Bethany Webster: Anyaseb

Sokan azt gondolnánk, hogy ez a könyv, aminek témája az anyaseb begyógyítása, csak nőknek szól, de ez az edukatív kötet ugyanúgy szól férfiaknak is, vagyis mindazoknak, akik az önfejlesztés és az önismeret útján ezzel a témával is foglalkozni szeretnének.

Legyen szó anyasebről vagy apasebről, ez a könyv nagyon jól rávilágít arra, hogy ennek gyógyítása egy nagyon hosszú és fájdalmas belső folyamat, amit különböző módszerekkel lehet elérni.

Ez a könyv nagyon részletesen, mégis közérthetően és érdekesen járja körül azt, hogy milyen hatással van a sok gyermekkori megoldatlan lelki probléma, valamint a ki nem elégített érzelmi szükségletek mennyire befolyásolhatják a felnőttkori viselkedési- és gondolkodási mintáinkat.

A felnőttkori bűntudat érzés, a bizonytalanság, a szorongás gyakran ezekre a transzgenerációs örökölt mintákra vezethető vissza.

Az anyaseb sokkal szorosabban egybefonódik felnőttkori döntéseinkkel és cselekedeteinkkel, mint azt elsőre gondolnánk, sőt ezen sebek be nem gyógyítása során az egészséges testi-lelki egyensúly borulhat fel.

Ez a könyv lépésről lépésre végigvezeti olvasóit azon az útvonalon, ami szükséges ahhoz, hogy egy beteljesült életet tudjunk élni.

Ezek a lépcsőfokok mindig nagyon részletesek és nagyon sok szempontból közelítik meg azt, ahogyan a gyermekkori traumák kihatnak felnőttkori életünkre.

Ez a mély önismereti munkafolyamat, ami ebben a könyvben megjelenik megtanít a lelki válságok kezelésére, a hozott minták felülírására és a lelki egyensúly fenntartására.

Ez a könyv sok sztereotípiát ledönt, sőt nagyon provokatívan és nyíltan beszél azokról a tévhítekről, amelyek anya-lánya között kialakultak az évek folyamán.

Egy férfiközpontú társadalomban egyre nehezebb nőként, feleségként és anyaként úgy helytállni, hogy közben nők sokaságát felmenőik hibái és szorongásai gátolják meg.

Ezek az örökölt szerepek, a rengeteg önbizalomhiány, a folytonos kisebbségi érzés, olyan elakadásokat tud eredményezni, ami egy idő után már nem csak lelki, de testi szinten is egészségtelen.

Bethany Webster feminista látásmódja és pszichológiai tudása azt támasztja alá és vizsgálja meg, hogy az anyaseb hogyan tud saját vágyaink és álmaink útjában állni.⁣

Ez a könyv azért érdekes, izgalmas és egyben informatív is, mert nem használ szakszavakat vagy olyan szakirodalmat, ami ne lenne érthető, sőt valójában ezek nem is igazán vannak jelen ebben a könyvben, hanem a személyes élmények és az ebből szerzett tapasztalatok fontosak benne.

Kissé önéletrajzi jellege is van ennek a könyvnek, ugyanis minden fontosabb fejezet előtt a szerző személyes élményeit osztja meg olvasóival, utána pedig saját példáján keresztül, kiutat mutat az örökölt családminták ördögköréből.

Bár helyenként kissé nagyon eltúlzottnak vagy drasztikusnak tartom azokat a módszereket vagy következtetéseket, amiket a könyv szerzője leír, mégis úgy gondolom, hogy ez egy hiánypótló könyv, ami anya és lánya közötti bonyolult kapcsolatára világít rá.

Témájában nagyon jó könyv, csodálatos a borítója, tartalmilag pedig nagyon jól van felépítve, ezért olvasmányos is.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Bár lehet, hogy ezt sulykolták belénk, nem kell meggyógyítanunk az egész családunkat. Csak önmagunkat kell meggyógyítanunk.

Anyaseb Book Cover Anyaseb
Bethany Webster
HVG Könyvek
2021
Kartonált
323