Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Egy humoros krimi került a kezembe, aminek abszurd és irreális történetét semmiképp nem lehet komolyan venni, de pont emiatt szerethető és kedvelhető ez a könyv.

Ez a sírva-nevetős olvasmány, ami néha annyira abszurd, hogy teljesen elrugaszkodik a valóságtól, remek kikapcsolódást tud nyújtani.

Egy abszurd krimi köré épül fel az egész könyv, rengeteg szál kuszálódik össze ebben a könyvben, nagyon sok benne a csavar és a fordulat, és emiatt folyamatosan pörgős és dinamikus.

Nagyon kiszámíthatatlan minden egyes mozzanata ennek a regénynek.

Az elején még nagyon lassan és mozzanatról mozzanatra ismerjük meg a krimi női főszereplőjét, aki egy kétségbeesett elvált, kétgyerekes egyedülálló anya, aki egzisztenciális és önbizalmi problémákkal küzd.

Ebből a reménytelen helyzetből egy fura beszélgetés és egy szintén kétségbeesett nő menti ki, aki egy véletlenül kihallgatott beszélgetés során, bérgyilkosnak gondolja az amúgy nem csak édesanyát, de egyben írónőt is.

Ennek a titokzatos nőnek a felkérésére mond igent Finlay, az édesanya, akiről elkezd terjedni az a hír, hogy ő egy profi bérgyilkos, miközben mindaz, amit ő a könyveiben megalkot, a valóságban már egészen másképp néz ki.

A regény ezen pontjától fogva izgalmasan alkul az anyuka élete, aki egy olyan gyilkosság nyomozásába keveredik bele, ami rengeteg bonyodalmat és nem várt fordulatot hoz majd az ő életébe.

Bár a krimi szál a legerősebb ebben a könyvben, azért bőven van benne humor és irónia is. Ezek a részek enyhítik a krimi körülményeit, amelyek nem annyira vészesek, mert a regény szerzője nagyon jól zsonglőrködik a komoly és a humoros részekkel.

Szereplői azért szerethetőek, mert nem veszik magukat komolyan, öníróniával és szarkazmussal minden helyzetet megoldanak.

De nem csak vicces és laza részek vannak ebben a könyvben, hanem olyan részek is amelyek az anyaság nehézségeit, elakadásait, megpróbáltatásait és örömeit is megmutatják.

Csodálatra méltó az az út, amit a krimi főszereplője végigjár ebben a regényben, megkezdve a teljes kétségbeeséstől el egészen az újrakezdésig.

Bár ő a krimi főhősnője, mégsem egy tipikis szuperőkkel felruházott főhős, hanem egy esendő és gyámoltalan nő, aki éles helyzetekben mindig meg tudja oldani a problémákat.

Anyaként és nőként bármire képes, ha a gyerekeiről és a saját álmairól van szó. Ezért olyan könnyű azonosulni az ő történetével mert egy hétköznapi ember életét mutatja meg, ami tele van kudarcokkal, próbálkozásokkal és akadályokkal.

Ez az őrülten vicces, szellemes és dinamikus krimi mindvégig izgalmas és letehetetlen. Nincs ebben dráma vagy szívszorító történet, csak egy laza és humoros krimi, ami nagyon sokszor megnevettet, közben pedig egy női főszereplő harcait, elakadásait és fejlődését mutatja meg.

A szerző nagyon kreatívan és intelligensen oldja meg ezeket a különböző krimi és humoros részeket a könyvben, ugyanis furasága és abszurditása ellenére, a klasszikus krimi elemei keverednek a kalandos és romantikus regény elemeivel.

Semmisem az aminek tűnik ebben a könyvben, mert mindez csak a fikcióban történik meg, de pont emiatt olyan szórakoztató ez a könyv.

Végtelenül humoros, laza és könnyed, szarkazmusa és öniróniája pedig csodálatos módokon koronázza meg ezt a krimit.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mérlegeltem a lehetőségeimet. Már az is királyság volt, hogy vannak lehetőségeim.

Finlay Donovan ölni tudna Book Cover Finlay Donovan ölni tudna
Elle Cosimano
Agave Könyvek Kiadó
2022
Füles, Kartonált
364