Mörk Leonóra: Ködkirálynő

Csodaszép könyv került a kezembe, kívül-belül egy kincs ez a könyv, nagy örömömre szolgált ennek az elolvasása. Szinte lehetetlennek érzem azt, hogy szavakba foglaljam mindazt amit ez a könyv adott nekem, mert nagyon magával ragadott és teljesen a hatása alá kerültem.

Nagyon tetszett az a tény ebben a könyvben, hogy nem egy fiatal nő a főszereplője, hanem egy középkori nő, akinek élete legalább olyan mozgalmas és izgalmas mint egy fiatalkorú nőnek.

Érsek Krisztát ismerjük meg a könyvben, aki a bűvös ötvenes éveiben jár, és megcáfolva a kliséket, egy olyan életet él, ami tele van célokkal, álmokkal és tervekkel. Annak ellenére, hogy házassága zátonyra futott, felnőtt lánya külföldön él és anyjával egy mérgező kapcsolatot ápol, egy nap mégis felülkerekedik és elvonul egy németországi kolostorba, hogy újra gondolja eddigi életét és mindazt, ami még ezentúl vár rá. A kolostorban töltött napokban főleg egy mese szerzőjének a felkutatásával foglalkozik, valamint saját életét is felülviszgálja. És pont ez a csodálatos ebben a könyvben, hogy két teljesen különböző idősíkban zajlik a történet, de olyan módon fonódik össze ez a két történet, hogy az teljesen harmonizál. A Ködkirálynő története az 1700-as évek végén játszódik, míg Kriszta életét 2018-ban ismerjük meg.

Annyira élvezetes és csodálatos ez a két történet, ami már önmagában is egy igazi kincs, de a lényeget én mégis a sok hasznos és mély értelmű gondolatokban láttam. Kriszta életét végigkísérve olyan témák kerülnek a felszínre, mint a válás, középkorúság, mérgező szülői kapcsolat, miközben a másik oldalon Charlotte történetén keresztül egy olyan fiatal lányt ismerünk meg, aki egyedül küzd meg az élet nehézségeivel, mégis képes felülkerekedni az átélt traumákon és újra boldog lenni.

A könyv különlegessége és egyedisége abban rejlik, hogy nagyon sok olyan apró kis mozzanata vagy eleme van, ami kiszínesíti és életre kelti ezt a történetet.

Charlotte története, pontosabban az ő meséi által egy kicsit beleláthatunk a meseterápia lényegébe, abba hogy egy fiktív történet hogyan tud gyógyítani, fejleszteni vagy új ismeretekre megtanítani. A mesék által, valamint Charlotte történetének segítségével egy igazi kalandutazásban részesülhetünk, ami felélénkíti fantáziánkat és egy olyan korba vezet, ahol az élet egyszerűségében rejlett a nagyszerűség. Kriszta kutatói és fordítói munkája valójában egy önismereti utazás, egy lélektani elemzés, ahol a jó szembeszáll a rosszal, valamint a szeretet legyőzi a félelmet.

Olvasás közben gyakran úgy éreztem magam mintha egy meseerdőben járnék, ahol sétálgatva és megfigyelve a zöldellő és virágzó fákat, olyan történetekre találok, amelyek hozzám és rólam szólnak. Ahogyan végigkísértem Krisztát ezen az úton, úgy haladtam én is együtt a mesékkel, miközben olyan gondolatok fogalmazódtak meg bennem, amelyekre talán nincs is egyértelmű válasz, mégis ezt a könyvet elolvasva úgy éreztem, mintha egy kicsit megvilágosodtam volna.

Nagyon közel állnak hozzám az ilyen jellegű könyvek, amelyek mesélés és elbeszélés által egy olyan világba vezetnek, ahol nekem az olvasónak is nagy szerepem van abban, hogy hogyan értelmezem az adott történetet és mit képzelek bele. Mondhatnám azt, hogy ez a könyv a nagybetűs életről szól, de ennél jóval több van benne, ugyanis az anyaság, a feminizmus, a társadalmi elvárások, a szerelem, a házasság, ezek mind olyan témák amik csodálatosan épülnek bele a könyv fő történetébe.

Egy percig sem gondoltam volna, hogy ilyen nagy hatással lesz rám ez a könyv, de minden egyes percét élveztem az olvasásnak, és úgy érzem ez mindenképp egy újraolvasós könyv, ugyanis sok olyan üzenete és gondolata van, ami bennem még csak most érlelődik, de még várakozik az igazi beteljesülésre.

Igényes, alapos és tökéletesen kidolgozott remekmű ez a könyv, finomsága és szépérzéke teljesen elnyerte az én tetszésemet. Ez az a könyv ami a mértékletességről és a harmóniáról szól. Szépirodalmi szempontból egy igazi kincs, olyan mint egy csendes és nyugodt vihar, aminek hatását jóval a könyv elolvasása után érzi úgy igazán az ember. Én teljesen belemerültem a Ködkirálynő meséjébe, Kriszta életfilozófiájával is hasonlóan érzek, az üzenete pedig szerintem örök érvényű, miszerint bármikor újra lehet kezdeni, ugyanis a boldogság megtalálása csakis tőlünk függ.

Egy romantikus és bájos szerelmi történetről szól ez a könyv, ugyanakkor a magányosságban és az egyedüllétben rejlő lehetőségekről is. A női sorsok alakulásán van a hangsúly ebben a regényben, de olyan formában, hogy az teljesen giccsmentes és inkább érzelemdús és lírai.

Nem igazán találtam ebben a könyvben olyan dolgot ami ne tetszett volna, csodás a története, nagyon szimpatikusak a szereplői, elgondolkodtató a mondanivalója, tele van irodalmi és zenei utalásokkal. Számomra ezek a dolgok tették olyan különlegessé ezt a könyvet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Én is megtapasztaltam, hogy a lélek jobban tud fájni, mint a test.

Ködkirálynő Book Cover Ködkirálynő
Mörk Leonóra
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2019
Keménytábla, Védőborító
336