Budai Lotti: A festőművész

Az Öt Érzék könyvsorozat második kötete szintén egy csodálatos borítót és egy izgalmas történetet ígér, ami megint csak az olvasó összes érzékszervére hatással van. Színes karakterek, izgalmas tájak és kalandos események teszik érdekessé ezt a történelmi könyvet.

A könyv főszereplője Bianca, aki kisgyerekként árvaként marad, édesanyját rejtélyes körülmények között veszíti el. Ezért nagybátyjához kerül, Lorenzohoz, aki olyan lehetőségeket nyújt neki, ami a 15. században szinte elképzelhetetlen volt egy fiatal lány számára.

Nagybátyja nagylelkűségének köszönhetően az akkori kor legnagyobb festőművészeitől tud tanulni.

Bianca élete innentől kezdve tele lesz nagyon sok megpróbáltatással, menekülnie kell és nagyon sok áldozatot kell hoznia ahhoz, hogy egy férfiak uralta világban szenvedélyének, a festészetnek tudjon hódolni. Igazi úttörő lesz a 15. század eme korszakában, amikor saját eszközeivel megpróbálja kitaposni azt az utat, ami szembemegy a kor minden társadalmi és szociális normáival.

Ez a könyv egy izgalmas harmóniát alkot a történelmi tényekkel és a romantikus elemekkel, ahol olvasóként megint egy olyan utazásban lehet részünk, ahol az érzékek és az érzékszervek világába utazhatunk el.

Ebben a könyvben talán nem is az események a legizgalmasabbak, hanem a kor szelleme, az akkori emberek élete és gondolkodása, ami bemutatja a 15. század Itáliáját.

A női sors bemutatása a 15. században nagyon izgalmas ebben a kötetben. Szinte elképzelhetetlen, hogy mennyire nehéz volt abban a korban nőként érvényesülni, ugyanis a férfi uralom, minden női igyekezetet és tehetséget teljesen kizárt. Egyfajta női emancipációt lehet ebben a könyvben olvasni, ami erősíti a nők társadalmi helyzetét és hitet ad az olvasónak, hogy kitartással és elszántsággal, bármi elérhető.

Én kellően el tudtam merülni ebben a történelmi regényben, mert ez egy roppant precízen és jól kidolgozott korhű történet. Minden mondatában ott van az alapos munka, történetén keresztül átjön a tömény sok háttérmunka, ami által lesz igazán élvezetes ez a könyv.

Emiatt ez egy bravúros mű lehetne, de nem tudok szó nélkül elmenni a rengeteg idegesítő és zavaró szerkesztési hiba mellett. Minden túlzás nélkül, minden második vagy harmadik oldalon, de van úgy, hogy minden oldalon, akár több elírás, betűtévesztés, névelőhiány, szócsere, szóhiány vagy helyesírási hiba van, ami azért egy ilyen kaliberű könyvben nagyon sokat elvesz az olvasásélményből.

Sajnos ez nem egy egyszeri alkalom, mert a könyvsorozat előző kötetére szintén ez volt jellemző.

Ha mindezeket félre tudja tenni az olvasó, akkor a részletes leírások, az izgalmas cselekmény és a történelmi információk teszik igazán különlegessé ezt a regényt.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Rezignáltan és fájdalomba merülve kuporgott a szobájában…

A festőművész Book Cover A festőművész
Budai Lotti
Álomgyár Kiadó
2023
Cérnafűzött, Keménytáblás
412