Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek

Az utóbbi időben rengeteg szakkönyv, cikk és blogbejegyzés foglalkozik az örökölt családi minták témájával. Megannyi könyv járja körül a genetikai örökség hatását, valamint ennek sorsot formáló erejét és következményeit.

Ebben a könyvben hét szakember tárja olvasói elé személyes és szakmai tapasztalatát, mindezt különböző esettanulmányok során. Minden konkrét esttanulmány szereplői olyan emberek, hétköznapi problémákkal, amelyekkel mindannyian azonosulni tudunk.

Minden esttanulmányban az örökölt családi traumák feldolgozása áll a középpontban. De a könyv szerzői nem csak ezeket a személyes élményeket osztják meg, hanem saját módszereiket is, amivel segítenek mindazoknak, akik valamilyen traumával küzdenek.

A reflektálás, a családterápia, a családfa állítás csak néhány ilyen példa ezen módszerek közül, amelyek kitartó és elszánt munkával, rengeteg traumát és elakadást tudnak feloldani.

Ezeket a módszereket komoly szakmai háttér és tudás támasztja alá, amiket kiegészítenek azon „páciensek” történetei, akik alkoholfüggőség, gyász, veszteség, öngyilkosság vagy egyéb hasonló örökölt családi traumákat próbálnak feldolgozni.

Nagyon tömény és nehéz olvasmány ez a könyv, sok szakmai kifejezés van benne, de a konkrét hétköznapi példákon keresztül sikerül megérteni azokat az elakadásokat, amelyekkel talán mi is találkozunk életünk során.

A könyv fő alapgondolata az, hogy emberi létünk, azon belül gondolkodásunk és cselekedeteink, szoros összefüggésben vannak kapcsolati, szociális, politikai és kulturális környezetünkkel. Ebből kiindulva, mivel táras lények vagyunk, akik kapcsolatokon keresztül definiáljuk magunkat, ezért minden ami körülöttünk van, hatással van ránk.

Ez még inkább igaz a családra, akinek tagjai akarva-akaratlanul is egy olyan háló részesei, ahol az előző generáció hagyatéka, legyen az jó vagy rossz, tovább él a jelenbeli generációk sorsában.

Az az örökség, amit felmenőinktől kapunk, gyakran tudattalanul is olyan mechanizmusokat és viselkedési mintákat idéz elő, amire gyakran csak terápiás ülések során döbbenünk rá.

Ez a tudattalan örökség, úgy nevezett kulturális emlékezet magában hordja azokat a múltbeli traumatikus eseményeket, amelyekre mi nem is biztos, hogy emlékszünk, mert legtöbbször jelen se voltunk ezeknél az eseményeknél, de félelemmel teli, pusztító és romboló hatását, nap mint nap megtapasztaljuk.

Ez a könyv nem azzal foglalkozik, hogy megmagyarázza ezen traumák keletkezését vagy hatását, hanem a megoldásokra és a gyógyulásra összpontosít.

A könyv szerzői pszichológiai elméletekkel támasztják meg ezeket a módszereket, valamint a könyv végén konkrét, kézzel fogható gyakorlatokat is adnak az olvasó kezébe.

Megannyi családi történetről, transzgenerációs traumáról és terápiás módszerről lehet ebben a könyvben olvasni, bár ez a könyv szerintem azoknak tud igazán sokat adni, akik már mélyebben is beleásták magukat ebbe a témába.

Ez nem egy egyszerű, könnyen érthető vagy olvasható könyv, de nagyon hasznos és gyakorlatias.

Olyan ez a könyv, mintha kulcslyukon keresztül bepillantást nyernénk azokba a meghitt és intim terápiás ülésekbe, ahol olyan traumák, veszteségek és fájdalmas élmények hangzanak el, amelyek akár saját történetünket is elmesélhetnék.

Ez a könyv útmutatást, segítséget és tanácsokat ad mindazok kezébe, akik úgy érzik szeretnének többet megérteni családi örökségükből.

Az a jó ebben a könyvben, hogy túlmutat a traumákon, nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy az ember elmerüljön ezekben a fájdalmas élményekben, hanem megmutatja azt is, hogy őseinktől egy olyanfajta örökséget is kaptunk, ami egy kincsesláda is lehet nekünk, amiben erőforrásaink találhatóak.

Ha szakmai segítséget kérünk, elkezdünk dolgozni személyes örökölt családi traumáinkon és visszanyúlunk őseink erőforrásaihoz, akkor a jövő nemzedékének egy új mintát adhatunk át, megszakítva ezzel a múltbeli káros mintákat.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Semmi nincs lelkileg erőteljesebb hatással a gyermekre, mint a szülők meg nem élt élete.

Transzgenerációs történetek Book Cover Transzgenerációs történetek
Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála
HVG Könyvek
2021
Puhatáblás
212