WM. Paul Young: Keresztutak

„A viskó” annyira magával ragadott, hogy alig vártam, hogy egy újabb könyvét olvassam WM. Paul Youngnak. Nehéz volt egy olyan nagy sikerű könyvet mint „A viskó” felülmúlni, de a „Keresztutak” sem okozott csalódást.

Ez egy újabb önismereti, önfejlesztő könyv, tanulságos mondanivalóval.

Anthony Spencer nagyon büszke elért sikereire és boldognak véli magát. Az önző és sikerorientált üzletember, egy tragédia következtében mindenkit eltávolít magától, minden szeretetet és kötődéstől elzárkózik. Büszke mindarra amit elért, főleg hogy mindezt önerőből tette meg, még akkor is ha nagy árat fizetett érte. Egy hirtelen bekövetkezett agyvérzés azonban mindent más világításba helyez. A kórház intenzív osztályán feküdve, egy szürreális világban találja magát, amely életének szépséges és jó, valamint romlott és rossz oldalait tükrözi vissza. Ezen az „élő” tájon másokkal is megismerkedik, akikkel beszélgetéseket folytat és el kezdi követni utasításaikat. Kalandja során egyre mélyebben belemerül ebbe az új világba, el kezdi látni a dolgokat mások szemszögéből, átéli mások élményeit. Saját életének kudarcaival és hibáival azonban nem mer vagy nem tud szembe nézni, pedig pont erre lenne szüksége a meggyógyulás érdekében. A valódi életre, az igazi boldogságra csak úgy fog rátalálni, ha van elég bátorsága ahhoz, hogy megvizsgálja addigi életét és helyrehozza az elkövetett hibákat, melyeket kómába esése előtt követett el. A kóma, Tony részéről, dacolás a halállal szemben, de ugyanakkor egy esély az igazi életre.

Szerintem kevesebb benne a spirituális vagy keresztyéni „boldog mondás” mint „A viskó”-ban, mégis nagy hangsúlyt fektet arra, hogy miért érdemes élni, mi az élet értéke és mi a hit esszenciája.

Ez a könyv sokkal inkább regény, és nem bír olyan megrázó erővel mint „A viskó”.

Még ha nehezen is emészthető egy-egy rész, akkor is érdemes elolvasni, mert tanít, elgondolkodtat és igazi értékeket közvetít.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A mi lenne, ha, a mi lett volna, ha, vagy minek kellett volna történnie, vagy mi lehetett volna – mind csak erőpazarlás.

Keresztutak Book Cover Keresztutak
WM. Paul Young
Immanuel Alapítvány
2013
Puhatáblás, Ragasztókötött
322