M. Scott Peck: A járatlan út

Ez a könyv számomra olyan volt mintha két teljesen két könyvet olvasnék egyazon témában. A könyv eleje egyből felkeltette a figyelmemet, mert szó szerint éheztem azt a fajta pszichológiai megközelítést, ami a könyv elején rám zúdult. Ahogy haladtam az olvasásával egyre inkább éreztem a magaménak ezt a könyvet, mert túl a szakkifejezéseken és a szakmai hátteren, megragadott a könyv közvetlensége és nyitottsága, amellyel beszélt az önismeret útjáról. A könyv közepéig ez meg is valósult, ugyanis lépésről lépésre haladva, egyre inkább indultam el én is azon az úton, ami az önszeretetről, az önismeretről és az önelfogadásról szól. Viszont a könyv közepétől valahogy egy szakadást éreztem, és olyan érzésem volt, mintha hirtelen egy másik könyv került volna a kezembe. Ez annak tudható be, hogy a könyv második fele, már kevesebb tudománnyal foglalkozik, sokkal több benne a teológiai és filozófiai megközelítés, ami csak azért volt számomra zavaró, mert nem éreztem a kapcsolódást a könyv előző részével.

A lelki fejlődés szempontjából, az önmegvalósítás és az önismeret útján úgy gondolom ez egy rendkívül hasznos könyv lehet. Azok a tanácsok, tippek, útmutatások amelyek dr. Peck könyvében átjönnek, nem csak hasznosak, de úgy gondolom egyenesen szükségszerűek egy beteljesült és önazonos élethez.

Ahhoz, hogy valaki ezt a könyvet kezébe vegye, úgy gondolom, nyitottnak és bátornak kell lennie, mert dr. Peck esettanulmányai és tanácsai gyakran olyan leckéket adnak fel, amelyek eleinte fájdalmas görbetükröt állítanak elénk, de elengedhetetlenek a fejlődés és a változás útján.

A járatlan út, amire sokan nem mernek rálépni, gyakran a legnagyobb lelki fejlődéseket rejti magában. Ami évekkel ezelőtt még tabunak vagy egyenesen elfogadhatatlannak számított, az ma már az egészséges életmód hozzátartozója. Legyen szó pszichológiai tanácsadásról, pszichoterápiáról vagy önfejlesztésről, azok ma már mind karnyújtásnyira vannak tőlünk, csak élni kell ezzel a lehetőséggel.

A járatlan úton nem csak önmagunkat ismerjük meg, de megtanulunk mások felé is empátiával és nyitottsággal közeledni.

Minden önismereti könyv, ami kezünkbe kerül, azért nehéz feladat, mert nem elég csak elolvasni egy ilyen könyvet, hanem dolgozni is kell vele. Ennek a könyvnek is az az erőssége, hogy útmutatást és segítséget nyújt ezen az úton. A könyv mint segédeszköz adott, viszont egyedül az információ még nem elég ahhoz, hogy ez igazi transzformációt hozzon magával. De kezdetnek nagyon sokat tud adni egy ilyen könyv olvasása és használata.

Azonnali és kézzel fogható megoldásokat nem nyújt ez a könyv, de egy olyan eszköztárat ad olvasójának, aminek segítségével feltárhatjuk személyes traumáinkat és elkezdhetünk járni azon az úton, ami a boldogsághoz és a beteljesüléshez vezet.

A könyv hétköznapi, gördülékeny és közvetlen stílusa miatt könnyedén lehet haladni vele, ugyanakkor megvan benne az a fajta „aha-effekt”, ami miatt olvasóként gyakran késztetést érez az ember kicsit megállni és jó mélyen átgondolni a könyvben leírtakat. A könyv őszintesége és filozofikus hangneme több olyan témát is érint, ami miatt szinte bármelyik korosztály örömét lelheti ebben a könyvben. Hasznos tudnivalók vannak benne, párkapcsolati, gyereknevelési, szerelmi témákról lehet olvasni ebben a könyvben, na meg persze sok pszichológiai esettanulmányról.

Bár első látásra nehéz lehet szembesülni ezekkel a témákkal, főleg ha azok megoldatlan traumákkal és elakadt sérelmekkel párosulnak, mégis érdemes foglalkozni velük. A könyv első lépésként mindenképp azt ajánlja, hogy nézzünk szembe ezekkel a fájdalmakkal és csak utána várjuk a feloldást és a megoldást.

Dr. Peck terápiás tapasztalataiból és életbölcsességéből fakadóan sok olyan gyakorlati tanácsot ad olvasóinak, amelyek a járatlan út rögös részein sokat tudnak mindazoknak segíteni, akik igénylik az önfejlesztést és a pszichológiai magyarázatokat az élet kisebb nagyobb problémáira.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az ember leggyakrabban a változástól fél, a megszokott rend elvesztésétől. Ezért minden újnak ellenáll, csak hogy ne kelljen változtatnia a valóságról alkotott képén. Ellenállása mögött félelem van, félelme mögött pedig lustaság.

A járatlan út Book Cover A járatlan út
M. Scott Peck
Park Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
284