Dr. László Tímea: Olívia, Nonó és Beni kutya

Betekinteni egy család mindennapjaiba úgy gondolom, olvasóként érdekes és izgalmas, ugyanakkor van ennek egyfajta meghitt és bensőséges hatása is.

Ez a mesekönyv attól olyan különleges, hogy minden ami benne van, hétköznapi és mindennapi, vagyis sokunk számára ismerős és megszokott. Bizalmas és kedves, mert olyan ez a mesekönyv, mintha pont ami a családunkról szólna, mintha a mi életünk részletei kerülnének be a könyv oldalaira.

Az, hogy ezt a könyvet a szerző családjának valós történetei ihlették csak még közelebb hozza hozzánk a történetek főszereplőit, akik ebben az esetben két kis bűbájos kislány és egy szeretni való kutya.

A mesék cselekménye egyszerű és minden korosztályú gyermek számára érthető, a könyv nyelvezete közvetlen és kedves, ami által könnyű ráhangolódni egy-egy történetre.

Az a jó ezekben a történetekben, hogy betekintést nyújtanak egy család hétköznapi életébe, olyan eseményeket kiemelve, amelyek fontos mérföldkövek vagy emlékezetes pillanatok gyerekeink életében.

Minden egyes mesét csodaszép illusztrációk kísérik, amelyek nem csak színekben kellemesek a szemnek, hanem részleteiben sok apró mozzanatra hívják fel az olvasó figyelmét. Ezek az illusztrációk már szinte egy külön történetet mesélnek el, mert annyira részletgazdagok és élethűek, hogy egyből beindítják kicsik és nagyon fantáziáját egyaránt.

Másik fontos érdekessége ezeknek a történeteknek a különböző helyszínek váltakozása, hol a családi kertes ház, hol az óvoda, hol pedig egy tengerparti nyaralás jelenik meg.

Szinte mindegyik történetnek van egy fontosabb üzenete vagy tanulsága, ami általában a mese végén el is hangzik. Ezenkívül minden történetet kiegészít egy plusz információ, legyen az egy tudományos, történelmi vagy egyéb érdekesség, ami hasznos útravaló.

Ez a mesekönyv izgalmas, kalandos, vidám, érzelemdús, akárcsak a könyv szereplői. Anya a főszereplője a történeteknek, aki akárcsak egy mesebeli szuperhős, kézben tart mindent és sokszor erő felett dolgozik és tevékenykedik nap mint nap, azért hogy a család minden egyes tagja boldog és elégedett legyen.

A könyv pozitív, életigenlő és vidám hangulata hamar átragad olvasójára, megteremtve ezáltal egy ideális környezetet és hangulatot a közös olvasáshoz.

A könyv nagyon igényes külső megjelenése, ugyanolyan magas színvonalú tartalmat ad vissza. Terjedelmileg is pont annyira hosszúak ezek a történetek, hogy lekössék egy kisgyerek figyelmét, de mégse untassanak azáltal, hogy esetleg túl hosszúak és túl bonyolult a megértésük.

Remek szórakozási lehetőségnek tartom ezt a mesekönyvet, mert összehozza a család összes tagját és akár arra is lehetőséget ad, hogy a közös olvasás és a képek megnézése után, az olvasásból egy közös játék alakuljon ki.

Ezek a történetek remek kiindulópontok arra, hogy közösen saját szavainkkal meséljük el az elolvasott mesét vagy akár el is lehet őket játszani különböző babákkal vagy legófigurákkal. Ezáltal fejlődik a gyermek koncentrációja, a memóriája, a fantáziája és a beszédkészsége.

Érdemes elmerülni ezekben a mesékben, közösen összebújva olvasni és lapozgatni ezt a könyvet, utána pedig közös beszélgetéssel folytatni azt, ami a könyvben elkezdődött.

Jó olvasást kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Csudajó néha jelmezbe öltözni, de a legfontosabb, hogy jelmez nélkül is különleges minden ember a világon.

Olívia, Nonó és Beni kutya Book Cover Olívia, Nonó és Beni kutya
Dr. László Tímea
Magánkiadás
2021
Keménytábla
164