Erica Katz: Fiúk klubja

Mindazoknak akik egy nagy vállalatnál dolgoznak, mindazok akik testközelből is ismerik mit jelent egy befolyásos cégnél dolgozni, sok ismerős helyzetet fog visszatükrözni ez a könyv. Címéből kiindulva azt gondolnánk, hogy ez a könyv férfiaknak szól, de pont az ellentéte igaz, ugyanis a könyv fő témája a női elnyomás, főleg szakmai körökben.

Egészen érdekes hogyan épül fel ennek a könyvnek a cselekménye. Olyan mintha egy filmsorozat nézője lenne az olvasó, ahol a szereplők nagyon erős karakterek, és mindaz ami velük történik egyfajta láncreakciót indít el ebben a könyvben.

Azt gondolom, hogy sokan tudnak a könyv főszereplőjével azonosulni, még akkor is ha nem egy ügyvédi irodánál dolgoznak. Sajnos még ma is nagy problémákat okoz az, hogy nőként érvényesülni tudjon valaki a munka világában. És bár ebben a könyvben a legszélsőségesebb példáját látjuk annak, hogy milyen hátrányokkal és előítéletekkel indul egy nő a szakmai világban, mégis tudjuk azt, hogy ez nem fikció, ugyanis még mindig több férfi foglal el szerepet vezetői pozíciókban, még mindig többet keres egy férfi, mint egy nő.

A könyv egyből egy tárgyalással indul, ami előrevetíti a cselekmény drámai végkifejletét. Ez adja meg a regény keretét, és ez a jelenbeli esemény váltakozik a múltbeli eseményekkel, ahol megismerjük a felperest, Alexet, a könyv főszereplőjét. Ez a tárgyalás végigkíséri a regény cselekményét, minden egyes alkalommal kicsit többet elárulva arról, hogy milyen irányba fog haladni a regény cselekménye.

Alexandra, a könyv főszereplője, jogi tanulmányainak elvégzése után, állást kap egy híres New York-i ügyvédi irodánál. Eleinte sikerül is neki fenntartani az egészséges egyensúlyt munka és magánélet között, de egy idő után a jog, a hatalom és a pénz világa annyira magába szippantja, hogy választás elé kerül: párkapcsolat vagy karrier.

Ez a befolyásos felsőbbrendű életstílus annyira magába szippantja ezt a fiatal jogásznőt, hogy élete hamar elkezd elindulni lefele a lejtőn, és ez egy olyan láncreakciót indít el, aminek sajnos egyre több baljós kimenetele lesz.

Ami egészen különleges ebben a könyvben az a női szemszög, ugyanis Alex szemszögéből ismeri meg az olvasó azt a munkavilágot, ami minden szinten jelentős különbségeket tesz férfi és nő között. Úgy gondolom az már senkinek sem meglepő, hogy a magas beosztású pozíciókban, a magasabb bér mögött, a nagyobb elismerés mellett általában mindig férfiak állnak.

Alex, a könyv főszereplője, úgy gondolja, hogy neki sikerülni fog szembemenni ezzel az árral és szakmai tudása elegendő lesz ahhoz, hogy egyre feljebb kerüljön a ranglétrán. De sajnos Alex is, mint megannyi nő, aki nagyvállalatoknál dolgozik, saját bőrén tapasztalja meg azt, hogy a pénznek, a hatalomnak, a presztízsnek milyen ereje van a munka világában.

De nem csak a női oldal fontos ebben a könyvben, hanem a jogi oldal is, ami rengeteg szakmai kérdést von maga után.

Mivel a könyv kőkeményen az üzleti életre teszi a hangsúlyt, ezért kevesebb benne a romantikus érzelem, bár van egy érzelmi vonala is a könyvnek. Az a mókuskerék ami ennél a jogi nagyvállalatnál előfordul, a mindennapi versengést, a manipulációt, a felsőbbrendűséget mutatja be, aminek gyakran főleg nők az elszenvedői.

Izgalmas és érdekes végigolvasni ezt a történetet, ami egy olyan világba ad betekintést, ami sokunktól távol áll, de mivel a könyv regényes stílusa olvastatja magát, ezért a szakmai részek sem tűnnek emészthetetlennek.

Nem egy habos-babos könyvről van itt szó, ezért szereplői sem egyértelműen pozitívak vagy negatívak. Maga Alex, a könyv főszereplője is, sokat változik az események által, a kedves és naiv lányból, egy befolyásolható és rideg nő lesz, aki rengeteg rossz döntést hoz, mielőtt ráébred arra, hogy ezek a vesztét fogják jelenteni.

Ez a könyv főleg jogi és szakmai szempontból érdekes és izgalmas, amin keresztül olvasóként betekintést nyerünk egy olyan világba, ahol nem mindig a szakmai siker és tudás hozza meg a kívánt eredményeket, hanem a hatalom és a pénz. Az, hogy ebben a világban mi a helyes hozzáállás, már nem derül ki a könyvből.

A vége valamilyen szinten nyitottan ér véget, az olvasóra van bízva az, hogy Alex karakterfejlődése vajon jó irányba halad, vagy minden veszve.

Kedvenc idézetem a könyvből:

– Néha nem mondunk ki valamit, mert nem akarjuk, hogy igaz legyen.

Fiúk klubja Book Cover Fiúk klubja
Erica Katz
21. Század Kiadó
2020
Kartonált
400