetbe ágyazva és ötletes megoldásokkal színezve.

Mindezek tudatában kezdtem neki a Faye-sorozat második kötetének, nagy elvárásokkal és izgalommal. Míg a sorozat első része feszültséggel teli, meglepő és csavaros volt, addig ez a könyv sajnos nem tudta már megütni ezt a mércét. Ez a könyv már nem illik a krimi vagy thriller kategóriába, sokkal inkább tűnik egy erotikus-romantikus regénynek.

Az első könyvben leírt dráma után, amikor úgy tűnik, hogy Faye már mindent elveszített, hirtelen a második kötetben már minden a helyére kerül és úgy tűnik, egy boldog és gondtalan élet vár rá. Édesanyjával és lányával új életet kezd Olaszországban, miközben erőszakos és manipulatív férje börtönben ül. Revenge nevű cége azonban hirtelen veszélybe kerül, ezért Faye több nő társával együtt felveszi a harcot férfi ellenségeivel, ami sok baljós eseményt vetít előre.

Ellentétben a sorozat első könyvével, itt kevesebb hangsúly van Faye jelenbeli életén, sokkal fontosabbá válik múltja, ami rengeteg választ ad jelenbeli tetteire és érzéseire.

Ez a könyv tele van erős érzelmekkel és erotikus jelenetekkel, valamint gyerekkori sérelmekkel és traumákkal. Ami közös a sorozat két könyvében, az, a múltbeli és jelenbeli szálon, a férfiak által uralt világ, valamint az erőszak és a kiszolgáltatottság. Faye már gyerekkorában is gyakran volt az erőszak és a szeretetlenség elszenvedője, ami belőle egy gyűlölettel és haraggal teli nőt faragott. Akárcsak a sorozat első kötetében, itt is egy férfi miatt kerül veszélybe magán és szakmai élete.

Bár voltak izgalmas részei a könyvnek, azért jóval alulmaradt az első könyvhöz képest. Camilla Läckberg a Fjällbacka-sorozattal nagyon magasra tette a mércét, ami miatt sokan a skandináv krimik koronázatlan királynőjének kiáltották ki őt. Az Aranykalitkával egy újabb oldalát ismerhettük meg a szerzőnek, megtapasztalva azt, hogy Camilla Läckberg izgalmas thrillereket is tud írni.

Ebben a regényben azonban nagyon sok a szexuális tartalmú jelenet és az erőszak, ami megint csak a női kiszolgáltatottságról és tárgyiasításról szól. De az emberi lélek rejtelmeinek, titkainak és küzdelmeinek boncolgatása valamennyire enyhíti ezeket a részeket.

Ez a regény nem csupán a bosszúról és a megfizetésről szó, hanem arról, hogy a fel nem dolgozott gyerekkori traumák és sérelmek, felnőttkorban is testi-lelki szenvedést tudnak okozni. Ez pedig sajnos egy ördögi kört jelent, mivel végül is az áldozatból is tettes lesz és így soha nem szakad meg ez a fonal.

Faye sérült lelkének kivetítése nem ismer határokat ebben a könyvben, minden gonosz gondolata és érzése megtestesül ebben a regényben.

Faye büszkesége, sérelme és bosszúvágya határtalan és erkölcstelen, ugyanakkor női gyengesége és szeretetéhsége is megmutatkozik.

Camilla Läckbergnek szerintem van egy egészen különleges érzéke az emberi lélek ábrázolásával kapcsolatban. Neki sikerül teljesen lecsupaszítania szereplőit könyvében és az emberi elme és lélek legsötétebb bugyraiba is beférkőzni. Ebben a regényben az érzelmek teljesen átveszik a hatalmat a racionális gondolkodás felett. Ez főleg az erős női karakterek ábrázolásában mutatkozik meg, ahol bántalmazott nők, ambíciójuknak és akaraterejüknek köszönhetően, felküzdik magukat a legmagasabb szakmai csúcsokra.

Camilla Läckberg rajongójaként némi hiányérzettel maradtam, miután elolvastam ezt a könyvet, hiányoltam belőle az intrikát, a csavaros fordulatokat és az izgalmas meglepetés faktorokat.

A könyv utolsó mondatai egy folytatásra utalnak, csak remélni tudom, hogy a sorozat harmadik része javítani tud ezen a színvonalon.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ezek nem csak könyvek voltak (…), hanem emlékek. Azokra az órákra emlékeztettek, amikor átléphettem egy másik világba. És elmenekülhettem a sajátomból. Valaki más lehettem.

Ezüstszárnyak Book Cover Ezüstszárnyak
Camilla Läckberg
Animus Kiadó
2020
Füles, Kartonált
320