Dina Nayeri: Közöttünk a tenger

Nagyon szeretek olyan könyveket olvasni, amelyek az iszlám kultúrát és vallást mutatják be, számomra van ebben valami egzotikus és vonzó, ami mindig el tud varázsolni. A következő könyv olvasása, „Közöttünk a tenger”, számomra egy rendkívüli élményt okozott, imádtam a könyv minden egyes oldalát, annyira elvarázsolt. Talán pont ezért nem is olyan meglepő, hogy a könyv olyan nagy sikert aratott, hogy világszerte már 14 nyelven jelent meg.

A történet az iszlám forradalom utáni időben játszódik, egy iráni kis faluban, ahol a nők életét szigorú szabályok korlátozzák. Itt nevelkedik egy ikertestvérpár Szába és Mahtab. Az 1980-as évekbeli Iránban, egy édesanya elszántan küzd azért, hogy lányai tanulhassanak és szabadságban éljenek. A két kislány élete az angol nyelv tanulásával, az amerikai tiltott magazinok olvasásával, valamint az amerikai zene hallgatásával telik. Pont ezért nem olyan meglepő, hogy Szába élete teljesen megváltozik, mikor anyja és testvére, hirtelen eltűnnek, hiszen ő meg van róla győződve, hogy Amerikába emigráltak, és őt hátra hagyták apjával együtt. Szába ebben a szeretetteljes faluközösségben nő fel, de hamar rájön arra, hogy ő mint nő, csak sokadrendű egy férfiak által uralt világban, és életét nagyban a merev vallásos korlátok határozzák meg. De hisz abban amit szüleitől tanult, hogy az ember sorsa előre meg van írva, és azt nem lehet elkerülni, az ikertestvérek lelkét pedig még egy tenger sem tudja szétválasztani.

Nekem tetszett a könyvben leírt egzotikus környezet, valamint a könyv cselekménye. Ugyanakkor mivel a történetet nem csak Szába szemszögéből ismerjük meg, hanem több szereplő szempontjából is, ezért szerintem ez sokat hozzá tett a történet megértéséhez. A könyv első fejezeteiben rejtelmesnek tűnik az édesanya és az egyik ikertestvér „emigrálása”, de a történet haladtával hamar kiderül, mi is történt valójában.

Nagyon erős és hatásos a történet, főleg mivel egy olyan világot mutat be, mely messze áll egy európai embertől, de azért érdemes és érdekes megismerni a világnak ezt az arcát is. És erre nagyon jó példa volt a könyvben leírt testvérpár története, mivel ezáltal betekintést nyerünk a több ezer éves iráni kultúrába, valamint egy fiatal lány lelki világába.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet nem más, mint sok-sok pillanat öröme, ami összeadódik, mint az apró pénzérmék a csador bugyraiban.

Közöttünk a tenger Book Cover Közöttünk a tenger
Dina Nayeri
Tericum Kiadó Kft.
2014
Cérnafűzött, Keménytáblás
456