Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Kevés olyan történet létezik, ami annyira szomorú és fájdalmas lenne, mint ez a történet, ami bár nagyon olvasmányos, azért lelkileg elég megterhelő tud lenni. Az a tény, hogy ez nem csak fikció, hanem egy igaz történet alapján megírt könyv, szerintem csak még szívszorítóbbá teszi mindezt. Az utóbbi időben nagyon sok ilyen jellegű történetet olvastam már, ahol mindig a fájdalmas és tragikus gyermekkori traumák vannak a középpontban. Ez a könyv is tele van ilyen szörnyű megtörtént eseményekkel, valamint olyan érzelmekkel, amelyek erősen hatnak az olvasóra.

A könyv nehéz témája egy olyan árva kislány történetét dolgozza fel, akit édesanyja újszülöttként egy árvaintézetbe ad, amit később az állami juttatások miatt elmegyógyintézetnek nyilvánítanak és sok teljesen egészséges árvát gyengeelméjűnek nyilvánítanak. Elodie sorsát váltott szemszögön keresztül ismerjük meg, hol ő meséli el szomorú sorát, hol Maggie, a hátramaradt édesanya. Bár érzelmileg nagyon megható ez a könyv, azért mégis könnyen lehet haladni vele, ugyanis nagyon gördülékeny az olvasása. A történet alakulását főleg az egyéni, valamint a kollektív, társadalmi döntések határozzák meg, amiknek azonban elég súlyos és gyakran visszafordíthatatlan következményei vannak a könyvben.

Számomra az volt annyira megnyerő ebben az egész történetben, hogy mennyire szerethetőek voltak az emberi karakterek és milyen részletesen ki lett dolgozva az adott történet. Lélektani szempontból sem elhanyagolandó ez az történet, ahol az örökölt sors és a rossz családi minták súlyos következményekkel járnak. Az ahogyan az állam a katolikus egyházzal együttműködik és valami szörnyűséget hoz létre, rengeteg árva gyerek életét tönkretéve, nagyon szívfacsaró. Ezeknek a „bűnben fogant” gyerekeknek szinte esélyük sincs az életre, ugyanis ezekben az intézményekben testileg, lelkileg és szellemileg is bántalmazzák őket. Ennek ellenére a könyv szerzője nagyon érzékenyen, tapintatosan és részletesen mutatja be a kanadai történelem eme sötét korszakát, lehetőséget adva arra, hogy az ember tanuljon hibáiból és a történelem ne ismétlődjön meg még egyszer.

Úgy gondolom, hogy ebben a keserű történetben sok téma megszólal, ami nem csak olvasási szempontból, de emberileg is nagyon fontos. A szülői minták, főleg az édesanya és gyermeke közötti kapcsolat nagyon hangsúlyos ebben a regényben. Ugyanakkor a szeretet, a bűnhődés, a megbánás, a megbocsátás, a bűntudat mind olyan témák amik kellően hangsúlyosak a könyvben.

Talán a család fontossága, benne a különböző szerepekkel kap ebben a regényben a legtöbb figyelmet.

Bár az angol–francia kapcsolat az 1950-es évek Kanadájában csak mint mellékszál épül bele a történetbe, mégis erős mozgató rugója a történetnek. Ez a látszólag problémamentes kapcsolat, valójában tele van rengeteg feszültséggel és ellenszenvvel, aminek hatása nem csak emberi, hanem társadalmi szinten is érezhető.

Számomra ez a regény teljesítette az elvárásokat, valójában sokkal jobb is lett, mint amire számítottam. Joanna Goodman egy nagyon szép történetet írt meg az anya-gyermek kapcsolatáról és kötelékéről, amit sem távolság, sem idő, sem bármilyen más külső tényező meg nem tud bontani. Ezért is egyszerre család- és fejlődésregény ez a könyv, ami bár szívszorítóan mesél a nehéz sorsokról, mégis felemelően ér véget. Az a kérdés, hogy egy szeretetlenségben eltöltött élet után milyen esélyekkel indulhat egy fiatal lány szerintem megválaszolatlanul marad ebben a könyvben, de talán a szerző ezt már az olvasóira bízta.

Érdemes végigolvasni ezt a történetet, mert nagyon érdekes és annyira leköti az ember figyelmét, hogy olvasás közben szinte minden megszűnik körülötte. Nekem nagyon tetszett, nekem az ilyen jellegű könyvek jelentik az igazi olvasásélményt, ezért bárkinek szívesen tudom ajánlani, biztosan nem fog csalódni benne.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az embereket láthatóan rendkívüli módon foglalkoztatja az a kérdés, hogy egy férjes asszony elfogadható időhatárokon belül teherbe esik-e vagy sem. Ha ez nem történik meg, az roppantul zavarja őket, mintha egyenesen a világrendet sértené meg az illető.

Elveszett lelkek otthona Book Cover Elveszett lelkek otthona
Joanna Goodman
Libri Könyvkiadó Kft.
2019
Füles, Kartonált
460