Valérie Perrin: Trió

Egy újabb monumentális könyv, ami nem csak mérete, hanem tartalma miatt is az, ugyanis Perrin megint egy olyan szépirodalmi művet alkotott meg, ami mély érzelmeket és gondolatokat tud kiváltani olvasójából.

Ez egy nagyon komplex, sokoldalú és sokrétegű könyv, amiben három főszereplő van, de mellettük még nagyon sok szereplő felbukkan, akiknek mind megvan a maguk szerepe. Maga a regény története is nagyon sok szálon fut, közben pedig folyamatosan ugrik az időben. Váltott szemszögön keresztül már szinte filmszerű az egész cselekmény, miközben ott van az elbeszélő, aki egy negyedik titokzatos szereplő és akinek kilétére a könyv végén kerül fény.

A trió tagjainak életét lehet végigkövetni ebben a történetben. Három jóbarát, akik tízévesen ismerkednek meg. Nina, Etienne és Adrien történetét és barátságuk alakulását a negyvenes éveikig tudjuk végigkövetni ebben a lélektani könyvben.

A gyerekkori barátságból, abból az esendő, hibákkal, rossz döntésekkel és tévedésekkel teli kapcsolatból egy szerteágazó történet lesz, amiben mindhárman saját sorsukat élik meg, hol eltávolodva, hol újból egymásra találva. Egyéni sorsokon keresztül az élet nehéz, kiszámíthatatlan és embert próbáló eseményeiről lehet olvasni. Három gyerek, majd fiatal felnőtt álmai és vágyai kerülnek középpontba ebben a regényben, ahol a szereplők ugyanazt az eseményt saját tapasztalataikon és szemszögükön keresztül mesélik el.

Gyerekkor, fiatalság, bolondság, felnőttkor, szerelem, élet és halál találkozik ebben a rendkívül finom, intelligens és magas színvonalú történetben.

Egyszerre szívet szaggató és lélesimogató az, ahogyan a könyv szerzője megragadja a gyerekkor naivitását és ártatlanságát, valamint a kamaszkor és később a felnőttkor esendő és gyarló mivoltát. Az élet apró dolgain keresztül, három jóbarát kapcsolatán és történetén keresztül magáról a nagybetűs életről lehet olvasni.

Nagyon figyelmesen kell olvasni ezt a regényt, mert nagyon szerteágazó és emiatt gyakran összeolvadnak az események és néha nehéz megfejteni a sok rejtélyt és titkot. Megannyi szereplő és sors fonódik össze ebben a történetben.

Én továbbra is csodálattal olvasom azt, ahogyan Perrin megragadja az emberi kapcsolatok lényegét. Minden alkalommal hitelesen és érzelemdúsan beszél a szerelmi, családi vagy baráti kapcsolatokról, megragadva azt, ami gyakran a szemnek láthatatlan. A szereplők lélektani ábrázolásával éri el az írónő azt, hogy a gondolatok és az események mélyen megérintsenek.

Ennek a könyvnek egy csendes, nyugodt és lassú tempója van, amiben nem az események visznek magukkal, bár van benne bőven néhány izgalmas csavar, hanem mag a lélektani rész, ami olyan sok szerteágazó emberi érzést tartogat.

Rám nagy hatással volt ez a könyv, éreztem és értettem, együtt rezegtem a könyv szereplőivel.

Három ártatlan gyermek barátságával kezdődik a történet, de a végére több idősíkon, több nézőponton, más- más időben és térben három felnőtt embert ismerünk meg, akiknek élete tele van rengeteg tanulsággal és mély értelmű gondolatokkal és tapasztalatokkal.

Egy csodálatos fejlődés- és lélektani regény, amiben néhol krimi elemek, máshol thriller elemek jelennek meg, de mindvégig izgalmas és egy letehetetlen regény.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) egyesek maradnak, mások mennek. És vannak olyanok is, akik feladják.

Trió Book Cover Trió
Valérie Perrin
Európa Könyvkiadó Kft.
2023
Keménytábla, Védőborító
668
Kácsor Zsolt