Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Akarva-akaratlanul is egy olyan könyv után, mint az Örökölt sors, olvasóként az ember hajlik arra, hogy a szerző második könyvét is ahhoz hasonlítsa.

Amennyire magasra tette a szerző a lécet az első könyvével, szerintem ez a könyv pont annyira nem tudta már ugyamazt a színvonalat hozni.

Számtalan esettanulmányon keresztül több fontosabb téma is felbukkan ebben a könyvben, de valahogy mindegyik felszínes és emiatt egyik témában sem sikerül mélyrehatóan belelátni és jobban megérteni az ok-okozati összefüggéseket.

Élveztem a könyv olvasását és teszettek is a benne lévő témák, amelyeknek mind az örökölt családi minta volt az alapja, de túl soknak tartottam a rengeteg praxisi példát, amelyek hol irodalmi, hol pedig tudományos elméletekkel lettek összemosva.

Laikus olvasóként, valamint olyanoknak akik az önismeret és önfejlesztés elején vannak, talán sok újdonságot tud nyújtani ez a könyv. De azoknak, akik egy részletesebb pszichológiai magyarázatot vagy feloldást keresnek, kevesebb jút ebben a könyvben.

Egyszerű és közérthető nyelvezete miatt könnyen és gördülékenyen lehet haladni az olvasásával.

A könyv felépítése három fontosabb részből áll, amelyek között én személy szerint kevés összefüggést láttam.

Az első rész az anyagi javakkal foglalkozik, vagyis azzal, hogy a pénz és a vele járom hatalom milyen hatással lehet az ember életére és kapcsolataira, valamint milyen tévhitek lapulnak tudat alatt e mögött. Számomra ez volt a könyv legélvezetesebb része, mert itt sok olyan elmélet kapott helyet, ami magyarázattal szolgál arra nézve, hogy miért lett ennyire tabu téma a mai társadalomban a pénzről beszélni. A pénzügyi döntéseken keresztül rengeteg fontos dolog megmagyrázható egy ember életében.

A második rész főleg esettanulmányokkal van tele, számtalan szereplővel és élethelyzettel. Minden történet végén van egy rövid konklúzió, de egy mélyrehatóbb elemzés vagy magyarázat már nem kap helyet ebben a részben. Az egyéni sorsok segítenek valamilyen szinten belelátni abba, hogy a generációk óta tovább örökölt családi minták hogyan hatnak egy-egy emberre és ezek a traumák milyen feldolgozatlan problémákat tudnak előidézni.

A harmadik rész lóg ki szerintem a leginkább ebből a könyvből, mert ott aztán minden téma helyet kap, emiatt kissé kesze-kuszának tűnik.

A könyv végén található praktikus tanácsok viszont javítanak az addigi élményeken.

Összességében ez egy kellemes olvasásélmény volt, de a várt hatás sajnos elmaradt. A családi minták öröklése, mint téma megint csak érdekes ebben a könyvben is, de nem éreztem azt, hogy újabb információkkal szolgált volna.

Ha sok új információ nem is kapott benne helyet, legalább néhány pontja elgondolkodtatott és rávilágított arra, hogy mennyi minden lapul tudat alatt, ami hatással van gondolkodásunkra, cselekedeteinkre és kapcsolatainkra.

Több rövid bejegyzés találkozik egy helyen ebben a könyvben, de ez nem egy egybefüggő szöveg, aminek eleje, vége és konklúziója van, sokkal inkább csak megannyi szösszenet és kiragadott életkép, viszont vitathatlanul fontos a témája és az üzenete, miszerint testi-lelki egészségünk csak úgy tartható fent, ha az elfojtott szorongások és traumák feldolgozásra kerülnek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Gyakran kritikus élethelyzeteink a legjobb tanítóink. Amikor valamire heves érzelmekkel reagálunk, kiborulunk, lefagyunk, felháborodunk vagy megsértődünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy többről van szó, mint ami első ránézésre látható.

Szabad akarat Book Cover Szabad akarat
Orvos-Tóth Noémi
Jelenkor Kiadó Kft.
2021
Füles, Kartonált
285