Győrfi Kata: Te alszol mélyebben

Ma már úgy tűnik, hogy a költészet és a versek ideje rég lejárt, ezért kicsit szokatlannak is tűnik verseket olvasni. Őszintén megvallva, hozzám se állnak valami közel a versek, a kortárs magyar lírával pedig csak épp hogy elkezdtem megismerkedni, de vannak olyan pillanatok, amikor szívesen veszek kezembe egy-egy verseskötetet.

Győrfi Kata verseskötete azért került a kezembe, mert felkeltette a figyelmemet a kötet fülszövege, ami általában számomra lényegtelen szokott lenni, de ebben az esetben úgy éreztem, hogy valami megszólított benne. A kötet borítója, akárcsak a teljes kötet, egyfajta titokzatosságot rejt magában, helyenként sejteni lehet belőle valamit, de ezek csak képek, illúziók, semmi konkrétum.

Mivel főleg szépirodalmi és világirodalmi regényeket szoktam olvasni, ezért egy verseskötet akkor kerül a kezembe, mikor úgy érzem, hogy az olvasásra úgy van szükségem, mint egy jól megérdemelt pihenésre. Ilyenkor mindig egy verseskötethez fordulok, mivel ezek a rövid kis mondatok és szószerkezetek pont elegendőek ahhoz, hogy megadják az olvasási élményt, kikapcsoljak, ugyanakkor ne terheljenek meg túl nagyon.

Ezt a verseskötetet is egy ilyen helyzetben vettem elő, mikor úgy éreztem, hogy el tudok merülni az irodalomnak egy olyan művészeti ágában, ahol nem a nagy cselekményeken van a hangsúly, hanem a szavakon és az emberi érzéseken. És pont ezért volt jó Győrfi Kata verseskötetét olvasni, mert nem volt rajtam semmilyen nyomás vagy megfelelési kényszer, ugyanis ezek a versek semmilyen közvetlen gyakorlati célt nem szolgálnak, csupán azért vannak, hogy esélyt adjanak a szépnek, a líraiságnak és a szó erejének.

A verseskötet három fontos része olyan volt számomra mintha egy kapcsolat fontosabb momentumait jellemezné, egy kibontakozó szerelemnek a kezdete, ami akár egy este folyamán több szakaszt is megél. Az összes vers, ami ebben a kötetben jelen van, számomra valahogy ezt az érzést adta vissza. Megkezdve a magánnyal, amikor még fél az ember közeledni valakihez, amikor még minden apró kis mozzanatnak nagy jelentősége van, el egészen addig amíg a szerelem kezd kibontakozni és végül ott van a beteljesülés és a reményteli folytatás. Az tetszett leginkább ezekben a versekben, hogy erősen jellemezte őket egyfajta melankolikus és búskomor hangulat, ami nagyon jól illet ehhez az esti, éjszakai alvás hangulathoz. Nekem sikerült elmerülni ezekben a versekben, amelyeknek legfőbb célja a gyönyörködtetés és az elmélyülés. Minden egyes vers elolvasása után azt éreztem, mintha egyre jobban és jobban megismerném a vers szerzőjét, mert a versek szerintem nagyon jól visszaadták az ő lelki világát. És ezért jó néha verseket is olvasni, mert a szavak vissza tudják tükrözni saját lelkivilágunkat is. Minden egyes vers, hangulat és érzés pont azt adja vissza, ami az emberi lélekben megbújik és amit gyakran nehéz szavakkal visszaadni, ezért is jó egy-egy vers elolvasása.

Győrfi Kata verseiben erősen benne vannak az érzelmek és az indulatok, amelyekben az ember, mint érzelmes lény, magára találhat.

Annak ellenére, hogy semmilyen mértékben nem vagyok szakértője a költészetnek, mégis azt érzem, hogy ezek a versek hangulatosak és hatásosak. Nekem nagyon tetszett az a hangulat, amit keltettek és elődiéztek, a csend, a magány és a nyugalom érzete, ami teret biztosít az emberi lélek és elme kibontakozásának. És mivel egy felgyorsult és felpörgött világban élünk, ezért egy ilyen verseskötet olvasása igazán üdítő tud lenni, mert mélyen belelát az emberi elme és lélek bugyraiba, nem a valóságot adja vissza, hanem egy egészen más világot teremt. Én ezt éreztem miközben ezeket a verseket olvastam, elmélyültem a csendben és csak hagytam, hogy vigyenek magukkal ezek a versek olyan helyekre, ahol a képzelet és a fantázia egy új valóságot tud szülni.

Több olyan vers is volt ebben a kötetben, amit újra és újra átolvastam, mert nagyon tetszett a hangulata, a hatása és az az illúzió amit keltett bennem.

Az amit ezek a versek közvetítenek szerintem nagyon megnyerő és egy olyan képet fest a szavak által, ami az emberi lélek vonásait adja vissza.

Tényleg ritkán olvasok verseket, mert nehéznek tartom ezt a műfajt, de ennél a kötetnél azt éreztem, hogy még én is rá tudok hangolódni ezekre a versekre, ahol a szavak egymásutánja egy olyan összhangot és harmóniát alkot, amiben kellemes volt elmerülni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…)addig szeretnék csendben maradni,

amíg kényelmetlen lesz,

mint egy keskeny, de puha ágy,

itt szeretnék elaludni,(…)

Itt rendelheted meg: http://bit.ly/győrfikata_tealszolmélyebben

Te alszol mélyebben Book Cover Te alszol mélyebben
Győrfi Kata
Jelenkor Kiadó Kft.
2019
Kartonált
56