Fábián Janka: Márciusi napló

Fábián Janka kisregénysorozatának legújabb kötete hangulatos, olvasmányos, kellemes és nyugtató. Bár az 1848-as forradalmi időszakot öleli fel, amiben azért bőven van izgalom és feszültség, mégis olvasás közben egyfajta jó érzés tölti el az embert, ugyanis egy lágy, könnyed és egyszerű olvasmány az egész kötet.

A történelmi események adják meg a könyv keretét, és ezen belül ismerjük meg a kisregény főszereplőjét, aki nem más, mint Rolli, vagyis Mosonyi Karolina.

Ez a kisregény egy könyvsorozat harmadik kötete, ezért néhány szereplő és maga a cselekmény helyszíne ismerős lehet a sorozat előbbi két kötetéből, ahol Gruber Georginát és Gruber Vilmát ismerhettük meg, Karolina anyját és nagynénjét.

Ebben a kötetben egy fiatal tizenéves lány életébe csöppenünk bele, aki 1848 tavaszán iskolába jár, rajong a színházért és az irodalomért és legjobb barátnőivel telnek a mindennapjai.

Nem valami eseménydúsak ezek a mindennapok, ezért édesanyja és nagynénje példáját követve, Karolina is elkezd naplót írni, amiben napjainak fontosabb eseményeit és féltve őrzött gondolatait olvashatjuk végig.

A világban zajló események hozzá is eljutnak és hirtelen arra ébred, hogy belecsöppen a március 15-dikei eseménysorozatok áramlatába, ahol megismeri Petőfit, Jókait és azokat a bátor fiatal férfiakat, akik egy szebb és jobb jövő érdekében harcra készen álltak.

Szülei tudta nélkül ő is átéli eme nemes nap eseményeit és ettől úgy érzi, hogy már nem egy naiv és butuska kislány, hanem egy felnőtt nő, akire egy fiatal férfi is felfigyel.

Karolina szemszögén keresztül egy új megvilágításból nézhetünk rá a magyar forradalom elejére, a Pilvax kávéház füstös és zajos hangulata közepette, nem csak történelmet írnak az ott összegyűlt fiatalok, hanem egy életre szóló változást indítanak el.

Ez a külső változás Rolli életére is befolyással lesz, ugyanis ő ezekben a napokban ismeri meg és kerül közeli kapcsolatba első szerelmével. De a szerelmi szál mellett fontos történelmi személyek tanúskodnak arról, hogy hogyan született meg a Nemzeti dal és milyen fontos események sűrűsödtek bele egyetlen napba, ami azóta is minden magyar számára egy ünnepnap.

Karolina a kalandot, az izgalmat és a változás szelét érzi meg mindebből, de a többi mellékszereplő által még inkább nyilvánvalóvá válik a forradalom szelleme.

Az események gyorsan és hamar váltakoznak ebben a regényben, kevés szereplővel ismerkedünk meg közelebbről, a hangsúly mindvégig a női főszereplőn van, aki bár keveset ért még mindabból, ami körülötte történik, mégis legbelül érzi, hogy ezek az események sokkal nagyobb fontossággal bírnak.

A könyv tavaszias és lágy hangulata magával sodor, egy naplóregényt oldalait olvasva egy fiatal lány érzelmi- és gondolati világába tekinthetünk bele.

Történelem, első szerelem, 19. századi hangulat, magyar nyelvezet és kultúra, mindez egy olyan kisregényben ami egyszerűségében nagyszerű.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az emberi természet szinte mindenhez képes alkalmazkodni – először a lelkünket erősíti meg a megpróbáltatás, majd a testünk is átalakul, alkalmazkodik.

Márciusi napló Book Cover Márciusi napló
Fábián Janka
Libri Könykiadó Kft.
2024
Cérnafűzött, Keménytáblás
199