Kate Quinn: A vadásznő

Úgy gondolom én sosem fogom megunni a háborús könyveket, főleg a történelmi romantikus regényeket, amelyek számomra annak ellenére, hogy nehéz a témájuk, olvasási szempontból remek kikapcsolódást tudnak nyújtani.

Nem ez az első könyvem a szerzőtől, ezért már jól tudtam mire számíthatok, és úgy érzem most sem csalódtam benne, ugyanis remek könyvnek bizonyult. A könyv témája ismét a 2.világháború, ez alakalommal azonban nem az áldozatokon és a rémséges történeteken volt a hangsúly, hanem a háborús bűnözőkön, azokon a tetteseken, akik mindezért felelősségre vonhatóak.

Remek ennek a könyvnek a felépítése, nagyon izgalmas a cselekménye és ami a legélvezetesebb benne az, ahogyan körbejárja a háborús bűnök jogi, társadalmi és morális oldalait.

A regény cselekménye több szálon fut, egyszerre több szereplő történetével ismerkedünk meg, valamint a jelenbeli események is váltakoznak a múlt történéseivel. Szerintem ebben a könyvben nagyobb a hangsúly a női sorsokon, mint a férfi szereplőkön, ahogyan ez már a könyv címéből is kiderül.

A férfi oldalról Ian Graham-et és Tony-t ismerjük meg, akik a háború után nyomozni és vadászni kezdenek azok után, akik háborús bűnöket követtek el és most szabadlábon tovább élik életüket, mintha mindaz amit elkövettek meg se történt volna. Kettejük munkájához csatlakozik egy nő is, akik túlélője a háborúnak, valamint egyben szemtanúja is volt a vadásznő kegyetlenségeinek, aki után nyomoznak.

Nyina, lesz ennek a nyomozócsapatnak a legerősebb láncszeme, aki segít perre vinni a háborús bűnösöket. Mellette két másik női karakter is felbukkan a történetben, akiknek fontos szerepe van a cselekmény szempontjából. Egyfelől maga a könyv főszereplője emelkedik ki a történetből, a Vadásznő, akinek élete tele van megannyi titokkal és elkövetett bűnnel; másfelől pedig ott van a vadásznő mostohalánya, aki egy fényképezőgép segítségével, felfedi mostohaanyja sötét múltját.

Az tény, hogy nagyon izgalmas és mozgalmas a regény cselekménye, ugyanis dinamikáját és tempóját, illetve egy percig sem unalmas vagy lapos, rengeteg dolog történik a könyvben. Terjedelmileg se egy rövid könyvecske, ezért olvasása valamivel több időt igényel, de mivel nagyon pörgős a cselekménye, ezért szerintem hamar lehet vele haladni. Szerintem az idősíkokban való ugrás sem zavaró a könyvben, a sok szereplője sem teszi átláthatatlanná, ugyanis a regény karakterei nagyon jól ki vannak dolgozva, az alapos és pontos háttérmunka pedig egyenesen kifogásolhatatlan.

Mivel a regény női szereplői magasan kiemelkednek a történetben és nagy figyelmet kapnak a cselekmény során, ezért érdemes odafigyelni karakterábrázolásukra és cselekedeteik mozgató rugójára, mert ezek szerintem nagyon érdekesek ebben a könyvben. A regény szerzője ezt is briliánsan megoldotta, ugyanis három teljesen különböző karaktert mutat be, akik mind érintettek valamilyen szinten a háború által, de ez teljesen különbözően hat rájuk.

Bár egy távolabbi történelmi időszakot elevenít fel a könyv, kérdései azonban nagyon is aktuálisak. A regényben egyértelműen elhatárolódnak a pozitív és jó szereplők a negatív és rossz szereplőktől, jelezve ezáltal is a szerző szándékát, miszerint komoly határvonalat húz az emberileg elfogadható erkölcsös normák között. Főszereplőjét, a regény antihősét kemény jogi és emberi bírálat elé állítja, vagyis a rossz elnyeri méltó büntetését. A jók azonban jutalomban és dicséretben részesülnek ebben a könyvben, ezáltal is szépen lekerekítve a történetet.

A könyvben én két fontos égető kérdést találtam. Az egyik az, hogy milyen kritériumok alapján vonhatóak felelősségre a háborús bűnözők, akik parancsot teljesítettek vagy emberileg cselekedtek?! A másik fontos vezérfonala ennek a regénynek az emberi félelem és a rossz csírája, ami mindannyiunkban ott lakozik, de egyéntől és körülményektől függően, mindannyian különbözően reagálunk erre.

Az első kérdésben a könyv szerzője egyértelműen pálcát tör a háborús bűnözők feje fölött és jogi, valamint emberi ítéletre vonja őket. A félelmeket és az emberi gonoszságot pedig úgy ábrázolja, mintha ezek valami éjszakai szörnyek lennének, amiktől csak úgy lehet megszabadulni, ha az ember szembenéz velük.

Szerintem ez egy tökéletes háborús regény, ugyanis három teljesen különböző megvilágításból látunk rá a múlt eseményeire, pontosabban három erős karakterű nő elbeszélésen keresztül egy olyan részletes, eseménydús és magával ragadó történetet kapunk, ami szépirodalmi szempontból is egy kincs. Hiteles, precíz, összetett és nagyon jól felépített háborús regény!

Kedvenc idézetem a könyvből:

Egy nemzedéket felépíteni olyan, mint egy falat felépíteni… egyszerre egy jó, rendesen elkészített tégla, egyszerre egy jó, rendesen elkészített gyerek. Elegendő jó téglából jó fal lesz. Elegendő jó gyerekből lesz egy nemzedék, akik nem indítanak világot lángba borító háborút.

A vadásznő Book Cover A vadásznő
Kate Quinn
Maxim Könyvkiadó Kft.
2019
Füles, Kartonált
576