Polus Enikő: Mi ​lett volna Hófehérkével a törpék nélkül?

Ki gondolta volna azt, hogy Hófehérkének, mint amúgy a legtöbb embernek, nem volt trauma- és krízismentes az élete?

Bármennyire is tündérinek és happy end-el végződő mesének tűnik az ő története, Hófehérke meséje sokkal inkább szól felnőtteknek, mint gyerekeknek. Az ő története a családi, párkapcsolati és egyéni döntések és következmények története.

Azért érdekes az ő meséje, akárcsak a többi hasonló jellegű mese, mert általa olyan szereplőket, élethelyzeteket, érzéseket és elakadásokat tapasztalhatunk meg, amelyek a saját életünkben is fellelhetőek. A mese szimbólumain keresztül sokkal könnyebb megérteni és feldolgozni mindazt, ami a lélekben és az elmében jelen van. Legyen szó gyászról, veszteségről, szerelemről, traumáról vagy bármilyen tragédiáról, a mese segít mindezt úgy feldolgozni, hogy az könnyedebbnek tűnjön.

Ez a könyv egy nagyon jó önsegítő és önfejlesztő kötet, ami nem csak egyéneknek, de családoknak is segít jobban megérteni különböző személyiséggel és előtörténettel rendelkező családtagok életét és utat mutat abban, hogy hogyan lehet a transzgenerációs mintákat, az érzelmi intelligenciát és az elakadásokat olyan szintre hozni, hogy a család ne teher, hanem egy biztos támasz legyen.

Bármennyire is próbálja a mai társadalom túlidealizálni a család fontosságát, sajnos sok sérülés, dráma és elakadás keletkezik a négy falak között. Túl sok érzékeny vagy fájdalmas téma még mindig tabusítva van családokban, kevés érzelmi eszközzel rendelkeznek a mai családok ahhoz, hogy a generációkon átívelő traumákat és örökölt sorsokat kellően tudják kezelni és feldolgozni.

Ez a könyv a családok könyve, mindazok könyve, akik tudatosan szeretnének élettörténeteiken dolgozni, felismerve a traumákat és elakadásokat, mindezt Hófehérke meséjével, aki a családról való leválásról, hontalanságról, önismereti keresőutakról, megküzdési lehetőségekről és az újrakezdés öröméről tanít minket.

A mese összes szimbolikus szerepelője egy tükröt tart elénk, amiben belső gyermeki énünket, családi viszonyainkat és felnőtté válásunkat vizsgálhatjuk meg.

Polus Enikő egy roppant lényegre törő, ugyanakkor rendkívül gyakorlatias és informatív könyvet írt meg, aminek szerintem ez a legfontosabb mondata:

„Kapcsolatokban sérülünk, így kapcsolatokban is gyógyulunk.”

Az ő könyve nem csak egy mankó családoknak, hanem egy útmutató is, amiben a család egyénileg és kollektíven gyógyulhat és tanulhat egymástól.

Ennek ellenére nem elhanyagolandó az egyéni felelősségvállalás és fejlődés fontossága, ami csak úgy működik, ha a hárítás vagy menekülés helyett, igazi szembesülés történik meg.

Ha Hófehérkének sikerült megannyi megpróbáltatás, nehézség és akadály ellenére új életre támadnia, akkor a mai családoknak is megvan a lehetőségük arra, hogy többé már ne söpörjék szőnyeg alá a mocskos vagy tabunak számító családi ügyeket, hanem nyíltan, őszintén, empatikusan és asszertívan beszéljenek erről.

Polus Enikő könyve nagy segítség lehet mindazoknak, akik nyitott szívvel és elmével olvassák és a könyv elolvasása után hajlandóak mindezt a gyakorlatba is ültetni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Tanulnunk kell az énközlést és azt, hogy nem az a fontos, hogy mindenről legyen véleményünk, hanem az, hogy ne ítélkezzünk más felett. Legyünk képesek meghallani a beszéd mögötti érzéseket, és akár csendben is maradni.

Mi ​lett volna Hófehérkével a törpék nélkül? Book Cover Mi ​lett volna Hófehérkével a törpék nélkül?
Polus Enikő
Jaffa Kiadó
2023
Keménytábla
278