Hans Rath: Az ördög is csak ember

Ebből a sorozatból szerintem sosem elég, ugyanis annyira szellemes, vicces és humoros, hogy olvasás közben nagyon könnyű elveszni a sorok között.

A sorozat első kötete már kellően felkeltette az érdeklődésemet Dr. Jakob Jakobi pszichoterapeuta iránt, aki olyan kalandos bonyodalmakba keveredik, ami által nem csak az ő szakmai- és személyes élete válik érdekessé, hanem az is amit olvasás közben az ember saját magáról megtud.

Ebben a kötetben Jakob Jakobi legújabb kalandja abban áll, hogy egy Anton Auerbach nevű ismeretlen ember egy hatalmas összeget ajánl fel neki cserébe lelke eladásáért.

A három évvel ezelőtti Istennel való találkozása után a pszichológus lelke egyszer csak érdekessé és értékessé vált ennek az ismeretlennek, aki az ördögnek hiszi magát.

Ez az ajánlat indítja el a bonyodalmakat a regényben, ahol Jakob szakmai- és magánélete több próbát is kiáll, miközben a humoros pszichológus saját és kreatív alkudozásokkal menti meg a lelkét az ördög kezéből. Mindeközben szó van a könyvben menny és pokol világáról, isteni beavatkozásról, bűnökről és magáról a nagybetűs életről.

A sok humoros és vicces kaland közben, hol természetfeletti, hol pedig teljesen hétköznapi események közben fontosabb gondolatokat is elültet a könyv szerzője a sorok között.

A sorozat folytatása mindenképp izgalmas és kalandos, de mintha kicsit veszített volna a lendületéből a sorozat első kötetéhez képest.

Ennek ellenére kellemes és szórakoztató volt elmerülni ebben a könyvben, köszönhetően a humoros párbeszédeknek, a szimpatikus karaktereknek és azoknak a filozofikus üzeneteknek, amelyek ezt a kötetet annyira élvezetessé varázsolják.

A sorozat köteteit érdemes mindenképp egymás után sorrendben olvasni, mert a szereplők fejlődése és a cselekmény is valamilyen szinten egymásra épül.

Minden abszurditása ellenére lehet ez a könyv csak egy humoros és könnyed olvasmány, de ha valaki jobban beleéli magát a könyv történetébe akkor akár egy társadalomkritika vagy szarkasztikus önelemzés is felfedezhető benne.

A könyv minden egyes szereplője pont ezt a célt szolgálja, különböző emberi karaktereket és véleményeket ad vissza, amiben mindenki valamilyen szinten magára ismerhet. Saját hibáinkat, esendőségünket és gyarlóságunkat láthatjuk meg a könyv szereplőiben, akik ha nem is egy világmegváltó vagy fergeteges történetet mesélnek el, mégis gördülékenyen és olvasmányos módokon hintenek el apró élettanulságokat.

Megannyi filozofikus és vallási kérdés után feltehető a kérdés, hogy vajon létezik-e Isten és ördög, menny és pokol, jó és rossz és kinek feladata eldönteni mindezt.

A szabad akarat, az egyéni döntés és felelősség és az isteni beavatkozás gyakran olyan eseményeket szül nem csak ebben a könyvben, hanem magában a nagybetűs életben is, ami azért jócskán elgondolkodtatja az embert.

Érdemes elmerülni ebben a kellemesen könnyed és szórakoztató könyvben, ami nem túl sok, nem túl kevés, hanem pont annyi, amennyi elegendő ahhoz, hogy valaki komolyabban is elgondolkodjon egy-egy adott téma vagy kérdés felett.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nem tudom, éreztél-e már hasonlót, de olyan furcsán felszabadultnak érzi magát az ember, ha elenged valamit, amire valójában nincs is szüksége.

Az ördög is csak ember Book Cover Az ördög is csak ember
Hans Rath
Animus Kiadó
2019
Keménytábla, Védőborító
256