Erich Fromm: A szeretet művészete

Nagyon régen, nagyon fiatalon egyszer már olvastam ezt a könyvet, de akkor valahogy csak a tényekre, adatokra és információkra tudtam koncentrálni. Most újra olvastam ezt a könyvet, és ezúttal sokkal többet adott nekem, mert azóta már egészen másképp tekintek én is a szeretet művészetére.

Teljes mértékben egyet tudok érteni a könyv szerzőjével és azzal a gondolattal, hogy a szeretet egy művészet, és mint minden művészetet, ezt is gyakorolni kell, hogy igazán jók tudjunk lenni benne.

Ez a csupán néhány oldalas könyv, tömören, röviden és lényegre törően beszél arról a dologról, ami a legfontosabb igénye minden embernek, ami egy jól működő kapcsolat alapja, vagyis a szeretet.

Bár a legtöbben még mindig azt vallják, hogy a szeretet és főleg a szerelem csak egy érzés vagy kémiai reakció, Erich Fromm azonban a művészetek szintjére emeli a szeretetet és könyvét olvasva arra jövünk rá, hogy bárki elsajátíthatja a szeretet művészetét.

Elsajátítani és megtanulni a szeretet művészetét egyáltalán nem könnyű, de ha valaki tudatosan és nyitottan áll mellé, akkor sokat tanulhat arról, hogy mit is jelent valójában mások és önmagam szeretete.

Azt hiszem ez a könyv sok vitatémát szülhet, ugyanis különböző csoportokra osztja olvasóit. Egyesek szerint a szeretet csak egy zsigeri érzés, ami ösztönből jön, és vagy megvan vagy nincs. Mások szerint a szeretet nem csak egy érzés, hanem egy tudatos elhatározás és döntés is, ami nem csak önmagamról szól, hanem a másik személyről is, akit szeretek.

Ez a könyv azért nagyon jó, mert különböző szemszögekből vizsgálja meg a szeretet különböző fajtáit, azzal a céllal, hogy a szeretet ami az emberi lét alapfeltétele, azt a célt szolgálja, hogy egy boldog és beteljesült életet tudjunk élni.

Erich Fromm, a filozófus és a szociálpszichológus ezzel a könyvvel arra próbálja buzdítani olvasóit, hogy a szeretet lényege nem az, hogy én szeretve vagyok, hanem hogy én képes vagyok másokat szeretni. Viszont ez egy folyamat amit tanulni kell, és mint minden művészet esetén, itt is a tanulás folyamata két fontos részből áll. Az egyik az elméleti rész, a másik a gyakorlati tudás. És ami még ennél is fontosabb az a szenvedélyes akarás, vagyis a tudatos döntés, hogy a szeretetre ne mint egy tárgyra tekintsünk, amire vagy akire kivetítjük érzéseinket, hanem mint egy olyan képességre, ami által a szeretet egy olyan aktív tevékenységgé válik, ami nem csak önmagunk, de mások boldogságát is szolgálja.

Ebben a könyvben rengeteg kérdésünkre választ találhatunk, és bár sok benne a szakmai kifejezés vagy tényszerűség, ennek ellenére nagyon olvasmányos. Van ennek a könyvnek egyfajta felszólító ugyanakkor bátorító jellege is, ugyanis próbálja rávezetni olvasóját arra, hogy a szeretet nem egy passzív zsigeri érzés, hanem egy aktív, cselekvő tevékenység, ami folyamatos munkát igényel. Ahogyan a szeretetnek különböző fajtái vannak, szülő és gyerek közötti szeretet, felebaráti szeretet, romantikus szeretet, istenszeretet vagy plátói szeretet, ugyanúgy mindegyik szeretetfajta állandóan változik és alakul. Viszont mindegyik szeretetfajtának megvannak bizonyos alapelemei. Ezek a törődés, a felelősség, a tisztelet és az ismeret. Ezek az alkotóelemek mind szükségesek ahhoz, hogy együttesen egy olyan magatartást eredményezzenek, amely méltó a szeretet adásra és kapásra.

Fromm nem csak arról beszél könyvében, hogy milyen gyerekünket, társunkat, barátunkat szeretni, hanem az önszeretetre is kitér, ami nem egyenlő az önzéssel, hanem alapja minden más szeretetnek, ugyanis ha önmagamat nem tudom elfogadni és szeretni, akkor szinte lehetetlen másokat igazán megismerni, tisztelettel és szeretettel bánni velük.

Ez a könyv semmiképp sem akarja lenyomni torkunkon az egyetlen elfogadható és járható utat, csupán iránymutatóként szolgál. Leírja azt, hogy mik a szeretet jellemzői, mire érdemes emberi kapcsolatainkban figyelni, valamint hogyan tudjuk önmagunkat a szeretet terén is fejleszteni.

Ezzel a könyvvel sokat lehet fejlődni, tanulni és gyakorlással elsajátíthatunk egy olyan művészetet, amiért külön díj nem jár, de ha megtanuljuk azt, hogy a szeretet nem egy állapot, hanem egy aktív cselekvés, akkor már sokat változtathatunk saját és embertársaink életén.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A szeretet hitből származó cselekedet, és akiben kevés a hit, abban kevés a szeretet is.

A szeretet művészete Book Cover A szeretet művészete
Erich Fromm
Gabo Kiadó
2020
Keménytábla, Védőborító
181