Evelin Senarclens de Grancy: Mezítláb a parázson

Nagyon közel áll hozzám Németország, ezért egyértelmű, hogy minden olyan könyvet szívesen olvasok, ami erről az országról szól. Egyből megfogott a könyv borítója, mivel a rajta látható berlini műemlék sok évnyi személyes élményem fontos része volt.

Nagyon sok könyvet olvastam már a 2. világháború Németországáról, de annál kevesebbet, az utána való korszakról.

„Mezítláb a parázson”, a szerző személyes élettapasztalatait adja vissza, izgalmas és olvasmányos regény formájában.

Kristina, egy fiatal egyetemista lány, aki az 1960-as években, a berlini fal felépítése idején kezdi el tanulmányait. Tele van álmokkal és tervekkel, tanulni, dolgozni, boldogan élni és családot alapítani szeretne. Mindez azonban nem adatik meg neki a Kelet-Németországban, hiszen a Stasi minden lépését nyomon követi. Szerelme eltűnik, ezért egy újabb férfi oldalán arra a következtetésre jut, hogy az NDK-ból átszökik Nyugat-Németországba. Boldogságára és szabadságára Kristina azonban itt sem talál rá, hiszen a Stasi, a kém-csoportok, a titkosszolgálatok itt is hamar bedarálják és kihasználják. A hidegháború csúcspontján újra menekülni kényszerül, mikor kiderül, hogy második férje kettős ügynök. Élete és házassága megint veszélyben, így csak a berlini fal leomlása után sikerül neki, az igazi boldogságra és szabadságra rátalálni.

Ebben a borús és brutális rendszerben, Kristina egy hősnővé válik, akik küzd a rendszer ellen, és harcol a szabadságért és szerelemért.

Szerintem kicsit túlzás a könyv alcíme „Egy hazaáruló története”, én inkább bátorságot, elszántságot és kitartást láttam Kristina életében, nem pedig hazaárulást. Kénytelen volt menekülni, bujdosni és szembe szállni a veszélyekkel, hiszen csak így tudott megszabadulni egy kommunista rendszerből, ahol az elnyomás súlya alatt, semmi esélye nem volt igazi életre.

Szerintem hátborzongató és rendkívül kalandos az az út amit Kristina választ, élete árán is harcol azért amiben hisz, és így válik idealistából „hazaárulóvá”.

Ez az önéletrajzi ihletésű regény remek példája annak, hogy a hidegháború, a Stasi és a rendszer milyen mély nyomokat hagyott megannyi emberi generáció életében.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Számítok rá, hogy válságok jönnek majd, a válság azonban egyúttal lehetőség is, új szemléletmódra ösztönöz.

Mezítláb a parázson Book Cover Mezítláb a parázson
Evelin Senarclens de Grancy
Fekete Sas Könyvkiadó Bt.
2017
Puhatáblás, Ragasztókötött
386