Milly Johnson: Légvárak és régiségek

Első könyvem a szerzőtől, és őszintén kicsit talán előítéletesen indultam neki, mivel azt gondoltam, hogy egy romantikus, kissé túl érzelgős könyvre számíthatok, de pozitívan csalódtam benne, ugyanis úgy gondolom ez nem az a fajta tipikus romantikus regény, ahol csak az érzelmek uralkodnak, hanem a történet mellett van egy egészen jó üzenete, nyelvezte és stílusa is a könyvnek.

Én ezt a könyvet egy könnyed, szórakoztató és érdekes könyvnek találtam, aminek történetében kellemesen el lehet merülni, ugyanakkor azért van néhány elgondolkodtató gondolata a regénynek.

A regénynek két fontos motívuma ragadta meg a figyelmemet, az egyik az antik tárgyak, a régiségek iránti szeretet és szenvedély, amivel én is azonosulni tudok, a másik pedig a regény fő témája a házasság és a válás, amelyek úgy gondolom megint csak egy kapaszkodót tudnak nyújtani sok embernek.

A regényben két sors találkozása, egy házas nő és egy házas férfi munkatársi kapcsolata indítja be a regény különböző szálait. Lewis egy sikeres bankár, aki egy szívroham túlélése után, teljesen megváltoztatja életét, és egy régiségboltot nyit meg. Bonnie véletlenül kerül Lewis régiségboltjába, ahol Lewis alkalmazottja lesz. Kettejük kapcsolata egészen érdekesen alakul, miközben a háttérben olyan témák kerülnek felszínre, mint a házasság, válás, eutanázia és gyerekvállalás. Lewis és Bonnie tanulva saját hibáikból, traumáikból és mulasztásaikból, megpróbálnak saját boldogságukért küzdeni.

Két teljesen különböző karakter és hátterű embert ismerhetünk meg a regény két főszereplőjében. Bonnie egy teljesen függő és mérgező házastársi kapcsolatban él, ahol feleségként és nőként teljesen értéktelennek érzi magát. Ezzel szemben Lewis egy határozott és céltudatos férj, aki úgy tűnik boldog házasságban él feleségével. Ez a kontraszt a két főszereplő között kelt némi izgalmat a regényben, ettől is olyan érdekes az ő „párosuk”. Ami azonban mindkettejükben közös az a régiségek iránti szenvedély, valamint egyfajta csendes magány, ami mindkettejükben ott lappang.

Sok olyan eleme van ennek a regénynek, ami szerintem nagyon élvezetes és szórakoztató.

Az első a szereplők karakterábrázolása, ahol a pozitív karakterek egyértelműen elhatárolódnak a negatív szereplőktől. Lewis és Bonnie, egyértelműen a pozitív karaktert erősítik, ahol a tiszta és nemes érzések túlnyomóan uralkodnak. Ezzel szemben ott van Stephen és Charlotte, akik manipulatív és domináns karakterükkel, rombolóan hatnak nem csak önmagukra, de szeretteikre is.

A másik megnyerő aspektusa a regénynek maga a történet felépítése, ami izgalmas, mozgalmas és szórakoztató. Nagyon élvezetes az ahogyan felépül ez a szerelmi történet, ahol az információk adagolása fokozatosan növeli a feszültségi szintet, ami által az olvasási élmény adott.

A magával ragadó történet mögött a regény harmadik fontos eleme is megbújik, ami olyan fontos témákat dolgoz fel, amelyekkel a mindennapi ember is találkozhat és amelyekkel azonosulni tud.

És ha mindez nem lenne már amúgy is elegendő egy élvezetes olvasmányhoz, akkor a könyvben vannak olyan kis apró újságcikkek, amelyek nem igazán kapcsolódnak a történethez, de kicsit megtörve ezt a vonalat, humort és vidámságot visznek bele a könyvbe.

Számomra ez egy nagyon kellemes olvasmánynak bizonyult, kellően szórakoztatott, könnyedén kikapcsolt, ugyanakkor néhány gondolata kellően mély és megfontolandó volt.

Kedves kis történet, ami tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani, nem csak témája miatt, hanem a történet helyszíne és a karakterek szerethetősége miatt is.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) az álmodozás jó dolog, de csak ha van merszed a valóságban is a sarkadra állni, hogy megszerezd, amit akarsz.

Légvárak és régiségek Book Cover Légvárak és régiségek
Milly Johnson
Pioneer Books Könyvkiadó Kft.
2019
Kartonált
448