Mörk Leonóra: Saját utakon

Több könyvet is olvastam már Mörk Leonórától, de határozottan ki merem jelenteni, hogy ez a könyv lett a kedvencem tőle, mert a női sorsokon keresztül engem megszólított ez a könyv, inspirálónak tartottam azokat az élettörténeteket, amikből nőként és anyaként, én is sokat tudok tanulni.

15 nő igaz története tárul az olvasó elé ebben a rendkívül izgalmas, kalandos, helyenként kissé humoros, ugyanakkor nagyon alapos, informatív és edukatív jellegű könyvben, ami egy igazi olvasásélménnyel ajándékozza meg mindazokat, akik olyan női sorsokról szeretnének olvasni, amelyek korunkat meghazudtoló bátorságról, elszántságról és kitartásról tesznek bizonyságot.

Mai, modern szóval élve, igazi vagány csajokról szól ez a kötet, ami visszarepít minket különböző történelmi időszakokba, ahol még elképzelhetetlen volt az, hogy egy nő megvalósítsa önmagát és hírnevet szerezzen magának. Ezek a kiváló és kiemelkedő nők, azonban minden társadalmi és szociális elvárással és normarendszerrel szembemennek.

Egy olyan korban, mikor lánynak születni nem igazán számított főnyereménynek, ezek a nők belső indíttatásuknál és elszántságuknál fogva, mernek kitűnni és kiállni a sorból, úgy, hogy valami maradandót, értékeset és utánozhatatlant alkotnak.

Bármit mért rájuk a sors, néha megállás nélkül szültek, néha álruhába bújtak, néha megvetették őket a férfiak, de ők sosem tévesztették szem elől azt a célt, amiért a végsőkig küzdöttek.

Ezek a nők gyakran család, férj és gyerekek mellett festettek, írtak, dolgoztak, gyógyítottak, zenéltek és folyamatosan alkottak. Minden konvencióval szembemenve, mertek rálépni a saját útjukra anélkül, hogy bárki beleegyezését vagy elismerését várták vagy kapták volna meg.

Három évszázadot ölel fel ez a kötet, az 1500-as évektől el egészen az 1800-as évekig utazhatunk el képzeletben, ahol olyan ismert vagy kevésbé ismert nőket ismerhetünk meg, akik ha korukban nem is vívták ki maguknak az elismerést és a dicséretet, a könyv elolvasása után egyértelművé válik, hogy minden tiszteletet és elismerést megérdemelnek, mert férfiakat meghazudtoló bátorságról és akaraterőről tettek bizonyságot.

A könyv értékét az csak még inkább növeli, hogy eszméletlen kutatómunka előzi meg, ami érezhető is a pontos és informatív kivitelezésen.

Rendkívül motiváló és inspiráló olyan életutakról olvasni, amelyekben ott van az a női őserő, ami a könyv hősnőit minden egyes alkalommal túllendíti a nehézségeken és az akadályokon.

Azért is tartom annyira különlegesnek és értékesnek ezt a könyvet, mert fontos megemlékezni azokról a nőkről akik csendben, titokban és visszahúzódva vonultak be a történelembe. Az ő tetteik példaértékűek a mai modern kori nők számára, megmutatva azt, hogy tudással, elszántsággal, kitartással és akaraterővel a lehetetlennek tűnő célokat is el lehet érni.

Engem teljesen elvarázsolt ez a könyv, megállás nélkül végigolvastam, miközben képzeletben olyan földrajzi és történelmi helyszíneken jártam, amiket nem csak elképzeltem, de ezeknek a hősnőknek a történetének köszönhetően át is éltem.

Egy kiemelkedő és emlékezetes olvasmányként került fel ez a könyv a könyvespolcomra, mert általa egy olyan kalandban lehetett részem, ami különleges és egyedi.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) elérni a belső békének azt a szintjét, amikor az embert őszintén hidegen hagyja, mások mit gondolnak róla, nem egyszerű feladat még manapság sem, amikor önsegítő könyvek garmadája támogat minket ebben a törekvésünkben.

Saját utakon Book Cover Saját utakon
Mörk Leonóra
Jaffa Kiadó
2024
Füles, Kartonált
239