Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Szerintem gyereknevelés terén Vekerdy Tamás a legjobb. Én imádom olvasni könyveit, hallgatni előadásait, minden egyes mondatát magamba szívom és hagyom, hogy tovább dolgozzon bennem.

„Jól szeretni” könyve ütős, lényegre törő és szókimondó. Már maga a könyv alcíme szöget üt az ember (a szülő) fejébe: Tudod-e hogy milyen a gyereked?

Szülőként annyira konkrét elképzelésünk van arról, hogy gyerekünknek milyennek is kellene lennie, és ritkán hagyjuk kibontakozni azt a kis személyiséget, ami ott lakozik egy gyerekben. Vekerdy Tamás azonban ezzel a könyvével is más szemszögből világítja meg a gyereknevelés kérdését, annyira szépen és lényegre törően mondja el:

„Megismerlek és elfogadlak. Olyannak, amilyen vagy. A te teljes világodat. Aki jól szeret, az megismer és elfogad – saját világát kitágítja a másik felé. Befogadja őt.”. Hát kell-e ennél többet mondani a gyereknevelésről? Szerintem nem!

Vekerdy ebben a könyvében is összefoglalja több esete, beszélgetése, tapasztalata bölcsességét. Ezek a beszélgetések témákra vannak bontva, de mindegyik abba az irányba halad, hogy miként lehetne jobban „csinálni” a gyereknevelést, miképpen lehetne jobban szeretni és jobban együtt élni gyerekeinkkel, családjainkkal.

Vekerdynek sikerül mindezt egy laza stílusban, remek példákkal és neves személyiségek bölcsességeivel tovább adnia. Mondanivalóját alátámasztják művészek, pszichológusok, szakemberek és tanulmányok.

Roppant egyszerűnek tűnik a könyv üzenete: ismerd meg a gyereked, támogasd és egyengesd útját, hogy az lehessen, ami, és higgy benne. A kulcs ehhez: a szülői hitelesség, a példamutatás, a közösen eltöltött idő, szabad játék, mozgás, elfogadás és szeretet. Kell-e ennél több???Nem!

Kötelező olvasmány szülőknek!!!

Kedvenc idézetem a könyvből:

…legyél, aki vagy, én ehhez foglak hozzá segíteni.

Jól szeretni Book Cover Jól szeretni
Vekerdy Tamás
Kulcslyuk Kiadó kft.
2013
Cérnafűzött, Keménytáblás
256