Fábián Janka: Az angyalos ház – és más történetek

Olyan szépen mint Fábián Janka senki sem tud írni magyar történelmi regényeket. Nagy rajongója vagyok az írónőnek, ezért egy újabb könyvét olvastam el: „Az angyalos ház – és más történetek”.

Ez a regény is különleges hangulatú, lebilincselő maga a történet és kiemelkedő a nyelvezete.

Az úgy nevezett angyalos ház Budán található, melynek homlokzatán egy-egy angyal található, melynek szépsége és egyedisége minden arra járó figyelmét magára vonzza. Erre a különleges építményre azonban nehéz idők várnak: le akarják bontani, hogy helyére egy szállodát tudjanak építeni. A ház lakói tiltakoznak ez ellen, mozgalmat indítanak a ház megmentésére, hiszen szoros érzelmi szálak és emlékek kötik őket ehhez a különleges házhoz.

A regény cselekménye három szálon fut. A jelenben megismerjük Zsuzsa tanárnőt, aki a lebontás elleni mozgalom vezetője. Az ő emlékei alapján megismerjük a fiatal egyetemista Zsuzsikát, aki az öreg Hilda néni társalkodónője és barátnője volt akkoriban. Zsuzsa, a fiatal egyetemista lány az angyalos házban rendszeresen látogatta, az ott lakó majdnem száz éves Hilda nénit, aki elmesélte neki életét.

Különös kapcsolat alakul ki közöttük, ugyanis a fiatal lány nagyon kíváncsian és odaadóan jegyzetel le mindent, amit az öreg Hilda néni mesél fiatal koráról. A harmadik szálat pedig Hilda néni elbeszélésein keresztül ismerjük meg, aki szeretné megörökíteni életének emlékeit, valamint könyv formában tovább adni az utókornak. Paál Hilda néni az 1910-es évek történéseit meséli el, az angyalos ház fénykorát. Ebben a házban lakott négy jó barátnő, Hilda, Klári, Manci és Lina, akik megannyi közös élményen osztoztak a századelőn. Az angyalos ház azonban titkokat is rejteget, egy különleges titokzatos férfi költözik be a házba, aki a lányok életét nem csak hogy felforgatja, de még személyes és politikai bonyodalmakba is keveri.

A felnőtté válás nehézségei, a szerelem örömei, a csalódás keserűsége, az élet kiszámíthatatlansága, végig kísérte a lányok életét, és oly sok élményt és örökre szóló élettörténetet és élettapasztalatot adott nekik, amiket Zsuzsa, az akkori fiatal lány, írásban próbál megörökíteni.

Cselszövés, dráma és romantika váltakozik a regényben, valamint a végén még két novella is olvasható: Karácsony a Ligetben és Rozmaring, amelyek valamilyen szinten ugyanúgy kötődnek a fő történethez.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Én csak annyit mondhatok, és higgye el, már láttam egyet s mást életemben, hogy nem szabad egyetlen lehetőséget sem elszalasztani. Mert utána bánni fogja egész életében, hogy meg sem próbálta. Ez pedig még egy csalódásnál is rosszabb.

Az angyalos ház - és más történetek Book Cover Az angyalos ház - és más történetek
Fábián Janka
Libri Könyvkiadó Kft.
2017
Keménytábla
424